16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportTraian Băsescu şi nechibzuinţa în cazul Libiei

Traian Băsescu şi nechibzuinţa în cazul Libiei

Fostul şef al statului Emil Constantinescu a declarat, marţi, la RFI, că poziţia preşedintelui Traian Băsescu în cazul intervenţiei militare din Libia a fost “nepotrivită” şi “nechibzuită”, el precizând că “României i s-a cerut o simplă declaraţie de solidaritate, care n-a venit la timp”, anunţă Mediafax.

Reacţia României a fost “nepotrivită, iar din momentul acesta nu mai poate să facă nimic Bucureştiul, pentru că s-au ratat. Este vorba despre intervenţia nechibzuită a preşedintelui Băsescu la discuţiile din cadrul Uniunii Europene, când a contestat o idee a unei eventuale intervenţii militare, pentru că aşa cum este formulată rezoluţia Naţiunilor Unite de a impune o zonă de interdicţie, ea are în vedere o acţiune militară”, declară Emil Constantinescu.

Fostul şef al statului nu înţelege de ce România a susţinut şi chiar a participat la intervenţiile militare din Irak şi Afganistan, “în numele alianţei cu Statele Unite”, iar acum nici măcar nu spune clar dacă sprijină sau nu acţiunea din Libia.

“Preşedintele Băsescu nu a înţeles această tendinţă a Uniunii Europene de a juca un rol în numele unei solidarităţi a UE. României nu i s-au cerut şi nu i se vor cere în niciun moment avioane sau tehnică de luptă, României i se cerea o simplă declaraţie de solidaritate, care n-a venit la timp. Există tardiv. În acest moment, este inutil. Este foarte ciudat pentru mine că, în numele alianţei cu Statele Unite, România în cazul Irakului şi Afganistanului, dar mai ales în cazul Irakului, unde nu exista o rezoluţie a Naţiunilor Unite, a fost solidară de la început, mergând cu trupe pe teren, acceptând ideea bazelor militare şi de această dată, când nu i se cerea o contribuţie militară…”, adaugă Emil Constantinescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară, la RTV, că poziţia oficială a României în problema Libiei se va exprima după aprobarea de către NATO a directivei de execuţie a planificării operaţiunii din Libia.

“Nu e nici acum o poziţie oficială. Nu aţi înţeles. Am exprimat nişte puncte de vedere, atât cât pot fi făcute publice atunci când este vorba de NATO, iar poziţia oficială a României va fi după ce se adoptă directive de execuţie a planificării, care şi acum e în discuţie”, a specificat Traian Băsescu, în timpul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV.

Preşedintele a spus că România nu are “capacităţi” de intervenţie la acest moment în cadrul operaţiunii militare internaţionale asupra Libiei şi chiar dacă ar fi avut nu ar fi fost “bucuroasă” să intervină.

Anterior, preşedintele Băsescu declarase la TVR 1 că România nu are de ce să se pronunţe în acest moment în problema Libiei, precizând că ţara noastră respectă Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU privind instituirea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei.

De asemenea, preşedintele a spus că România a participat la toate procesele de planificare militară în cadrul NATO şi că, atunci când NATO va lua o decizie în cazul Libiei, “România va fi acolo”.

“Şi dacă am fi vrut, nu aveam cu ce în această fază. (…) Imaginaţi-vă un MIG 21 Lancer să ajungă la Aviano”, a remarcat preşedintele.

Cele mai citite

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...
Ultima oră
Pe aceeași temă