O aplicație pentru telefon îți spune dacă te-ai putut infecta cu coronavirus

În România se lansează o aplicație de "Avertizare Contacți", cu rolul de a alerta utilizatorii în cazul în care au stat în apropierea unei persoane care ar fi contact de coronavirus.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 01.07.2020 - 12:28

Aplicația este realizată pro bono de Asociația "Noi, Cetățenii", cu ajutorul unor programatori voluntari, și este lansată acum în versiune prototip, pentru a fi testată pe scară largă. 

„Ne-am propus să aducem și în România un instrument folosit cu succes în alte țări pentru a identifica contacții unei persoane infectate rapid, în mod automat și-n același timp anonim,” a declarat Dan Țeca, coordonatorul proiectului.

Lansarea din România vine la două săptămâni după ce Germania a lansat o aplicație similară, „Corona-Warn-App". La acel moment, Helge Braun, șeful administrației cancelarei Angela Merkel declara că "descărcarea și utilizarea ei este un pas mic pentru fiecare dintre noi, dar un pas uriaș în lupta împotriva pandemiei”.

Aplicația va avertiza utilizatorul despre posibila sa contaminare cu coronavirus, atunci când unul dintre cei cu care s-a întâlnit e diagnosticat cu Covid și alege să-și anunțe - în mod anonim - contacții. 

Prin utilizarea aplicației cetățenii se pot ajuta unii pe alții, întrucât depistarea și tratarea din vreme a bolii scade mult riscul unor consecințe grave. În același timp, de aplicație beneficiază și societatea, fiindcă prin testarea țintită a celor expuși și autoizolarea (sau în cazuri mai grave spitalizarea) celor contaminați, se pot întrerupe lanțurile de transmitere a virusului și epidemia va putea fi limitată.

„Obiectivul nostru principal a fost ca, pe lângă sănătatea cetățenilor, să protejăm și dreptul acestora la viață privată”, a mai declarat coordonatorul proiectului.

La fel ca în cazul aplicației germane, First Contact folosește un model descentralizat de prelucrare a datelor, pe telefonul fiecărui utilizator, model care păstrează anonimitatea utilizatorilor și respectă integral noile recomandări ale UE cu privire la acest gen de aplicații.

Aplicația nu folosește nici localizare și nici date personale ale utilizatorilor. Proximitatea față de alți utilizatori se determină doar pe baza semnalului Bluetooth emis de telefoanele acestora.

Comentarii