15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăTech4 candidați pentru Primăria Galați

4 candidați pentru Primăria Galați

Odată cu validarea primelor candidaturi se conturează deja principalii protagoniști în competiția pentru mandatul de primar al Galațiului pentru perioada 2016-2020. Luni, conducerea PNL a validat candidatura fostului viceprimar Nicușor Ciumacenco, după ce săptămâna trecută conducerea Partidului Mișcarea Populară a validat candidatura fostului consilier municipal și director al RAR Galați, Cătălin Cristache.

Sâmbătă a confirmat și actualul primar al Galațiului, Marius Stan, că va candida pentru un nou mandat din partea UNPR, după ce în 2012 a devenit primar candidând din partea PNL. Și liberalul Nicușor Ciumacenco și-a schimbat apartenența politică. În mandatul 2008-2012 a fost viceprimar PSD, a demisionat și la alegerile din 2012 a candidat la primărie ca independent, după alegeri înscriindu-se în PDL, ca urmare a fuziunii devenind membru PNL. Se mai discută și de alți candidați, chiar de un Partid al Gălățenilor, dar deocamdată sunt sigure aceste candidaturi.

Candidatul PSD, „iepurașul“ actualului primar?

În competiția pentru Primăria Galați a fost anunțat și candidatul PSD, Ionuț Pucheanu, președintele organizației TSD Galați și director al Serviciului Ecosal din Primăria Galați. Nominalizarea lui Pucheanu le pare chiar și multor membri simpli ai PSD o farsă a președintelui PSD Galați, Dan Nica, pentru că Ionuț Pucheanu este atât subordonatul actualului primar, cât și un apropiat al lui Marius Stan, așa că e greu de înțeles cum candidatul PSD s-ar putea lansa într-o campanie dură împotriva actualului edil. După nominalizare, l-am întrebat ce va face dacă în campanie se va pune problema să îl critice pe șeful său, primarul Marius Stan, pentru cum a condus orașul, pentru ce nu a făcut sau pentru erorile în rezolvarea unor probleme ale orașului, iar răspunsul candidatului PSD a fost destul de evaziv: „La momentul potrivit, le vom discuta pe toate”. Candidatura lui Pucheanu este privită de toată lumea cu neîncredere. Unii dintre adversari susțin că ar fi „iepurașul” lui Marius Stan.

Zvonuri, conspirații, teorii

Printre pesediști se discută despre faptul că Dan Nica l-a nominalizat pe Pucheanu ca să îl scoată din cărți pe viceprimarul PSD Florin Popa, care era atât de sigur de candidatura sa din partea PSD încât își pregătea și echipa de campanie, dar fără să aștepte aprobarea conducerii PSD Galați. Printre membrii PSD e vehiculată și teoria că Dan Nica l-ar fi nominalizat pe Pucheanu, ca sigur „pierzător”, pentru că Nica și-ar dori ca PSD-ul să nu obțină rezultate foarte bune la alegerile locale, ceea ce ar duce la căderea actualului președinte, Liviu Dragnea, și la șansa ca după alegerea unui nou președinte al PSD Dan Nica să revină la conducerea partidului. Este vehiculat și numele președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan, de care Nica este foarte apropiat. Oprișan e vehiculat ca posibil președinte al PSD în virtutea faptului că e președintele Uniunii Președinților Consiliilor Județene și recent a fost achitat în dosarul „Căprioara”.

Marius Stan va candida din partea UNPR

Sâmbătă, actualul primar, Marius Stan, a anunțat că va candida pentru un nou mandat de primar din partea UNPR, dar nu a exclus și variantele de a fi candidatul unor alianțe politice care s-ar putea forma pentru alegerile locale. Edilul s-a arătat optimist în privința câștigării alegerilor și a precizat că, pe baza experienței acumulate în cei patru ani ai primului mandat, va finaliza proiecte importante pentru dezvoltarea orașului. Stan a adăugat că, spre deosebire de unii dintre contracandidații săi, își poate permite să privească cu detașare chiar și un eventual eșec. „Nu mă cramponez de această funcție, așa cum au făcut alții, și nu mi-o doresc obsesiv, așa cum și-o doresc alții. Ce mi se poate întâmpla dacă voi candida doar din partea UNPR? Pot să pierd alegerile. Nicio problemă, mă întorc la ceea ce încă știu să fac foarte bine. La fotbal. Am deja ofertă de 5.000 de euro pe lună, ca președinte de club la o echipă onorabilă. Viața merge înainte”, a declarat Stan. 

Dosarul lui Ciumacenco (PNL), „înghețat“ la Înalta Curte

În cazul candidatului PNL Nicușor Ciumacenco se întâmplă o situație extrem de bizară, pentru că are un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care a fost „înghețat” de un an de zile. În 2014 a fost acuzat de ANI pentru conflict de interese, întrucât ar fi votat favorabil HCL 173/2010, prin care s-au alocat fonduri pentru Fundația „Andreiana Juventus”, fundaţie a Primăriei Galați la care Ciumacenco a deţinut funcţia de preşedinte, în virtutea faptului că era viceprimar. Ciumacenco a contestat raportul ANI, susținând în apărarea sa că respectiva hotărâre a fost aprobată în iunie 2010, iar el a devenit președintele „Andreiana Juventus” în august 2010. În dosarul 693/44/2014, Curtea de Apel Galați s-a pronunțat prin sentința nr. 16/20.01.2015, dispunând anularea Raportului de evaluare al ANI nr. 25935/G/II/23.06.2014 și, în consecință, dându-i dreptate lui Nicușor Ciumacenco. ANI a făcut recurs și dosarul a ajuns pe rolul ICCJ pe 20.03.2015. Însă, timp 10 luni în acest dosar nu s-a întâmplat nimic, dosarul fiind „în procedură de filtru”, adică în așteptarea fixării unui termen. Se prefigurează și un prim subiect de campanie negativă. Dacă termenul în dosarul 693/44/2014 va fi fixat în pre-campanie sau în campania electorală, ar constitui un prilej de atacuri din partea adversarilor lui Ciumacenco.

Cele mai citite

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă