11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportSurpriză pentru USL! După ce exit poll-urile îi cotau duminică la peste...

Surpriză pentru USL! După ce exit poll-urile îi cotau duminică la peste 60%, vot politic, rezultatele oficiale indică un scor sub 50%. Adică, mai puţin decât au luat împreună PSD, PNL şi PC în 2008

Faţă de 2008, democrat-liberalii au pierdut mai bine de zece procente la votul politic, la pachet cu multe consilii judeţene (Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Cluj şi Dâmboviţa sunt unele dintre ele) şi primării de municipii reşedinţă de judeţ. Pe de altă parte, USL a obţinut o victorie foarte importantă, dar nu a depăşit pragul de 50% pentru votul politic. Reamintim că aceasta a fost principala ţintă politică a PSD, PNL şi PC atunci când au format alianţa. De altfel, cele trei partide au luat acum impreuna mai puţine voturi decât au obţinut separat în 2008. Concret, acum patru ani, în bătălia pentru şefia consiliilor judeţene, PSD lua 28,06%, PNL – 19,8%, iar PC – 3,30%. Adică, în total, 51,16%, mai mult decât 49,31%, cât a trecut BEC în dreptul USL la rezultatele parţiale de la ora 18.00. Situaţia este asemănătoare şi la voturile pentru consilieri judeţeni (49,5% în 2008 faţă de 49,37% acum). Şi la voturile pentru primari am fi avut aceeaşi situaţie dacă social-democraţii nu ar fi avut şi candidaţi proprii câştigători pe lângă cei ai USL: USL – 43,93% din voturi, iar PSD – 10,6%. Unde s-au dus atunci voturile pierdute de PDL? În primul rând, la partidul-televizor al lui Dan Diaconescu.

 

Citeşte şi “România se colorează în roşu”. Ce scrie presa străină despre alegerile de duminică

La prima impresie, concluzia copleşitoare a scrutinului de duminică pare să fie aceea că PDL a pierdut alegerile, iar USL le-a câştigat lejer. Mai ales că liderii USL s-au grăbit să iasă cu declaraţii triumfaliste şi să vorbească de „victorii istorice” şi pregătirea şampaniei. „Niciunul dintre cele trei partide, PSD, PNL şi PC, nu a obţinut niciodată un scor mai bun decât l-am obţinut acum împreună. PSD a luat cele mai multe Consilii Judeţene şi primării din istoria sa, PNL cele mai multe din istoria sa, PC câştigă preşedinte de Consiliu Judeţean la Maramureş, primar reşedinţă de judeţ la Deva şi Sectorul 4, deci e prima dată când o alianţă aduce mai mult fiecăreia dintre partidele componente decât dacă ar fi mers separat”, a declarat premierul Victor Ponta.

Citeşte şi Emil Boc: Viaţa politică nu se sfârşeşte cu rezultatele unor alegeri

Concluzia este însă doar pe jumătate adevărată. Mai precis, PDL a pierdut într-adevăr o sumedenie de consilii judeţene şi primării în favoarea USL. Totuşi, ca procente USL a obţinut în 2012 mai puţin decât obţineau în 2008 separat PSD, PNL şi PC.

Să luăm, de pildă, rezultatele din 2008 pentru şefia consiliilor judeţene: PNL – 19.8%, PSD – 28.06%, PC – 3.30%, PDL – 28.15%, UDMR – 5.26% şi PRM – 3.17%. Acum, în 2012, rezultatele arată astfel (conform datelor parţiale prezentate de Biroul Electoral Central aseară, la ora 18.00): USL – 49.31%, PDL – 15.46% şi PPDD – 8.33%. Evident, 51.16% (cât au luat PSD, PNL şi PC în 2008) este mai mare decât 49.31%. La fel de evident este că procentele pierdute de democrat-liberali s-au dus spre partidul înfiinţat relativ recent de Dan Diaconescu.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012: Vezi cine sunt noii primari şi preşedinţi ai Consiliilor Judeţene!

Şi celelalte date, privind primarii, consilierii judeţeni şi consilierii locali, creionează aceeaşi concluzie. Cum se creionează şi concluzia că UDMR a reuşit să adune mai multe voturi acum, în ciuda faptului că, pentru prima dată, s-au luptat trei partide pentru voturile etnicilor maghiari.

O parte din schimbările de poziţie înregistrate în 2012 s-ar putea explica şi prin modificarea sistemului de vot, în sensul că a fost pentru prima dată când primarii s-au ales într-un singur tur de scrutin. Aşadar, au dispărut alianţele pe care le formau partidele în turul doi, alianţe care nu de puţine ori au reuşit să răstoarne situaţia.

Citeşte şi PDL luptă pentru supravieţuirea politică

 

Şase consilii pierdute şi trei primării. Iar numărătoarea continuă pentru PDL

De departe cea mai usturătoare înfrângere pentru democrat-liberali este cea din Bucureşti: au pierdut singurele primării pe care le aveau, sectoarele 3 şi 6. Dacă toată lumea se aştepta ca Silviu Prigoană să fie depăşit la mare distanţă de Sorin Oprescu (ceea ce s-a şi întâmplat: 56.25% din voturi faţă de 15.98%) şi erau şi voci care puneau sub semnul întrebării capacitatea lui Cristian Poteraş de a lua încă un mandat, foarte puţini democrat-liberali şi-ar fi imaginat însă că Liviu Negoiţă va pleca de la Primăria sector 3. Şi totuşi acest lucru se întâmplă. Ba chiar într-un mod ruşinos pentru Liviu Negoiţă: a luat cu peste 20 de procente sub contracandidatul său de la PSD, Robert Negoiţă.

Citeşte şi MARII PIERZĂTORI AI ALEGERILOR. INTERVIUL CU LIVIU NEGOIŢĂ ARE O LUNGIME DE 37 DE LITERE ŞI 7 SPAŢII LIBERE

Înfrângeri dure au suferit democrat-liberalii şi în judeţe. Ba chiar în unele considerate fiefuri ale PDL, precum Suceava, Arad şi Dâmboviţa. În judeţul Suceava, prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a pierdut în faţa deputatului PSD Cătălin Nechifor. Totuşi, democrat-liberalii reuşesc să-şi păstreze Primăria Suceava, prin Ion Lungu.

În judeţul Arad lucrurile stau exact pe dos pentru democrat-liberali: au pierdut consiliul judeţean (pe mâna lui Nicolae Ioţcu, învins de Ioan Cristina, la o diferenţă de circa zece procente), dar îşi păstrează primăria, prin Gheorghe Falcă.

În Botoşani, pedeliştii au reuşit însă o dublă „performanţă”: au pierdut şi consiliul judeţean şi Primăria Botoşani, prin Mihai Ţâbuleac şi Cătălin Flutur (vărul lui Gheorghe Flutur de la Suceava). Tot la capitolul pierderi majore se înscriu consiliile judeţene Timiş (Constantin Ostaficiuc a pierdut în faţa lui Titu Bojin, la aproape 20 de procente), Dâmboviţa (vicepreşedintele Florin Popescu a fost învins de Adrian Ţuţuianu, tot cam cu 20 de procente) şi Maramureş (mult mai cunoscutul Mircea Man a fost întrecut de Flore-Zamfir Ciceu, membru al PC).

La fel de dureroasă este pentru democrat-liberali şi pierderea Primăriei Ploieşti, în condiţiile în care judeţul Prahova este „domeniul” unui alt prim-vicepreşedinte, Roberta Anastase. USL a reuşit să ia în Prahova primăria Ploieşti, dar şi primăriile mai multor oraşe (Sinaia, Breaza, Slănic, Mizil, Vălenii de Munte, Urlaţi).

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI LOCALE Boc: Vom discuta în Colegiul Director rezultatele; USL arată clar că poate coborî sub 50 la sută

Neclară este încă situaţia de la CJ Cluj. Potrivit datelor parţiale oferite de Biroul Electoral Judeţean, democrat-liberalul Alin Tişe ar fi fost întrecut de liberalul Horea Uioreanu (39.17% la 36.93%). Totuşi, colegii lui Tişe încă mai speră ca rezultatele finale să indice o victorie, fie ea şi la limită, a acestuia.

Imaginea PDL, salvată un pic de Emil Boc

Într-un mod oarecum paradoxal, salvarea democrat-liberalilor de la un eşec total pare să vină tocmai de la Emil Boc, preşedintele exilat al partidului. Mai ales că liderii USL nu au făcut un secret din dorinţa lor de a-l învinge, în mod simbolic, pe fostul premier. Rezultatele finale transmise de Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca l-au indicat însă pe Emil Boc drept câştigător, cu 40.03% din voturi. Contracandidatul său de la USL, liberalul Marius Nicoară, a obţinut 38.97% din voturi.

La aflarea rezultatelor, reprezentanţii USL au acuzat frauda „majoră” pe care ar fi făcut-o în timpul nopţii democrat-liberalii.

Citeşte şi Oltean: Pierderea CJ de către Flutur e cel mai DEZASTRUOS rezultat, e nedrept

Au mai reconfirmat pentru PDL George Scripcaru (al treilea mandat la Primăria Braşov), Dorin Florea (al patrulea mandat la Primăria Târgu Mureş), Mircea Hava (al cincilea mandat la Primăria Alba Iulia) sau Mihai Stănişoară (CJ Mehedinţi).

Înfrângerea lui Simirad şi a lui Solomon

La rândul lor, candidaţii USL au reuşit să ia mandate nu doar de la PDL, ci şi de la UNPR, formaţiune în care s-au înregimentat, în ultimii ani, mai mulţi primari cu probleme de imagine sau dosare. Printre ei, Constantin Simirad şi Antonie Solomon.

Primul, candidat pentru încă un mandat la CJ Iaşi, a fost înfrânt de ex-ministrul liberal Cristian Adomniţei. Şi nu oricum, ci la foarte mare distanţă (64,12% faţă de 5,64%).

Citeşte şi MARII PIERZĂTORI AI ALEGERILOR. CE ARE DE ZIS GHEORGHE FLUTUR DESPRE EŞECUL DE LA SUCEAVA

La Craiova, ex-pedelistul Antonie Solomon a fost învins de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, la o distanţă de 3-4.000 de voturi.

După cum era de aşteptat, pentru USL a câştigat, din nou, Primăria Slatina şi ex-democrat-liberalul Darius Vâlcov. Candidatul PDL a reuşit să se plaseze de abia pe locul al treilea, cu 3,67% din voturi.

USL a pierdut Giurgiu

Pierderi, mult mai puţine la număr, a suferit şi USL. Dar, oarecum ciudat, candidaţii Uniunii au fost învinşi de independenţi. De pildă, la Primăria Giurgiu, Lucian Iliescu, aflat la cel de-al patrulea mandat, a pierdut (la distanţă de 30 de procente) în faţa lui Nicolae Barbu. Interesant este că deja este disputată apartenenţa politică a lui Barbu. Mai precis, Dan Diaconescu spune că acesta a fost susţinut de PPDD, în timp ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, arată că Barbu a făcut parte din PSD şi că se va întoarce în acest partid.

Citeşte şi Băsescu, despre rezultatele alegerilor locale: Ferească Dumnezeu de mai rău!

Incertă este încă şi situaţia de la CJ Brăila. Potrivit datelor parţiale ale BEJ Brăila, candidatul USL Gheorghe Bunea Stancu ar fi obţinut 46.41% din voturi, iar independentul Sergiu Diacomatu, 38.39%. Acesta din urmă susţine însă că ar avea şase procente în faţa actualului şef al consiliului.

O luptă strânsă era preconizată şi la CJ Braşov, între Aristotel Căncescu şi independentul Nicolae Ţucunel (ex-PSD).

Citeşte şi MARII PIERZĂTORI AI ALEGERILOR. INTERVIU CU CRISTIAN POTERAŞ: “Voi sta acasă cu familia şi voi merge la restaurant cu copilul”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă