12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechSetări manuale ale camerei foto - Ghid de la A la Z...

Setări manuale ale camerei foto – Ghid de la A la Z pentru începători

O cameră foto este accesoriul ideal pentru călătorii și nu numai, iar începătorii trebuie să se familiarizeze cu acesta. Deși poate părea ușor de folosit, aparatul foto trebuie setat încât să surprindă cele mai frumoase imagini. Chiar dacă fiecare cameră este diferită, există anumite setări universale pe care le poți face manual, astfel încât fotografiile să arate bine. Sunt setări de bază, ceea ce înseamnă că oricine le poate face și trebuie făcute o singură dată.

Vei vedea în continuare ce trebuie să configurezi la camera ta foto, astfel încât să te  poți bucura pe deplin de aceasta:

Configurarea camerei

În primul rând, trebuie setată calitatea imaginii RAW, balanța de alb automată, controlul imaginii să fie standard, spațiul color să fie sRGB, să fie pornită reducerea zgomotului la expunere lungă. Cel mai important aspect este să păstrați oprite următoarele opțiuni: DRO, HDR, corecție lentile. Acestea sunt cele mai importante setări ale unei camere și trebuie neapărat să începeți prin selectarea formatului corespunzător de fișier, mai exact RAW. În cazul luminilor de alb lucrurile stau puțin diferit și le puteți schimba oricând vă doriți o fotografie diferită.

Cel mai bun mod de fotografiere

Conform unor fotografi, cel mai bun mod de fotografiere este cel automat. Camera foto are mai multe moduri de fotografiere și nu este o regulă general valabilă pentru unul dintre ele, chiar dacă recomandat este cel automat. Dacă păstrați camera pe modul automat, aceasta își va modifica luminile în funcție de mai multe aspecte.

Cum setezi cel mai bun autofocus

Focalizarea automată vă poate ajuta să realizați fotografii focusate doar pe anumite părți, așa cum se întâmplă în cazul unor obiecte statice. Pentru acestea trebuie să selectați focalizarea AF, iar pentru lucrurile aflate în mișcare este nevoie de opțiunea AI, pentru ca aparatul să urmărească obiectul central. Există și unele camere care se concentrează automat pe un anumit punct sau obiect, fie el și aflat în mișcare și se găsește sub denumirea de Auto AF.

Alegeți cea mai bună deschidere a lentilelor

Apertura lentilei poate afecta modul în care obiectul fotografiat apare în imagine în comparație cu fundalul, motiv pentru care trebuie setată deschiderea lentilelor. O deschidere prea mare sau prea mică poate afecta calitatea imaginii. În cazul în care aveți un obiectiv de 35 mm f/1.8, păstrați deschiderea de f/1.8, iar dacă vreți o fotografie cu un peisaj, deschiderea trebuie sa fie f/5.6.

Acordați atenție setărilor ISO

Setările ISO sunt cele care oferă o mai mare claritate lucrurilor fotografiate, dar dacă este la un nivel mult prea ridicat, acestea vor crea o structură neplăcută fotografiei. Cel mai indicat este să folosiți opțiunea Auto ISO și să ridicați puțin nivelul în momentul în care realizați fotografii în medii mai întunecate.

Activați blițul doar atunci când este cazul

Nu este nevoie de prea multe indicații pentru a ști care este momentul oportun să activați blițul. Nu toate camerele foto au un bliț vizibil, însă există o varietate de blițuri ce pot fi atașate aparatului foto. Acesta poate fi setat pe modul automat și se va activa singur atunci când simte că este cazul, iar luminile nu se pot regla automat.

Poate părea ușor la prima vedere să folosești o cameră foto, dar dacă nu știi cum trebuie setată, indiferent că este vorba de setările manuale sau nu, nu te vei bucura de fotografii reușite. Este important și felul în care fotografiezi, dar dacă setările nu te ajută, lumina nu e cea mai bună și nici nu ești familiarizat cu aparatul, îl vei folosi degeaba. Vei căpăta experiență după mai multe utilizări ale aparatului, lucru valabil și în cazul setărilor sale. Vei vedea că odată cu timpul vei învăța să te joci cu fiecare funcție a lui.

Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...
Ultima oră
Pe aceeași temă