14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportŢinta PSD: să conducă România în următorii 10 ani

Ţinta PSD: să conducă România în următorii 10 ani

Consiliul Naţional al PSD a decis ca la alegerile europarlamentare de anul viitor partidul să meargă singur. Reuniunea a constituit şi un bun prilej de a arăta liberalilor că sunt tot mai numeroase vocile ce vor ca la Palatul Cotroceni să fie, pentru următorii 10 ani, un social-democrat.

Convocat pentru a fi prezentate obiectivele şi liniile de acţiune ale social-democraţilor în 2014, Consiliul Naţional al PSD de la sfârşitul săptămânii trecute s-a remarcat în special prin delimitarea de partenerii de guvernare, liberalii. Nu doar că numele lui Crin Antonescu nu a fost asociat vreun moment cu postura de prezidenţiabil al USL, dar mai toţi vorbitorii au trimis săgeţi otrăvite în direcţia acestuia. „PSD va fi câştigătorul anului 2014“ a fost laitmotivul Consiliul Naţional, refren pe care unii lideri social-democraţi l-au fredonat şi la reuniunea Ligii aleşilor locali ai PSD.

Zece ani şi patru guverne

Dacă premierul Victor Ponta a continuat să joace rolul co-preşedintelui USL care vorbeşte de solidaritate şi unitate, social-democraţii din eşalonul doi au avut undă verde în atacarea liberalilor şi în susţinerea ideii că un partid de talia PSD trebuie să intre singur în alegerile prezi­denţiale, pe care le va şi câştiga.

„În teorie, dreapta nu are cum să mai câştige alegerile în România, nimic nu o mai poate salva decât poate indulgenţa sau credulitatea noastră.Ar fi păcat să dăm cu piciorul şansei de a conduce România în următorii zece ani, de a resincroniza acest ciclu politic între preşedinte şi guvernanţi“, a declarat delegaţilor ex-preşedintele PSD Mircea Geoană. Potrivit acestuia, misiunea PSD este „foarte simplă“ şi anume să câştige tot în 2014.

„În zece ani de zile, datorită decalajului dintre alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare, viitorul preşedinte va moşi patru guverne succesive“, a subliniat Geoană miza următoarelor preziden­ţiale.

Cât despre relaţia cu PNL, senatorul social-democrat a arătat „sacrificiul tactic“ pe care l-a făcut PSD pentru ca USL să existe: acceptarea parităţii în alegerile locale şi la nivel guvernamental.

„Este o gândire gre­şită pe care unii şi-o propun, pentru că, alergând după simpatia iluzorie a unor categorii care nu îl vor vota niciodată, se riscă un lucru mult mai important, pierderea grosului alegătorilor USL care au votat în 2012 împotriva regimului Băsescu, şi pentru Uniune (…) Să nu se trezească cumva unii că aleargă singuri şi ies pe locul doi“, a mai comentat Geoană.

Anterior, la reuniunea Ligii aleşilor locali social-democraţi, vicepremierul Liviu Dragnea sublinia şi el importanţa celor două scrutine din 2014.

„Sunt absolut convins că, aşa cum aţi făcut mereu, primarii PSD ne vor face să câştigăm şi alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale, pentru PSD“, a arătat Dragnea.

Un mesaj similar a transmis şi vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie: „Trebuie să punem amprenta că PSD a câştigat alegerile prezidenţiale. Nu ştiu cum, nu ştiu care e formula, nu ştiu care e cea mai bună soluţie, dar amprenta trebuie să fie aşa, trebuie să sune aşa, şi dvs. să înţelegeţi ceea ce vreţi“.

Soţia premierului vrea încă un mandat la Bruxelles

CN al PSD a constituit un prilej şi pentru anunţarea primelor candidaturi social-democrate la alegerile europarlamentare din mai 2014: Daciana Sârbu şi Corina Creţu. Cele două vor fi sus­ţinute de filiala PSD Ilfov, condusă de senatorul Gabriela Firea.

Ce le recomandă pe soţia premierului şi pe fosta consilieră a lui Ion Iliescu să reprezinte România la Bruxelles?

Aflăm tot de la organizaţia PSD Ilfov: „dăruirea, puterea de muncă, ini­ţiativele şi, mai ales, expe­rienţa dobândită prin munca de până acum“.

Alegerile pentru Parlamentul European, în care PSD şi PNL merg separat, vor constitui un test deosebit de important, urnele urmând să confirme ceea ce sugerează de ceva timp sondajele de opinie, şi anume că PNL este în picaj, iar PSD domină indiscutabil scena politică. Potrivit premierului Ponta, PSD îşi propune să iasă pe primul loc în toate judeţele ţării, cu excep­ţia Harghita şi Covasna.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu confirmă fondurile pentru recalcularea pensiilor: Perspectiva majorărilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că Executivul are fonduri pentru majorarea pensiilor din septembrie, în ciuda speculațiilor recente privind riscul unei întârzieri a acestei...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă