16 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Simona Halep: Discriminată la Australian Open?

Finala dintre Halep şi Wozniacki, încheiată cu scorul de 6-7, 6-3, 4-6, s-a desfăşurat în condiţii infernale după ce organizatorii au lăsat deschis acoperişul arenei „Rod Laver”. Simona a fost cea mai afectată, ţinând cont că nici nu mai avea prea multe resurse fizice după ce petrecuse un timp îndelungat pe teren în precedentele meciuri. Iar românca se poate simţi dezavantajată după ce australienii nu au mai procedat la fel şi la finala masculină. Roger Federer şi Marin Cilic au jucat cu acoperişul tras, duminică, fapt pentru care valul de căldură nu a mai pătruns pe teren, iar aparatele de aer condiţionat au funcţionat în permanenţă.

Modul diferit în care au fost organizate finalele de la Australiana Open a ridicat un mare semn de întrebare. De ce fetele au fost lăsate să se chinuie, riscându-şi chiar sănătatea? Pentru a înţelege gravitatea situaţiei, iată ce a scris a scris Elena Copaciu, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală pe contul personal de Facebook.: „Sportul are de câştigat dacă sportivii depun maximum de efort în condiţii de mediu care, în mod normal, impun restricţii angajatorilor pentru munca în aer liber? Temperaturi ridicate, umiditate, indice de confort termic…”

„Când jucătoarea care a solicitat medicul în teren este spitalizată pentru o perfuzie de rehidratare şi reechilibrare electrolitică, a fost suficient oare să i se ia tensiunea în teren? După toate datele de observaţie clinică: transpiraţii generalizate, facies, eritem, crampe musculare – Simona părea să facă un şoc termic. Fiind jucătoarea care a petrecut cele mai multe minute în teren sub soarele verii australiene, poate că organizatorii şi WTA ar trebui să revadă criteriile de prezervare a sănătăţii şi performanţei sportive în condiţii meteo extreme”.

Conducerea primului turneu de Mare Şlem al anului se scuză invocând faptul că temperaturile au depăşit pragul critic prevăzut de regulament doar la finala masculină, nu şi înaintea ultimului act al probei feminine: „Indicele de temperatură şi umiditate a fost duminică atent monitorizat, depăşind limita de 32.5 grade Celsius. Prognoza meteo nu sugera nicio scădere de temperatură, la ora meciului fiind de 32,6 grade Celsius. Arbitrul şi-a exercitat puterea de decizie, şi în urma sugestiilor venite de la WBGT, a decis tragerea acoperişului arenei Rod Laver”.

Ultima oră
Pe aceeași temă