11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportZgonea îi răspunde lui Băsescu: Modificarea Codului Penal nu schimbă activitatea ANI

Zgonea îi răspunde lui Băsescu: Modificarea Codului Penal nu schimbă activitatea ANI

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a transmis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care susţine că modificările aduse Codului Penal nu va schimba activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Zgonea a menţionat, în scrisoarea adresată preşedintelui, că propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (Plx 162/2013) a avut ca principal obiectiv decongestionarea sistemului penitenciar care, în prezent, are un indice de ocupare de 118%.

“Suprapopularea, condiţiile improprii de încarcerare, asistenţa medicală inadecvată sunt doar câteva dintre motivele care au dus, în ultimii ani, la condamnarea statului român la CEDO în procese intentate de către deţinuţi”, se arată în scrisoarea semnată de Zgonea.

El a arătat, totodată, că propunerea legislativă a ţinut cont şi de perioada tranzitorie de până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, elaborat în timpul mandatului la Ministerul Justiţiei al lui Cătălin Predoiu şi promulgat de către Traian Băsescu, care prevede diminuarea pedepselor pentru anumite infracţiuni şi dezincriminarea altora în conformitate cu practicile europene în domeniu.

Zgonea spune că modificarea Codului Penal nu îi face pe parlamentari imuni în faţa organelor judiciare şi nu îi protejează de ANI şi DNA.

“Ceea ce se întâmplă în ultimele zile este o amplă campanie de dezinformare. Atât DNA, cât şi ANI funcţionează pe baza unor legi proprii, iar acele legi nu au fost modificate. Mai mult, ANI nu are nicio competenţă în sfera penală, deci nu are cum să fie afectată de vreo modificare a Codului Penal”, a spus Zgonea.

El a menţionat că, pur şi simplu, Codul Penal “a fost armonizat” cu Constituţia şi cu deciziile Curţii Constituţionale, care fac distincţie între parlamentari, ca reprezentanţi ai poporului, şi funcţionarii publici.

“Nimeni nu ar trebui să îşi facă nicio grijă. Parlamentarii pot fi în continuare cercetaţi pentru fapte de corupţie, cât şi pentru conflict de interese sau incompatibilităţi”, a susţinut Zgonea.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat Camera Deputaţilor care a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Astfel, parlamentarii nu vor mai putea fi anchetaţi de către Agenţia Naţională de Integritate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă