30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportSocialistii si popularii l-au agreat pe Orban

Socialistii si popularii l-au agreat pe Orban

Competent, calificat, dar prudent in raspunsuri – este impresia generala la Bruxelles despre comisarul desemnat de Romania.

Atat popularii, cat si socialistii europeni au apreciat prestatia lui Leonard Orban, comisarul desemnat pentru multilingvism in cadrul audierii in comisia de specialitate a Parlamentului European. Socialistii au nuantat pozitia, solicitandu-i lui Leonard Orban sa-si exprime opiniile cu forta, sa isi dezvolte un profil politic clar. O alta recomandare este aceea a obtinerii de la presedintele Comisiei a unei fise a postului mai clara. "Este clar ca dl Orban este competent si calificat sa ocupe un loc in Colegiul Comisarilor Uniunii Europene. Comisarul desemnat a fost prudent in raspunsuri, dar a dorit sa isi arate in mod clar sustinerea pentru principiul subsidiaritatii in zona multilingvismului si acest lucru a fost bine-venit pentru membrii EPP-ED prezenti", se arata intr-un comunicat al popularilor.

Pana la investirea in functie a comisarilor europeni propusi de Romania si Bulgaria mai trebuie derulate o serie de proceduri.

Potrivit articolului 45 din Protocolul la Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, noii comisari sunt numiti de Consiliu, de comun acord cu presedintele Comisiei, dupa consultarea Parlamentului European. Dupa audiere, comisia parlamentara responsabila va comunica aprecierile presedintelui Parlamentului European, precum si presedintelui Conferintei presedintilor de comisie, sub forma unei scrisori de evaluare, in vederea votului final privind comisarii desemnati.

Audierile se vor incheia odata cu Conferinta presedintilor, programata la 7 decembrie. Urmatorul pas este votarea noilor comisari in plenul Parlamentului European, intre 11 si 14 decembrie. Odata ce comisarii vor primi votul PE, urmeaza sa fie numiti oficial de Consiliu inainte de sfarsitul lunii decembrie. Mandatul noilor comisari va expira la sfarsitului lunii octombrie 2009, in acelasi timp cu cel al actualilor comisari europeni.

Responsabilitati extinse

Responsabilitatile viitorului comisar european pentru Multilingvism, Leonard Orban, ar trebui extinse pentru a se ocupa si de drepturile minoritatilor, a afirmat ieri presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, citat de AFP. "Cred ca Parlamentul va cere" ca portofoliul lui Leonard Orban "sa fie extins pentru a include drepturile minoritatilor", a afirmat Borrell in timpul unei conferinte de presa pe tema situatiei rromilor in Europa, sustinuta alaturi de dansatorul de flamenco Joaquin Cortes. "Aceasta masura va avea tot sprijinul meu", a precizat el. Acordarea portofoliului Multilingvismului a fost criticata atat la Bruxelles, cat si la Bucuresti pentru lipsa de consistenta a acestuia.

Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă