31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportTăriceanu: Guvernul e o vuvuzelă mică folosită de Băsescu

Tăriceanu: Guvernul e o vuvuzelă mică folosită de Băsescu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu spune că Guvernul Boc a folosit “bine” banii economisiţi în guvernarea liberală, deoarece Traian Băsescu a fost reales preşedinte, salariile au scăzut, iar TVA a crescut, scrie Mediafax. Tăriceanu a adăugat că Executivul conduce fără program şi este “o vuvuzelă mică şi portocalie”.

“Iată că se împlinesc astăzi aproape doi ani de când România şi românii se chinuie sub conducerea domnilor Băsescu şi Boc. După cum ştiţi, nu se poate spune că PDL a pierdut timpul. Salariile românilor au fost scăzute, şomajul s-a dublat, preţurile au crescut, TVA a fost mărit, sectorul IMM-urilor a fost decimat, (…) economia este în cădere liberă, de fapt am rămas una din ultimele ţări din Euopra care în 2010 suntem în scădere economică”, a susţinut Tăriceanu.

El a adăugat că sacrificiile românilor nu au fost zadarnice, având în vedere că cei de la PDL au “folosit bine banii economisiţi”, pentru că “domnul Băsescu a fost reales preşedinte, toată lumea din PDL e fericită, imensa clientelă politică a partidului de guvernământ o duce mai bine ca niciodată”.

Pe de altă parte, Tăriceanu a menţionat că “în timp de premierul cântă refrenul lipsei de bani la buget pentru pensii şi salarii, se găsesc întotdeauna bani pentru satisfacerea tuturor fanteziilor miniştrilor PDL şi pentru umplerea tuturor cuferelor protocalii”, adăugând că nu l-ar mira să audă şi azi vechea placă de patefon cu “greaua moştenire”.

“Am chemat astăzi Guvernul în faţa Parlamentului pentru o dezbatere cu privire la situaţia economică prezentă şi la perpectivele socio-economice ale României. Facem acest lucru pentru că suntem îngrijoraţi. Aşa cum se prezintă lucrurile acum nu există nicio perspectivă, economia scade în continuare, iar impozitele cresc. Guvernul aruncă ţara în spirala reducerii consumului şi a investiţiilor, ceea ce intensifică contracţia economiei. Promisiunile Guvernului din păcate nu mai pot ţine de cald. Primul lucru pe care dorim să-l auzim de la primul ministru e bilanţul Guvernului domniei sale în ultimele nouă luni, în afară de mărirea TVA şi scăderea salariilor”, a spus liberalul.

“Domnule prim-ministru, să ştiţi că o frunză nu poate ţine loc la realizările Guvernului, aşa cum nu poate să ţină loc de haină, chiar dacă nu e o frunză oarecare, ci chiar logo-ul de ţară al României. Deci să nu treceţi la realizări brandul de ţară”, a spus liderul deputaţilor PNL.

Pe de altă parte, Tăriceanu a menţionat că liberalii doresc ca Guvernul să le spună care este “moştenirea pe care şi-a lăsat-o din 2009”.

“Cu alte cuvinte, cât ne costă campania electorală a domnului Băsescu de anul trecut. Câţi bani s-au risipit ca domnul preşedinte să fie reales. Teama că Băsescu nu va fi reales a făcut ca acest Guvern să nu facă niciun fel de economie. (…) Românii plătesc acum factura pentru concertele realizate în 2009 de doamna Ridzi. Guvernul a încasat la buget mai puţin în 2009 decât în 2008, dar a cheltuit mai mult în 2009 decât s-a câştigat în 2008. Dorim să întrebăm Guvernul ce are de gând să facă în perioada următoare şi în domeniul politicilor fiscale”, a continuat Tăriceanu.

El a mai spus că al doilea lucru pe care doresc liberalii să-l afle de la Emil Boc este motivul remanierii, precizând că premierul nu a dat explicaţii în acest sens şi menţionând că Guvernul ar trebui să vină din proprie iniţiativă, în mod regulat, pentru a informa Parlamentul când este vorba de remanieri ample.

“Mă şi gândesc cum trebuie să se fi gândit domnul Emil Boc la remaniere: «Am o înţelegere limitată a economiei şi atunci pun oameni care înţeleg la fel de mult ca şi mine». Nouă ni s-a părut că a fost o altfel de reîmpărţire a resurselor ţării între clanurile din judeţele conduse de PDL şi nimic mai mult. Domnul Boc a luat lista traseiştilor politici serioşi, adică cei cu mai mult de trei partide la activ şi a ales de acolo câţiva miniştri”, a adăugat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat totodată că PNL cere Guvernului să-şi asume un calendar clar de revenire la nivelul anterior al salariilor iniţiale din sectorul bugetar, pe baza anumitor criterii de performanţă, oamenii trebuind să ştie cât va dura curba de sacrificiu.

“Acest Guvern conduce România fără program de guvernare, ceea ce e o încălcare a Constituţiei. E adevărat că domnul prim-ministru a prezentat în decembrie 2008 şi 2009 nişte programe de guvernare care au fost de mult încălcate. (…) România nu mai e condusă acum de nimeni. Lipsit de program de guvernare, Guvernul Boc e redus la adevărata sa statură politică, cea a unei vuvuzele mici şi portocalii, a preşedintelui, folosită pentu a stârni zgomote şi perdele de fum, pentru a nu se mai vedea exact adevărata natură a guvernării Băsescu”, a conchis Tăriceanu.

La Camera Deputaţilor se desfăşoară, în prezenţa premierului Emil Boc, dezbaterea politică solicitată de grupul PNL privind situaţia prezentă şi evoluţia socio-economică a României.

Cele mai citite

Statul a colectat, pentru 2023, taxe de 11 milioane de euro de la liber-profesioniştii ce folosesc platforma SOLO pentru contabilitate

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi...

Cele nouă puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează SIPRI

Cele nouă țări recunoscute ca fiind puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează Institutul Internațional de la Stockholm pentru Cercetări în domeniul Păcii (Stockholm International...

Radu Mihaiu, despre alegerile din Sectorul 2: Există secții unde lipsesc voturi, există secții unde se regăsesc voturi în plus

Primarul Radu Mihaiu atrage atenția că, după alegerile din Sectorul 2, "există secții unde lipsesc voturi, dar și mai grav, există secții unde se...
Ultima oră
Pe aceeași temă