19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSecta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota de 37-40 % din încrederea bucureștenilor. Cum este posibil? Omul n-a făcut nimic – se întreabă unii. A ridicat lenea la rang de venerabilitate. E un fel de guru pentru corporatiștii „remote” (care lucrează de acasă). Să renască oare lumea filosofilor Atenei antice, taman la București?

Un recent bilanț făcut public evidențiază clar diferența dintre mandatul lui Firea și al lui Nicușor Dan, în bani și programe.

În perioada 2016-2020, flota STB s-a îmbogățit cu 400 de autobuze Euro 6 și 130 hibrid, achiziționate și livrate, prin finanțare europeană.

Pe durata 2020-2024 – zero contracte de finanțare nerambursabilă. Toate vehiculele livrate în mandatul lui Nicușor Dan sunt pe fondurile atrase de Firea, în trecut.

Sub administrația Gabriela Firea, 20 de imobile au fost consolidate pentru cutremur. În cea a lui Nicușor Dan: zero.

La sfârșitul mandatului Gabrielei Firea, a mai rămas un miliard euro de atras din fonduri europene pentru reparații la rețeaua de termoficare, modernizarea parcului auto al STB, stația de epurare Glina și extinderea rețelei de apă și canalizare, Ce a făcut Nicușor Dan? A pierdut 278 de milioane de euro nerambursabili pentru reabilitarea termică.

Caricatură:  UOWD Sustainability Society

În patru ani, edilul #rezist n-ar fi finalizat niciun proiect. Pe lângă faptul că n-a făcut nimic, a comis un atentat grav la dezvoltarea Bucureștiului, blocând Planul Urbanistic General. Pentru țuțureii cu motocei din metrul pătrat al multinaționalelor, care se dau de ceasul morții, recunoscând că Nicușor Dan n-a făcut nimic, dar îl votează pentru că nu este corupt, nu e nimic grav? Nu. 

Electoratul lui e fascinat de măreția cocului său. Nu le pasă că pierdem mai mult în trafic, că șobolanii zburdă, că viața e tot mai scumpă-n București. Ei se dau cu trotinetele, coșmarul șoferilor din trafic.

Un CEO al unei corporații IT ne mărturisea recent că a chemat, la o oră fixă, directorul de software pentru a discuta telefonic cu subcontractorii indieni.  N-a venit la timp! A întârziat, invocând că a avut un “bad vibe” (presentiment negativ).  I s-a transmis că dacă îi mai apar și alte “feeling” -uri asemănătoare, gen “bad mood,” va fi dat afară. Nu-i pasă. Găsește alt job pentru orele libere, în care nu este ocupat cu dospirea ciupercii maia.

Cetatea Bucureștiului este clar asediată de secta lui Nicușor Dan. Votanții săi par a se conduce după principiul aristotelian: omul liber nu cunoştea decât exerciţiile fizice (mers la sală) şi jocurile de inteligenţă. Același gânditor atenian considera că robotitul este doar pentru sclavi.  «Munca ocupă tot timpul și atunci nu mai ai răgaz pentru Republică şi pentru prieteni», predica Xenofon în Agoră.

Alegătorii duși cu pluta ai sectei #rezist nu se spală pentru că sunt ecologiști. Nu văd mizeriile, fiindcă sunt eco-friendly. Cred că prezența șobolanilor, ca la Paris, e o nouă modă. Ei sunt convinși că lupta lor pentru cărăbușul cenușiu, cel care blochează construcțiile de autostrăzi, e mai importantă decât deratizarea.

Având asemenea profil, e de înțeles de ce votează masiv cu Nicușor Dan.

Posedații de certitudini, fără fiorul sfânt al îndoielii, îl apreciază pe primarul lor și când nu face nimic. Dacă-i cresc pelicani în păr? Lasă că-i bine. N-a văzut edilul șobolani? Înseamnă că nu sunt decât în mintea vrăjmașilor. Îl critici pe Nicușor Dan? “Dar ce vrei să iasă Firea?” – este replica dată cazon de sectanții ordinului #rezist.

Lenea e un dar al zeilor, credeau filosofii antichității. Dar au condus vreodată filosofii cetatea? Când li s-au dat frâiele puterii, sub semnul Zeiței Palas-Atena, au distrus totul. În epoca elinistică, nomenclatura filosofică a început dezbateri lungi despre problemele esențiale ale existenței, cum e ordinea cosmică, despre care ar fi modul ideal de comportare în societate. Filosofii își puneau întrebări: De unde derivă totul? Când și cum a fost începutul (arché) omenirii? Care este cauza primară a existenței? În timp ce gânditorii dezbăteau, cetatea ateniană se prăpădea sub conducerea lor. Doar creștinismul a salvat natura lucrurilor și a redat cetății splendoarea de altădată.

Un studiu recent demonstra că leneșii sunt mai inteligenți decât ceilalți. Nu se pierd în fleacuri, cum ar fi privitul ceasului sau mestecatul cărnii. Preferă junk-food. Și așa se instituie sindromul cartofului de pe canapea, cum denumesc psihologii americani lenea corporatistă, principalul vinovat al obezității excesive, în rândul acestor deștepți ai lumii. Pentru ei totul este “borring time,” când nu fac excursii de cinci stele. 

VOCILE LUMII

Vlad Petreanu

“Dorinţa de leneveală este principalul factor de progres în istoria omenirii. Impulsul posesiunii, propriu speciei umane, nu s‑a manifestat niciodată mai creativ decât atunci când omul și‑a dorit să deţină ocazia de a lenevi un pic. Nu munca, ci odihna este ce vrea homo‑sapiens (munca, dacă era bună, o luau boierii, nu‑i așa?). Să fim cinstiţi: dacă era și el un pic leneș, Sisif inventa macaraua și termina odată cu toată tevatura aia de pe deal,” scria în revista “Dor,” idolul sectei #rezist, Vlad Petreanu.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă