15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSportUNPR, lovit la „coşul pensionarului"

UNPR, lovit la „coşul pensionarului”

Liderii partidelor care au semnat memorandumul pentru introducerea „coşului de solidaritate” au de ales între a merge în continuare cu programul, cu riscul să-şi atragă mânia prezidenţială, şi a renunţa la el, chiar dacă le-ar putea aduce importante câştiguri de imagine.

Reacţia UNPR la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu a venit prin intermediul ex-ministrului Marian Sârbu: „Intervenţia statului, atunci când trebuie să salveze bănci, nu este împotriva economiei de piaţă. Iar atunci când trebuie să salvăm nivelul de trai al unor pensionari este împotriva economiei de piaţă?”. Totodată, preşedintele UNPR a arătat că refacerea Alianţei D.A. ar fi „de bun augur” pentru că, aşa cum sunt diferenţe de program în USL, „nici PDL nu se simte confortabil cu un partid de stânga (UNPR – n.r.)”.

De altfel, după declaraţiile lui Traian Băsescu, unii democrat-liberali s-au grăbit să facă pasul înapoi. „Acum trei săptămâni, când s-a discutat în PDL, eu am fost cel care s-a opus. (…) Ideea (coşului pentru pensionari – n.r.) a fost bine primită în BPN, cred că eu am fost singurul care m-am opus”, a declarat vicepreşedintele PDL Sever Voinescu. Deputatul a contrazis acum şi ideea prinsă în memorandumul aprobat săptămâna trecută de Guvern, cum că introducerea „coşului de solidaritate” nu ar implica efort bugetar, ci „doar un efort suplimentar de organizare”.

„Deşi se spune că nu costă nimic, are costuri ascunse, pentru că spaţiile trebuie plătite, oamenii trebuie plătiţi, cineva trebuie să suporte costul operaţiunii de desfacere”, a arătat acum Voinescu. Anterior, şi premierul Emil Boc a arătat că programul va fi implementat doar dacă nu presupune „anumite excese bugetare”.

Repoziţionarea democrat-liberalilor a venit după ce preşedintele Traian Băsescu a criticat, la postul public de radio, ideea resuscitării economatelor, deschise prima dată pe vremea Guvernului Adrian Năstase. „Am mai văzut experienţa asta şi s-au închis magazinele a doua zi după alegeri. Cred că a venit timpul ca politicienii să nu mai păcălească oamenii”, a arătat şeful statului, subliniind că măsura este una „populistă” şi că „nu poate ţine”. Preşedintele a mai declarat că „pensionarii ar fi mai mulţumiţi cu o inde¬xare, atunci când se va putea face”, pentru a preciza apoi că „în momentul de faţă, datele economice nu justifică pro¬misiuni către pensionari”.

Împotriva indexării pensiilor în actualul context s-a pronunţat şi ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. „Contextul internaţional este tulbure şi orice indexare este o presiune inflaţionistă suplimentară”, a explicat Lăzăroiu.

Ministrul Agriculturii, de partea UNPR şi UDMR

Printre puţinii democrat-liberali care nu au făcut pasul înapoi imediat după criticile prezidenţiale s-a numărat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără: „Sunt de acord cu preşedintele că nu trebuie să ne jucăm cu măsuri populiste, dar pe aceasta nu o consider populistă, ea este cu adresabilitate către păturile defavorizate, în special pensionari”.

O poziţie asemănătoare a răzbătut şi din tabăra UDMR. „Produsele vor fi vândute fără adaos comercial, doar atât cât (comercianţii – n.r.) să aibă bani pentru cheltuieli, dar fără câştig. În principiu, aşa cum au funcţionat celelalte, în mandatul lui Adrian Năstase, cred că şi acum ne putem gândi la o asemenea soluţie”, a declarat liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente.

PNL, de aceeaşi părere cu preşedintele

Dacă mult-discutatul coş al pensionarului tulbură apele în coaliţie, o dată ce preşedintele s-a declarat împotriva măsurii, partidele din Uniunea Social-Liberală sunt şi ele divizate de acelaşi coş. Mai exact, în timp ce liderul PSD, Victor Ponta, continuă să spună că este „o idee frumoasă”, liberalii consideră că „economatele sunt un elogiu adus comunismului, iar pensionarii au nevoie de măsuri pentru creşterea reală a puterii lor de cumpărare şi nu de asemenea mega-afaceri de partid şi de stat”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă