14.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSportStolojan vrea un preşedinte-premier

Stolojan vrea un preşedinte-premier

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat joi la Realitatea Tv că, în opinia sa, persoana care este preşedintele democrat-liberalilor, ca formaţiune în jurul căreia se constituie majoritatea, ar trebui să deţină, în continuare, şi funcţia de premier., scrie NewsIn.

“România e o ţară care mai are încă multe de făcut în domeniul reformelor, cu implicaţii pentru diferite grupuri sociale sau mediul privat. Ideea de a avea prim-ministru pe altcineva decât preşedintele partidului care se află la putere sau care formează majoritatea într-o coaliţie nu rezistă. Imaginaţi-vă ce-ar fi însemnat dacă prim-ministru era altcineva decât preşedintele PDL. Ar fi însemnat tensiuni mult mai mari în coaliţie şi în PDL”, a spus Stolojan.

Întrebat dacă, în situaţia în care Emil Boc rămâne premier, atunci va trebui să fie, în continuare, şi şeful PDL, Stolojan a spus că aşa crede că ar trebui să se întâmple. Cât priveşte posibilitatea ca Boc să nu mai fie prim-ministru, prim-vicepreşedintele PDL a comentat doar: “N-o să murim din cauza asta”.

El a argumentat însă că preşedintele PDL ar trebui să fie şi persoana care să-şi asume conducerea Cabinetului, “pentru a putea să medieze” tensiunile care apar în interiorul partidului. “Imaginaţi-vă un partid care ştie că primul-ministru nu este preşedintele partidului”, a insistat Stolojan.

În opinia democrat-liberalului, Emil Boc a reprezentat un “factor de echilibru în PDL şi în Guvern”.

Theodor Stolojan a reiterat că nu va candida pentru nicio funcţie la nivelul conducerii PDL, argumentând din nou că este timpul să existe un schimb de generaţii.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a afirmat miercuri că este partizanul ideii separării funcţiilor politice din partid de cele guvernamentale, astfel încât partidul să preia o parte din presiunea pe care Emil Boc o suportă atât ca premier, cât şi ca preşedinte de partid. “Cred că partidul va lua acea măsură care va fi benefică din punct de vedere al acţiunii politice şi cel al acţiunii guvernamentale. Personal, militez pentru separarea funcţiei politice de cea guvernamentală pentru a lua acea presiune de pe primul-ministru şi a o transfera şi pe partidul aflat în arcul guvernamental, ca principal partid de guvernare”, a declarat Ioan Oltean, miercuri, pentru RFI.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a afirmat, pe 18 decembrie, la Realitatea Tv, că, pentru funcţionarea corectă a partidului, s-ar impune ca funcţia de preşedinte să nu fie ocupată de aceeaşi persoană care este şi premier, opţiunea prezentă dovedindu-se un “handicap” pentru democrat-liberali. Liderul PDL a susţinut că, în opinia sa, funcţiile de premier şi cea de preşedinte al partidului nu ar trebui să fie cumulate de aceeaşi persoană şi a argumentat că altfel este dificil să menţii autoritatea partidului. “Pentru o funcţionare corectă a partidului, cred că e de susţinut o astfel de ipoteză de lucru (decuplarea funcţiei de preşedinte de cea de premier – n.r.). E o dezbatere în interiorul partidului”, a susţinut prim-vicepreşedintele PDL.

Adriean Videanu a explicat cum este afectat partidul de cumulul de funcţii al lui Emil Boc. “Un handicap o reprezintă perioada extraordinar de grea în care guvernăm. Şi în momentul în care guvernezi, evident că toate aspectele negative ale măsurilor dure, absolut necesare, le încasează primul-ministru. Într-o perioadă foarte grea poţi să schimbi două-trei-patru guverne. Atâta timp cât îl ai pe şeful partidului în fruntea guvernului e un pic mai greu să schimbi acel guvern. La un moment dat, remanierile guvernamentale, chiar schimbarea guvernului sunt supape de refulare. Se acumulează o tensiune în societate, mai schimbi doi miniştri, schimbi un guvern, dacă e nevoie. Dacă preşedintele partidului este şi prim-ministru este o dificultate pentru partid în a schimba un guvern”, a explicat prim-vicepreşedintele PDL.

Premierul Emil Boc a evitat însă până acum să facă dezvăluiri în legătură cu viitorul său în fruntea Guvernului sau a PDL. În cadrul unei emisiuni la televiziunea publică, marţi, primul-ministru a susţinut că unele ştiri “trebuie păstrate pentru 2011”, referindu-se la intenţiile sale în PDL, şi că în ultimele zile din 2010 se concentrează doar pe încheierea “reformelor principale structurale ale statului”.

Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Generalul israelian Yair Golan este noul şef al Partidului Laburist din Israel

Fostul general Yair Golan a fost ales marţi în funcţia de şef al Partidului Laburist din Israel, în timp ce această formaţiune de stânga,...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă