15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSportThomas Carothers: Iliescu un politician înnăscut, Constantinescu o victimă a serviciilor secrete

Thomas Carothers: Iliescu un politician înnăscut, Constantinescu o victimă a serviciilor secrete

Thomas Carothers, specialist american în reformă politică a vorbit în emisiunea Culoarele puterii, la TVR 1, despre foştii preşedinţi ai României, Securitate şi sistemul politic românesc.

Carothers are o părere foarte bună despre preşedintele Ion Iliescu. Acesta îşi amineşte că la o dezbatere din 1990 dintre Ion Iliescu, Ion Raţiu şi Radu Câmpeanu, a remarcat faptul că Iliescu era un politician înnăscut care folosea – spre deosebire de ceilalţi doi – fraze simple pe înţelesul poporului, avea o privire veselă şi multă energie. De altfel, în opinia sa , politicienii care au ajuns la putere în anii 1990 nu s-au remarcat prin cunoştiinţe, ci prin energie şi iniţativă.

Carothers consideră că Emil Constantinescu a fost o victimă a serviciilor secrete.

Despre Securitate Thomas Carothers spune: “Securitatea a fost o instituţie reală a cărei putere nu aş vrea să o minimalizez dar a devenit o metaforă în mintea românilor”.

În ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu, vicepreşedinteler Carnegie Endowment for International Peace a declarat că este un politician dramatic.

‘Un om de o energie fascinantă. Este un om relativ independent, nu chiar radical, dar dramatic. Chiar ma întrebam de multe ori, cum va reuşi?”, a spus Carothers.

Thomas Carothers, vicepreşedinte al Carnegie Endowment for International Peace, dar şi specialist în reformă politică, societate civilă, ajutor umanitar, autor a numeroase cărţi având ca temă Europa de Est, printre care şi Assessing Democracy Assistance: The Case of Romania (Carnegie, 1996).

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Prin comasarea alegerilor, AUR pierde jumătate din numărul europarlamentarilor

Ultimul sondaj INSCOP ne confirmă predicțiile preelectorale: 1 + 1 nu fac 2 pe tabla rezultatelor celor două scrutinuri din 9 iunie 2024. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă