16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportTăriceanu, atac la independența CCR

Tăriceanu, atac la independența CCR

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că în urma revizuirii Constituției va trebui să nu i se mai ”permită” Curții Constituționale să facă anumite interpretări, relatează Mediafax.

Tăriceanu a făcut referire, într-o conferință de presă, la revizuirea Constituției, care ar putea fi o prioritate a anului 2015, menționând că trebuie eliminate ”semințele scandalului și disputei interinstituționale” din legea fundamentală.

În acest context, el a precizat că trebuie găsite ”acele formulări care să nu mai permită Curții Constituționale să intervină și să legifereze pe lângă Constituție și eventual chiar în afara spiritului ei”.

Ulteior, Tăriceanu a fost întrebat despre afirmația făcută, fiind solicitat să precizeze la ce anume se referă.

”Cred că mi-ați pus în gură cuvinte pe care eu nu le-am rostit. Nu am spus că nu trebuie să i se permită Curții Constituționale… eu regret faptul că în câteva ocazii Curtea a legiferat în plus față de ce era legiferat în Constituție și ca acest lucru să nu trebuiască să se mai întâmple, Curtea rămânând în continuare să fie arbitrul final în condiții în care apar conflicte de natură constituțională. Dar anumite precizări suplimentare pare-se că nu ar strica în viitoarea Constituție în așa fel încât să nu ne mai găsim în situații de interpretare excesivă sau așa cum a spus domnul Băsescu, «la limita Constituției»”, a spus Tăriceanu.

El a fost întrebat dacă propunerea sa în mod concret vizează revenirea la posibilitatea rectificării deciziilor Curții Constitiționale de către Parlament.

”Nu, nu la acest lucru m-am referit, ci Constituția se pare că, așa cum este ea redactată, dă multe bătăi de cap și actorilor politici, dar și membrilor Curții Constituționale. Împreună va trebui să găsim o formă care să limiteze posibilitățile de interpretare care depășesc cadrul Constituției și intenția legiuitorului”, a mai afirmat președintele Senatului.

De asemenea, Tăriceanu a fost rugat să precizeze la ce decizii se referă atunci când susține că ar fi fost hotărâri ale Curții care au excedat cadrul legislativ.

”În principal, am să vă spun foarte pe scurt, știți foarte bine posibilitățile care nu erau prevăzute în Constituție, date președintelui, de a bloca anumite decizii ale altor instituții”, a mai spus președintele Senatului.

Cele mai citite

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă