15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportVICTOR PONTA, PRIM-MINISTRU. Ce are USL de pierdut

VICTOR PONTA, PRIM-MINISTRU. Ce are USL de pierdut

După o dimineaţă cu lacrimi, acuzaţii şi demisii în direct, moţiunea de cenzură a trecut cu votul a 235 de parlamentari  – inclusiv din rândul minorităţilor care, potrivit preşedintelui PDL Emil Boc, “au lucrat pe la spate” coaliţia.

În ciuda declaraţiilor făcute cu nici două luni în urmă despre imaturitatea lui Ponta, Băsescu l-a numit premier pe preşedintele PSD.

 

Imediat după rezultatul votului, preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat că USL este gata să-şi asume guvernarea, iar el însuşi – funcţia de prim-ministru. În acelaşi timp, preşedintele PDL Emil Boc anunţa că partidul pe care îl conduce nu va nominaliza un nou premier.

Citeşte şi MOTIUNEA DE CENZURA A TRECUT. Ponta: îmi asum conducerea Guvernului

La consultările covocate de preşdintele Traian Băsescu la Cotroceni a fost avansat un singur nume – cel al lui Victor Ponta. De altfel, acesta a fost şi numele anunţat de preşedinte. “Îi încredinţez misiunea de a forma noul cabinet”, a spus Băsescu.

El a cerut ca noul cabinet să îşi preia atribuţiile cât mai repede şi şi-a exprimat dorinţa ca Guvernul Ponta să readucă salariile bugetarilor a nivelul din 2010.

Nominalizarea vine în ciuda faptului că, în 14 martie, Băsescu îşi exprima îndoiala că şeful PSD ar fi în stare să conducă România. “Sunt obligat de Constituţie să am consultări cu toate partidele şi le-aş avea dacă ar cădea Guvernul la moţiune. Dar domnul Ponta este copilot la o maşină. Dânsul mai participă la raliuri şi are sponsori necunoscuţi, deşi se prezintă a fi un soi de fată mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii ăştia necunoscuţi a reuşit să ajungă copilot. El stă în dreapta conducătorului. Cum poţi să conduci ţara când la o maşină eşti doar copilot? Deci un om care n-are calităţi să conducă o maşină lungă de trei metri. Este copilot în maşina aia, nu-i dă nimeni volanul în mână. Poţi să-i dai ţara în mână? Deci nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim-ministru al României, nu în mandatul meu de preşedinte al României. Un preşedinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru”, spunea Băsescu.

Citeşte şi GUVERNUL UNGUREANU A CAZUT. PSD şi PNL, invitate SEPARAT la Cotroceni. Liderii USL anunţă că vor merge împreună. Vezi programul consultărilor cu Băsescu

Ponta a acceptat imediat propunerea, deşi în 19 martie declara că nu va fi niciodată “premierul lui Băsescu”. “Eu nu sunt nici Emil Boc, nici Mihai Răzvan Ungureanu să mă pună Băsescu în funcţii când vrea el, nici măcar la mişto”, a afirma Ponta.

Citeşte şi Iliescu: Ar fi o greşeală ca Ponta să accepte funcţia de premier. Cei care îl împing din spate sunt necugetaţi. Vezi şi replica şefului PSD

Imediat după trecerea moţiunii, Ponta şi-a schimbat discursul. “Astăzi s-a făcut dreptate, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au votat moţiunea de cenzură, cred că am făcut un lucru bun pentru România. Începe drumul pentru reconstrucţia României. USL este dispusă să-şi asume conducerea Guvernului”, a declarat Victor Ponta, adăugând că el îşi va asuma conducerea Guvernului.

Nu la fel de simplă şi de pro­miţătoare pentru USL este văzută situaţia însă de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu: „Văd că unii îl împing din spate pe Victor Ponta să facă acest pas (de a reclama funcţia de premier – n.r). Eu cred că ar fi un pas greşit. Nu este nevoie de aşa ceva. Nu vreau să judec pe nimeni, dar mi se par necugetate asemenea păreri”.  Tot Ion Iliescu a explicat, pentru gândul.info, că „USL trebuie să vină la putere după alegeri” şi că în această perioadă nu se poate discuta de suspendarea preşedintelui Băsescu, chiar dacă USL va deţine majoritatea în Parlament, deoarece urgenţe sunt pentru opoziţie alegerile locale şi parlamentare.

Citeşte şi Năstase: Cred că sunt şanse ca Băsescu să îl nominalizeze pe Ponta premier. Ar fi o mişcare de şah

De ce nu vor unii uselişti să cadă acum Guvernul

Oricât de mare ar fi nerăbdarea de a ieşi din opoziţie, unii membri ai USL ştiu că o instalare acum la Palatul Victoria ar putea aduce Uniunii mai multe prejudicii decât avantaje. Pe lângă faptul că şi-ar pierde din muniţia de campanie (nu ar mai putea critica măsurile Guvernului şi nu ar mai putea spune că puterea portocalie „acţionează împotriva intereselor românilor”), miniştrii USL s-ar trezi la mijloc între promisiunile electorale de majorare a salariilor şi scădere a CAS şi realităţile bugetare. În plus, ar trebui să găsească soluţii şi la alte probleme arzătoare de pe agenda guvernamentală, precum returnarea către pensionari a contribuţiilor reţinute ilegal. De asemenea, ar trebui să identifice căi pentru a-şi mulţumi în an electoral aleşii locali fără a depăşi limitele bugetare impuse de acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Iar acestea sunt doar câteva motive pentru care unii membri ai USL ar prefera ca moţiunea de cenzură să nu treacă astăzi.

Cele mai citite

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă