26.4 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSportTăriceanu remarcă un asalt al statului represiv, sub paravanul luptei anticorupție

Tăriceanu remarcă un asalt al statului represiv, sub paravanul luptei anticorupție

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că are impresia că, sub “paravanul” luptei împotriva corupţiei, ar exista un “asalt” al “statului represiv”, informează Agerpres.

Tăriceanu consideră “de neînţeles” prezenţa la bilanţul DNA a preşedintelui ÎCCJ şi a reprezentanţilor serviciilor secrete. 

“Impresia mea este că, sub paravanul acestei misiuni nobile care este lupta împotriva corupţiei, asistăm la un asalt al ceea ce unii cred că este statul de drept, ceea ce, de fapt, este statul represiv”, a susţinut Tăriceanu, la o dezbatere organizată de Comisia specială pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept din România, la Palatul Parlamentului. 

El a afirmat că la bilanţul activităţii DNA pe 2015 au participat şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi şefii serviciilor secrete, dar a lipsit reprezentantul cetăţenilor – Parlamentul. 

“A fost suficient să mă uit la prezenţa în sală şi prezenţa la tribună. Ce am văzut acolo: preşedintele ţării, prim-ministrul, ministrul Justiţiei, sigur conducătorii procuraturii generale, DNA, dar, pe lângă aceştia, am observat prezenţa pentru mine de neînţeles a preşedintelui ÎCCJ, prezenţa serviciilor secrete, toţi veniţi în costume militare. Ce a fost acolo? A fost o formulă abilă de manifestare a forţei statului. La această manifestare aveţi impresia cumva că cetăţeanul era reprezentat? Nu. Era statul represiv, la care se asociază şi justiţia prin persoana preşedintelui ÎCCJ, în sfidarea principiului fundamental de separaţie a puterilor în stat, iar cetăţeanul nu era nicăieri”, a afirmat Tăriceanu. 

El a spus că nu Parlamentul, care exprimă voinţa cetăţenilor, conduce România, ci “alte instituţii”. 

“Mai este forţa politică reprezentată de Parlament, care exprimă voinţa cetăţenilor şi opţiunea cetăţenilor? Nu. Altele sunt instituţiile care conduc România. Asta este realitatea, sigur cu toate mijloacele pe care le am eu la dispoziţie, atunci consecinţele asupra presei sunt inevitabile, represaliile, represiunile, presiunile, şantajul”, a adăugat preşedintele Senatului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă