16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportSENAT. Proiectul Roşia Montană, respins de comisia de administraţie

SENAT. Proiectul Roşia Montană, respins de comisia de administraţie

UPDATE Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a primit, marţi, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat.

Membrii Comisiei au votat în unanimitate împotriva proiectului, în şedinţă secretă.

Raportul final care va fi trimis plenului va trebui să conţină, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la rândul ei sesizată în fond.

Proiectul de act normativ a primit, de asemenea, un aviz negativ din partea Comisiei juridice din Senat.

 Prezent la dezbateri, ministrul Culturii, Daniel Barbu (PNL), a susţinut că toate regulile referitoare la patrimoniu sunt respectate cu stricteţe.

Colegul său de partid, Tudor Chiuariu, preşedintele comisiei juridice, a exprimat poziţia PNL, împotriva proiectului, adoptată în şedinţa de luni a grupurilor parlamentare. 

”Acest proiect de lege este, din punct de vedere procedural şi politic, a fost abordat greşit. De aceea, sigur, în consecinţă, vom vota împotriva acestui proiect de lege, implicit pentru un aviz negativ”, a explicat Tudor Chiuariu.

Împotriva proiectului s-a exprimat şi senatorul PSD Toni Greblă, vicepreşedinte al Comisiei juridice, care a sugerat că ar fi avut altă poziţie dacă nu ar fi existat manifestaţiile de stradă. 
El a explicat că în urma presiunii opinie publice ” suntem nevoiţi să preluăm un proiect de lege pe care nu avem altă soluţie decât să-l respingem”. 

 “Foarte puţini oameni au înţeles că de fapt este o continuare a unei activităţi, lumea a înţeles că este vorba de un proiect nou şi că acum dezvelim munţii, le luăm crestele şi facem acolo exploatare minieră”, a adăugat, cu regret, senatorul PSD.

Senatorul PDL Marinică Dincă a anunţat că vota împotriva acestui proiect. El a afirmat că actul normativ nu este dezbătut pe îndelete în Parlament din cauza presiunilor din stradă.  



Proiectul va fi trimis comisiilor de administraţie şi economică din Senat care au termen până pe 17 septembrie să elaboreze raportul. Ulterior, proiectul va fi intra în dezbaterea şi votul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată. După votul din Senat, proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Până la parcurgerea acestor etape, controversele în plan politic continuuă. În ciuda opoziţiei PNL, senatorul liberal Teodor Atanasiu a afirmat că rămâne un susţinător al exploatării miniere de la Roşia Montană.

Între timp, protestele pro şi contra proiectului au continuat. Circa 1000 de Manifestanţi contra proiectului minier de la Roşia Montană au ocupat din nou bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti, luni seară, în a noua zi a protestului.

În schimb, la Roşia Montană, câteva sute de protestari s-au adunat în faţa primăriei pentru a cere parlamentarilor să promoveze proiectul pentru a creea locuri de muncă. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă