11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăTechA început războiul traseismului

A început războiul traseismului

Primele dezertări spre tabăra Puterii s-au produs, ieri, la o zi după ce traseismul a fost legalizat de Guvern prin ordonanță de urgență. ACL transmite însă migratorilor că și-ar putea pierde mandatele, dar dezodământul depinde de o eventuală decizie a Curții Constituționale.

După publicarea ordonanţei de urgenţă care legalizează migraţia timp de 45 de zile, o serie de aleși locali  şi-au oficializat decizia de a trece în tabăra Puterii. Atracția către partidele aflate la guvernare este explicată prin faptul că Executivul împarte resursele financiare pentru administrația locală. Liberalii au suferit cea mai grea pierdere, din punct de vedere al notorietății. Primarul Galațiului, Marius Stan, a anunțat că va trece la UNPR. „Acum, pentru că ordonanţa îmi permite, evident, îmi voi da demisia din PNL. Da, voi fi la UNPR, asta înseamnă o construcţie viitoare care, cel mai probabil, va însemna un nou USL”, a fost explicația furnizată de Marius Stan. În rest, primul eșantion de migratori de la Opoziție către Putere, provine în special din zona rurală. Astfel, președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu (PSD) a explicat că 17 primari PDL  din Dâmboviţa şi-au anunţat intenţia de a se înscrie în PSD. De asemenea, în PSD Dâmbovița  se vor înscrie mai mulţi consilieri locali și judeţeni din Opoziție. În Teleorman, județ de unde provine vicepremierul Liviu Dragnea, inițiatorul actului care legalizează traseismul,  opt primari de localități rurale și-au anunțat trecerea la PSD. În județul Iași, primarul liberal din Moțca, Constantin Hobînca va pleca la PSD, iar doi consilieri locali PP-DD au optat pentru statutul de independent. Opt primari din judeţul Vaslui, şase de la PNL şi doi de la PDL, şi-ar fi exprimat dorinţa de a se înscrie, în perioada următoare, în PLR, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu,

zboi juridic complicat

Ordonanța de urgență a fost publicată marți în Monitorul Oficial intrând în acest fel în vigoare. Actul normativ va produce efecte timp de 45 de zile, adică până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainatea prezidențialelor.

PNL și PDL vor să aducă ordonanța de urgență pe masa Curții Constituționale, în speranța ca va fi respinsă de magistrații acestui for. “Îi avertizez pe colegii mei că această ordonanță va fi anulată de Curtea Constituțională și se vor trezi în situația de ilegalitate care va duce la pierderea mandatului lor”, a fost mesajul liderului PNL, Klaus Iohannis către primarii liberali.

Însă, eventuala obținere a unei astfel de decizii presupune o serie de pași procedurali. Sesizarea CCR poate fi făcută de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care va primi astăzi, solicitarea oficială de la PNL și PDL pentru un astfel de demers. Victor Ciorbea, instalat în funcție cu sprijinul PSD, tergiversează o decizie, afirmând că va da un răspuns săptămâna viitoare. “Avem diverse proceduri în funcţie de diverse situaţii. Aşa că, mai vorbim, dacă vreţi, când doriţi. De săptămâna viitoare încolo mai putem vorbi, vedem ce şi cum”, s-a eschivat Ciorbea,  Or, după cum s-a văzut actul normativ deja produce efecte, în favoarea Puterii. O altă cale de a ajunge la CCR este atacarea în contencios administrativ, pe baza unui prcedent produs recent, când Curtea de Apel București a sesizat CCR în ceea ce privește ordonanța de urgență privind alegerile prezidențiale.

Verdict tardiv?

O asemenea procedură se anunță de durată, și, chiar dacă se ajunge la CCR, magistrații acestui for nu au un termen pentru a lua o decizie. De exemplu, ordonanța privind prezidențialele a fost emisă de Executiv pe 28 iunie și, deocamdată, CCR nu a dat un verdict. Practic, totul depinde de eventuala decizie a CCR, de momentul când va fi luată, de ce va conține motivarea forului constituțional și când va fi aceasta publicată. Or, PSD mizează tocmai pe încetineala procedurilor, social-democrații sperând ca un eventual verdict negativ să vină după ce vor profita, în campanie,  de primarii racolați.

Pe de altă parte, liderii ACL, Klaus Iohannis și Vasile Blaga, s-au întâlnit ieri cu ambasadorii statelor Uniunii Europene la București au declarat surse din PNL, conform cărora discuția a vizat controversatul act al Executivului. De altfel, partenerii externi ai României nu s-au ferit să critice ordonanța referitoare la traseism. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat, într-un interviu acordat gandul.info, că cea mai bună cale de urmat ar fi fost o procedură parlamentară transparentă. Oficialul american a repetat, în acest fel, avertismentul lansat săptămâna trecută, înainte de adoptarea ordonanței, mesaj ignorat de Executivul de la București.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă