10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportBiroul permanent al Senatului a decis înaintarea solicitarea DNA în cazul ministrului...

Biroul permanent al Senatului a decis înaintarea solicitarea DNA în cazul ministrului Viorel Ilie către Comisia Juridică. Tăriceanu: Nu cred că este o chestiune politică

UPDATE 11.30: Președintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că parlamentarii au fost sesizați cu privire la cererea DNA în cazul ministrului Viorel Ilie.

„Solicitarea a fost înaintată Comisiei Juridice, care va da un punct de vedere”, a spus el.

Întrebat dacă ia din calcul retragerea lui Viorel Ilie, Tăriceanu a răspuns: „Tehnica folosită, a fost folosită și în trecut. Aceea care spune: scoateți repede un dosar, să luăm presiunea de pe noi. L-au agățat pe ministru, deși nu se ocupă el de stabilirea subiectelor. Nu cred că este o chestiune politică, ci o încercare de a pune Parlamentul și sfera politică într-o lumină nefavorabilă. Am spus <<cred>>, aștept raportul Comisiei Juridice. Nu sunt în măsură să judec, există prezumpția de nevinovăție”, a mai spus el.



Biroul permanent al Senatului ar putea analiza, vineri, solicitarea procurorilor anticorupție privind încuviințarea urmăririi penale față de senatorul Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul, potrivit Agerpres.

Biroul permanent va înainta cererea Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere, care va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviințeze sau să respingă solicitarea.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut, în 25 august, sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul ministrului Viorel Ilie, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.


„Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale și față de Ilie Viorel are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant", a informat DNA.

DNA îl acuză pe Viorel Ilie că, în perioada 20 — 31 iulie, Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul, cu intenție, a r fi determinat-o pe directoarea sa de Cabinet, Felicia Elena Pop, să solicite membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie.

În 28 iulie, Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia ar fi pus la dispoziția directoarei de Cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă, mai susțin anchetatorii.

Potrivit DNA, în aceeași zi directoarea de Cabinet, Felicia Elena Pop, ar fi dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia ar fi avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, ei ar fi fost vădit favorizați față de ceilalți candidați. Totodatp, din cercetările anchetatorilor a reieșit că aceștia, potrivit înțelegerii, ar fi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului ar fi trebuit ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă de către candidații favorizați.


„Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", a mai precizat DNA.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă