12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportVIDEO Senatorii juriști au amânat decizia, în cazul ministrului Viorel Ilie. El...

VIDEO Senatorii juriști au amânat decizia, în cazul ministrului Viorel Ilie. El este acuzat de DNA că ar fi „aranjat” concursul pentru angajarea unor funcționari publici

UPDATE 15.15: Comisia juridică a Senatului a amânat, marți, pentru săptămâna viitoare, luarea unei decizii privind cererea DNA în cazul senatorului Viorel Ilie, informează Agerpres.

„Am primit, așa cum am solicitat sau cum ne-a promis avocatul senatorului Viorel Ilie, un material în apărarea domniei sale. El v-a fost distribuit acum. V-aș propune să luați cunoștință de ceea ce a spus domnul avocat aici și, cu întregul material venit și de la Parchet, să decidem în următoarea ședință, fiind în termen așa cum a hotărât și Biroul Permanent", a spus Cazanciuc în ședința Comisiei juridice a Senatului.

În replică, senatorul PNL Daniel Fenechiu a afirmat că este împotriva amânării votului și a atras atenția că în această perioadă se desfășoară și vizita delegației europene pe tema MCV.

„Astăzi și mâine avem delegația europeană pe teme de MCV. Din nou se va spune că am amânat în mod deliberat acest lucru. Din nou se va vorbi de blaturi și de alte lucruri. Din punctul de vedere al PNL noi suntem dispuși să discutăm astăzi. (…) Suntem pregătiți să votăm această cerere", a susținut Fenechiu.

Senatorul USR Eduard Dircă s-a pronunțat și el în favoarea unui vot în ședința de marți. „Noi nu apreciem utile notele scrise depuse de domnul avocat. Am avut aici timp două săptămâni, am studiat dosarul, ne-am format o opinie, aceste note scrise nu ne pot schimba convingerile. E clar că această situație trebuie luată cât mai repede în discuție", a afirmat parlamentarul USR.

La finalul ședinței, președintele Comisiei juridice Robert Cazanciuc a susținut că momentul misiunii MCV nu are legătură cu solicitarea DNA în cazul ministrului Ilie. „Misiunea MCV a României este programată cred că din primăvară. S-a hotărât că în septembrie va fi misiunea și data exactă. Nu cred că are legătură cu momentul la care să spunem că această solicitare a venit pe ordinea de zi a Comisiei juridice, ci pur și simplu e o procedură parlamentară în derulare. (…) avem un termen de depunere a raportului, pe 26 septembrie. Vom fi în termen cu acest raport. Au fost proceduri de luare la cunoștință de dosar, după cum știți, de un raport preliminar, de audiere a domnului senator, de depunere de concluzii scrise de către avocat. Suntem exact în procedură, nu în afara ei și în termen'', a declarat Cazanciuc.



Comisia juridică a Senatului ar putea lua, marți, o decizie în cazul cererii DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie. Procurorii anticorupție îl acuză de instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, informează Agerpres.

În 13 septembrie, președintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat că ședința pentru acest raport va avea loc în această săptămână — luni, marți sau miercuri, în funcție de agenda plenului.

Dosarul DNA referitor la Viorel Ilie, care are 2 volume, vizează ocuparea unor posturi din ministerul pe care îl conduce. Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a fost audiat pe 13 septembrie de către membrii Comisiei juridice a Senatului. La finalul audierii, ministrul a afirmat că nu dorește să facă mai multe declarații pentru că are „o experiență neplăcută" cu un comunicat de presă în care a dorit să clarifice lucrurile. Totodată, el s-a declarat „complet nevinovat" de acuzațiile aduse de procurorii DNA.

Biroul permanent al Senatului a decis pe 12 septembrie ca raportul cu punctul de vedere al Comisiei juridice referitor la cererea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a senatorului Viorel Ilie să fie finalizat până pe 26 septembrie.

 

În 25 august, procurorul-şef DNA a cerut Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

„Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant", precizează DNA.


Procurorii susțin că proba scrisă ar fi fost stabilită pentru 31 iulie, iar, în context, în perioada de dinainte, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, ar fi determinat-o pe directoarea sa de cabinet, Felicia Pop, să le ceară membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă. Aceştia i-ar fi dat directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă, „ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă".

În aceeaşi zi, directoarea de cabinet le-ar fi dat candidaţilor „agreaţi" subiectele şi rezolvarea lor.

„Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit ca ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi. Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", mai susțin procurorii DNA.


Întrebat dacă Viorel Ilie are momentan susţinerea ALDE, Tăriceanu a invocat prezumţia de nevinovăţie, susţinând că aşteaptă raportul Comisiei Juridice.

„Nu cred că este o chestiune politică, e o încercare de a pune din nou Parlamentul şi zona politică într-o lumină defavorabilă, dar mă voi pronunţa mai cu seamă după ce voi primi raportul comisiei juridice care va analiza solicitarea şi vom hotărî împreună la nivelul Coaliţiei cum vom vota în această privinţă. Să ştiţi că există un principiu pe care ar trebui să-l respectăm cu toţii şi anume prezumţia de nevinovăţie. Eu nu sunt jurist şi nu sunt în măsură să judec, de aceea am solicitat comisiei juridice un punct de vedeer şi după aceea va urma şi o discuţie politică pe acest subiect”, a mai spus Tăriceanu.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă