1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeTechAtacurile asupra sectorului industrial au înregistrat un record în al doilea trimestru...

Atacurile asupra sectorului industrial au înregistrat un record în al doilea trimestru al anului 2023

Acțiuni rău intenționate de toate tipurile au fost detectate și blocate pe 34% din computerele cu sistem de control industrial (ICS) în prima jumătate a anului 2023, conform raportului realizat de ICS CERT al Kaspersky. Al doilea trimestru al anului 2023 a înregistrat cel mai mare nivel trimestrial de amenințări la nivel global, din 2019, cu 26,8% dintre computerele ICS afectate. Una dintre descoperiri evidențiază o tendință care arată că țările cu venituri mari se confruntă cu o creștere a numărului de amenințări cibernetice depistate.

În prima jumătate a anului 2023, soluțiile de securitate Kaspersky au blocat 11.727 de familii diferite de malware în sistemele industriale. Dintre toate categoriile, doar una a înregistrat o creștere în prima jumătate a anului 2023: resurse de internet denylisted (11,3%). Acest lucru marchează al doilea semestru consecutiv de creștere a activității amenințărilor în această categorie. Interdicțiile pe resursele de internet au fost cea mai importantă categorie de amenințări până în 2022, când au fost depășite de scripturi rău intenționate și pagini de phishing. Aceste elemente rămân cele mai răspândite amenințări (12,7%), deși procentele lor au fost din ce în ce mai convergente.

În prima jumătate a anului 2023, regiuni considerate, în mod traditional, mai sigure au experimentat schimbări neașteptate. Australia și Noua Zeelandă, Statele Unite și Canada, Europa de Vest și Europa de Nord, caracterizate în mod obișnuit de niveluri mai scăzute de amenințare, au înregistrat creșteri în ceea ce privește procentul computerelor ICS atacate.

Procentul de computere ICS pe care au fost blocate atacuri în regiunile selectate

În ciuda acestor creșteri, este esențial să subliniem că aceste regiuni încă mențin procente de amenințări relativ scăzute în comparație cu altele. Intensificarea amenințărilor poate fi atribuită în primul rând atacurilor de tip internet resources denying și scripturilor rău intenționate, livrate de obicei prin internet și e-mail. În plus, detectarea programelor spion a arătat o creștere considerabilă în aceste domenii.

În ceea ce privește cifrele globale, procentele legate de nivelul amenințărilor au variat semnificativ în funcție de regiune, Africa înregistrând cea mai mare incidență, cu 40,3%, în timp ce Europa de Nord a raportat cel mai scăzut procent, cu 14,7%. În special, Etiopia s-a confruntat cu cel mai mare procent de amenințare la nivel de țară, cu 53,3%, în timp ce Luxemburg a raportat cel mai scăzut procent, de 7,4%.

Automatizarea clădirilor a rămas industria cea mai expusă amenințărilor cibernetice, reprezentând 38,5% dintre computerele atacate. Cu toate acestea, industria energetică, dar și cea petrolieră au cunoscut tendințe opuse începând cu 2021. Prima a înregistrat o creștere de 36% a amenințărilor, în timp ce sectorul petrolului și gazelor a cunoscut o scădere, ajungând acum la 30,8%.

În plus, sectoarele de inginerie, integrare ICS, producție și energie au arătat o creștere generală a procentului de calculatoare ICS pe care au fost blocate acțiuni rău intenționate în prima jumătate a anului 2023.

Procentul de computere ICS pe care au fost blocate atacuri în anumite industrii

Citiți mai multe despre peisajul amenințărilor ICS din prima jumătate a anului 2023 pe site-ul Kaspersky ICS CERT.

Pentru a vă proteja computerele OT de diferite amenințări, experții Kaspersky recomandă:

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Deca încearcă în continuare să mascheze rezultatele slabe de la testele PISA. Propagandă pentru legile lui Iohannis, de la Ministerului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, în continuare, încearcă să mascheze rezultatele foarte slabe de la testele PISA, sub alibiul că e la fel de rău...
00:00:43

VIDEO. SUA, Coreea de Sud și Japonia consolidează securitatea cibernetică

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit asupra unor noi inițiative pentru a răspunde amenințărilor Coreei de Nord în spațiul cibernetic, lansărilor...
00:00:48

VIDEO. Momente emoționante! O mamă se revede cu fiica sa, după ce a fost luată prizonieră

O mamă care i-a blocat pe militanții Hamas pentru ca soțul și copilul ei să poată scăpa s-a reîntâlnit cu fiica ei de trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă