3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeTechCum a ajuns un zăcământ de aur să fie explorat de o...

Cum a ajuns un zăcământ de aur să fie explorat de o firmă fără angajaţi, administrată de un șef PSD

O firmă care a fost înfiinţată de un cetăţean american, dar nu are angajaţi şi nici cifră de afaceri în ultimii ani și este administrată de liderul PSD Costineşti, a primit de la autorităţile de mediu licenţa de explorare a zăcământului de aur din zona localităţii Baia de Arieş, judeţul Alba, relatează Mediafax

Astfel, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a eliberat o licenţă de explorare privind exploatarea resurselor de minereuri polimetalice şi auro-argentifere din perimetrul Geamăna – Colţii Lăzarului, aflat în zona oraşului Baia de Arieş, din judeţul Alba, companiei Blueberry Ridge Minerals, iar primarul oraşului, Traian Pandor, a declarat că societatea are astfel dreptul să realizeze prospecţiuni geologice în zonă pentru a obţine informaţii privind zăcământul de aur.

Primarul din Baia de Arieş a spus că firma avea deja, din 2013, un certificat de urbanism eliberat de administraţia locală pentru realizarea de prospecţiuni geologice, iar ulerior a obţinut licenţa care îi permite să facă acest lucru, însă o viitoare exploatare propriu-zisă ar presupune alte avize şi autorizaţii de la autorităţile de mediu.

Traian Pandor a adăugat că prospecţiunile pe care ar urma să le realizeze compania se vor face pe terenuri proprietate privată, care aparţin unor localnici, şi nu pe cele din domeniul statului, în zone greu accesibile.

“Noi, ca administraţie locală, am eliberat doar certificatul de urbanism pentru prospecţiuni geologice şi am făcut-o în baza unor legi. Administraţia locală nu poate face altceva, pentru că nu eliberăm avize de mediu sau licenţe. Despre faptul că firma ar fi într-un apartament, că nu ar avea angajaţi, ceea ce mă întreabă în ultima perioadă presa, eu nu am de unde să ştiu”, a declarat Pandor.

Întrebat ce părere au localnicii despre o posibilă exploatare minieră a aurului în zona Baia de Arieş, primarul a spus că “părerile sunt împărţite”.

“Părerea mea personală este că Baia de Arieş a fost unul dintre cele mai dezvoltate oraşe din minerit. Acum e discutabilă tehnologia folosită pentru extracţia aurului, mai ales dacă ar fi vorba de cianuri. Nu sunt însă în măsură să vă răspund, aici trebuie să se pronunţe autorităţile competente. Dar vă spun că noi, la Baia de Arieş, avem nevoie de locuri de muncă ca de aer”, a afirmat edilul.

El a adăugat că nu a avut niciun contact cu reprezentanţii firmei Blueberry Ridge Minerals, precizând că singura atribuţie a administraţiei locale în acest caz a fost eliberarea certificatului de urbanism pentru prospecţiuni geologice.

Localnicii din zona Baia de Arieş susţin că încă de anul trecut au aflat despre faptul că o firmă ar urma să exploreze şi apoi să deschidă o mină de aur, iar unii ar fi fost şi contactaţi pentru a permite prospecţiuni geologice pe terenurile lor.

Foştii mineri povestesc că zăcământul de la Baia de Arieş ar fi extrem de bogat şi, chiar dacă nu se ridică la mărimea celui de la Roşia Montană, tot ar fi vorba de zeci de tone de aur.

Potrivit primarului Pandor însă, datele privind mărimea zăcământului de aur din zona Baia de Arieş sunt secrete.

Conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, societatea Blueberry Ridge Minerals SRL a fost înfiinţată în 2011 la Deva, având ca obiect de activitate “extracţia altor minereuri metalifere neferoase”, iar de atunci şi până în 2015 nu a avut niciun angajat. În anul 2014, firma avea cifră de afaceri zero, venituri de 13.823 de lei şi cheltuieli de 80.261 lei, înregistrând o pierdere de 66.438 lei.

De ce nu are firma angajați

Datele de la Registrul Comerţului arată că societatea a fost înfiinţată de cetăţeanul american John Ernest Dahlman ca acţionar unic, fiind administrată de Emanuela Gavrilă.

Ema Gavrilă a explicat de ce compania nu are angajați și de ce este pe pierdere.

“Așa cum se vede, compania este pe pierdere pentru că este o companie înființată în mod expres pentru acest perimetru. Nu este o companie care prestează diverse alte activități, este o companie exclusiv pentru acest lucru. Eu am firmă din 1993. știu bine cum funcționează administrația unei companii. Vreau să subliniez că eficientizarea cheltuielor unei firme se face nu prin a ține mulți angajați într-un moment în care ei nu au ce face pe acolo, ci a externaliza serviciile. Am angajat companii de geologi, companii de topografi, firme specializate în efectuarea lucrărilor pe care noi a trebuit să le facem de-a lungul acestor patru ani de când funcționăm. O companie de acest gen poate deveni profitabilă în momentul în care va produce aur, dacă va produce, nu știm, s-ar putea ca în această zonă aurul să nu existe sau să existe într-o compoziție foarte dificil de scos și ineficientă ca și costuri”, a declarat Ema Gavrilă. 

Ea a mai precizat că nu știe cât poate dura perioada de explorare.

“Se fac foraje specifice acestor lucrări, se bagă tuburi în adâncime, se scot carote de minereu și se duc la analize și se vede dacă există sau nu minereu acolo. Poți să faci un singur foraj și să ai un rezultat de excepție că este o rezervă fantastică acolo sau să faci trei ani aceste foraje. Nu se poate da un termen”, a explicat Ema Gavrilă, care a precizat că licențele de explorare se acordă pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Ea a mai spus că ideea înființării unei firme cu un asemenea specific i-a venit în urmă cu patru ani atunci când valoarea aurului pe piața internațională era la un nivel ridicat, iar obținerea acestei licențe de explorare a fost un lucru ușor.

“Am făcut firma în 2011, am citit legislația, a fost un lucru ușor, nimic complicat. Nu e nimic de ascuns și nu e nicio minune ce am făcut eu”, a spus Ema Gavrilă.

Ea a menționat și că firma pe care o administrează a fost singura interesată de perimetrul respectiv.

“Am văzut în presă că ar mai fi aplicat cineva pe perimetrul nostru. Nu, am fost singurii, tocmai de asta a și fost atât de ușor, nu a mai interesat pe nimeni perimetrul nostru. Probabil nu este atât de bun dacă nu a mai candidat nimeni, am fost singurii aplicanți”, a mai declarat Ema Gavrilă.

Emanuela Gavrilă este preşedinte al PSD Costineşti şi este cunoscută ca fiind o apropiată a senatorului Alexandru Mazăre, cu care ar fi avut o relaţie. Alexandru Mazăre este fratele fostului primar al Constanţei Radu Mazăre.

Cele mai citite

Numărul de locuinţe date în folosinţă în primele zece luni a scăzut

Peste 49.900 de locuinţe au fost date în folosinţă în primele zece luni ale anului, în scădere cu 2801 unităţi faţă de perioada corespunzătoare...

Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 de milioane de euro, prin REPowerEU

Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 de milioane de euro, prin componenta REPowerEU, pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de...

Fostul senator PSD Niculae Bădălău încearcă disperat să scape de judecătorul Nicolaescu

Fostul senator PSD Niculae Bădălău  nu scapă de judecătorul de cameră preliminară, Mihnea Constantin Nicolaescu, pe care l-a recuzat. Motivul invocat este că...
Ultima oră
Pe aceeași temă