9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFotbalUcenicul Mirel Rădoi „ne-a calificat” iar la Mondial TV

Ucenicul Mirel Rădoi „ne-a calificat” iar la Mondial TV

Cu Mirel Rădoi pe bancă în aceste preliminarii de Campionat Mondial, România va vedea din nou de la televizor Cupa Mondială de anul viitor, din Qatar.

Naţionala de fotbal a României a învins reprezentativa Liechtensteinului cu scorul de 2-0 (1-0), duminică seara, la Vaduz, în Grupa J a preliminariilor Cupei Mondiale din 2022, dar degeaba. A ratat calificarea la barajul pentru turneul final din Qatar.

Amărăciunea este cu atât mai mare pentru că am fi putut fi calificați dacă învingeam la București naționala Islandei. La Vaduz, în tribune, cei care au dominat atmosfera au fost suporterii români veniți din Germania, Austria sau Elveția, aflate în vecinătatea micului Principat al Liechtensteinului.

La meci s-a înregistrat și o premieră. Enes Sali a făcut istorie. În partida din deplasare, contra celor de la Liechtenstein, puștiul lui Gică Hagi a intrat pe teren în minutul 82, în locul lui Andrei Ivan. Jucătorul trecut și pe la academia Barcelonei a devenit cel mai tânăr debutant din istoria echipei naționale de seniori a României, la doar 15 ani.

Lipsiți de suporteri în tribune la meciul de acasă cu Islanda, România nu a avut al 12-lea jucător care este mereu publicul, factor decisiv în remiza de joi.
România este singura ţară din Europa unde spectatorii nu au voie pe stadioane, chiar dacă au un certificat verde, în timp ce Bulgaria, aflată într-o situaţie asemănătoare, le permite fanilor accesul pe arene.

Tricolorii nu au mai fost la mâna lor pentru calificarea în barajul de la CM 2022, după 0-0 cu Islanda, și au sperat că Macedonia de Nord se va împiedica, la rândul ei, de selecţionata nordică.

Raed Arafat nu a vrut să ofere derogare, iar opinia publică și suporterii s-au revoltat.
FRF a cerut o derogare pentru ca meciul România – Islanda să se dispute cu spectatori, în condiţiile în care partida era una decisivă pentru calificarea la baraj. Raed Arafat a refuzat cererea, chiar dacă la partida de pe “Ghencea” ar fi asistat doar persoane cu certificat verde.

Și Mircea Rednic l-a ironizat pe Raed Arafat:
“M-am uitat în cupele europene, full stadioanele. Fără mască, fără nimic. Sunt vaccinați oamenii, se duc la meci! La noi, nu! E meci foarte important cu Islanda. De ce să nu-i lăsăm pe oamenii care s-au vaccinat? E ditamai stadionul. Îi așezi la patru rânduri, obligatoriu mască. De ce suntem așa căpoși acum? Acum suntem căpoși, de ce nu am fost căpoși și exigenți și astă-vară? Am vrut UNTOLD, Costinești, congrese și acum…”

Atât duminică seară, în Liechtenstein, când fanii români și-au putut încuraja favoriții, cât și în meciul de acasă cu Armenia din 11 octombrie s-a văzut cât de important este ca echipa să fie împinsă de la spate de public.

Joi seara, la meciul cu Islanda, atmosfera de pe stadionul Ghencea a fost tristă, iar tricolorii au resimțit acest lucru din plin. Altfel ar fi stat lucrurile după bara lui Ianis Hagi din minutul 85, când aproape sigur tribunele s-ar fi aprins și ar fi transmis fotbaliștilor energia de care aveau nevoie pentru a marca.

Islanda nu a reușit să trimită niciun șut pe spațiul porții lui Florin Niță. România a dominat copios jocul din primul și până în ultimul minut. 23 de șuturi spre poartă, dintre care 7 cadrate și o posesie de 61% a avut România în fața islandezilor.

Selecționerul Arnar Vidarsson e convins că prezența suporterilor în tribune ar fi putut să facă diferența:

„ Aveți un stadion grozav. Noi nu avem așa ceva în Islanda! Dacă se juca cu suporteri, aveați o șansă în plus”, a încheiat Arnar Vidarsson.
Am sperat că Islanda ne va ajuta, dar am uitat că am pierdut inexplicabil cu 3-2 în Armenia, în primăvară. Frații de cruce armenii i-au retezat îngâmfarea imatură a lui Rădoi.
Din păcate pentru România, Macedonia de Nord şi-a respectat statutul şi s-a impus cu scorul de 3-1, având și un stadion frenetic alături de ea.

A deschis scorul prin Alioski, în minutul 7, dar tricolorii au sperat din nou, în minutul 54, când reuşita lui Thorsteinsson a adus egalarea. Nu a fost însă suficient, pentru că macedonenii au mai marcat de două ori, prin Elmas, în minutele 65 şi 86, islandezii rămânând și în zece oameni pe finalul meciului.

Mirel Rădoi a ratat calificarea la Mondial, România ocupând doar locul al treilea din Grupa J de calificare

România termină pe locul al treilea Grupa J și ratează o nouă ediție a CM. În 1998, tricolorii antrenați de Anghel Iordănescu și conduși în teren de Gică Hagi prindeau ultimul Mondial. Acum vom fi din nou prezenți la ceva mai relaxant: Mondial TV.

Dezamăgirea a fost mare în rândul tricolorilor la finalul partidei de la Vaduz, iar selecționerul Mirel Rădoi a spus că pleacă de la cârma naționalei.
„ Din punctul meu de vedere, este un eșec faptul că nu am reușit să terminăm pe unul din primele două locuri. Este ultima mea conferință de presă ca selecționer.”, a declarat Mirel Rădoi, imediat după meci.

După Contra și Rădoi, României îi trebuie un antrenor experimentat, iar nu un ucenic la națională!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă