20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportSenator PDL: Declaraţia vicepremierului ungar, răuvoitoare şi periculoasă

Senator PDL: Declaraţia vicepremierului ungar, răuvoitoare şi periculoasă

Senatorul PDL Viorel Badea susţine că declaraţia vicepremierului Ungariei Zsolt Semjen potrivit căreia proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice este răuvoitoare şi periculoasă, relatează Mediafax.

“Sunt îngrijorat de declaraţia pe care a făcut-o vicepremierul Ungariei, declaraţie care mi se pare în egală măsură răuvoitoare şi periculoasă. Îi atrag atenţia vicepremierului Zsolt Semjen că reorganizarea administrativă a României este un atribut exclusiv al statului român, iar statul român urmăreşte să respecte interesele cetăţenilor săi indiferent de apartenenţa etnică a acestora. Totodată, îmi exprim nedumerirea faţă de elementele de discurs extremist care apar în intervenţia vicepremierului ungar care, deşi face parte dintr-un partid european de centru-dreapta, reînvie experimente administrative de sorginte sovietică, deja condamnate de istorie”, susţine Badea, preşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

El menţionează că în Ungaria comunitatea românilor nu se bucură nici măcar de jumătate din drepturile de care se bucură cetăţenii români de etnie maghiară.

“I-aş sugera domnului vicepremier al Ungariei să-şi concentreze atenţia pe faptul că în Ungaria comunitatea românilor nu se bucură nici măcar de jumătate din drepturile de care se bucură cetăţenii români de etnie maghiară. Poate domnul vicepremier va înţelege că „o problemă de viaţă şi de moarte” este lipsa recunoaşterii Bisericii Ortodoxe Române sau lipsa reprezentativităţii parlamentare pentru românii din Ungaria. În consecinţă, îl asigur pe colegul meu de la Budapesta că planul de reorganizare administrativ-teritorială a României va fi unul echilibrat, în deplină consonanţă cu legislaţia europeană în materie, păstrând întocmai caracterul etnic al fiecărei naţiuni din România şi bogăţia tradiţională a fiecărei minorităţi naţionale”, se arată în comunicat.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic “furtunos”.

“Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică”, subliniază Semjen.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vreamea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, “realitatea” Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, adaugă vicepremierul ungar.

 

Cele mai citite

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

Jungla urbană a primăriței Clotilde Armand. Defrișare nocturnă la comandă în zona Piața Domenii-Cașin (Video)

În zona centrală a Sectorul 1, condus încă de primărița USR, Clotilde Armand, mai exact la câțiva pași de Biserica Cașin, se „toaletează”...

SMIS, stăpâna consultanței mascate în învățământ! Scrie proiecte gratuite și vinde logouri supravaluate

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL au explodat în 2023 după ce a pus mâna pe zeci de contracte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă