11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportŞefa interimară a Justiţiei, Ana Birchall: Mi-aş dori ca justiția să nu...

Şefa interimară a Justiţiei, Ana Birchall: Mi-aş dori ca justiția să nu devină un câmp de bătălie pentru mize politice

Şefa interimară a Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că votul din Camera Deputaţilor în privința Ordonanțelor de urgență emise de Guvern 13/2016 și 14/2016 referitoare la Codurile Penale poate pune punct discuției publice pe această temă, subliniind că justiția nu trebuie să devină “un câmp de bătălie pentru mize politice”, citează Agerpres.

“Eu cred că prin votul Camerei Deputaților astăzi se poate pune punct definitiv discuției publice legate de cele două ordonanțe. Poziția Guvernului a fost exprimată și prin votul de astăzi și anume s-a susținut abrogarea ordonanței 13 și, în consecință, eu sper că din dezbaterile din spațiul public pe această temă vor fi luate în considerare lucrurile constructive, dar mi-aș dori foarte mult ca justiția să nu devină un câmp de bătălie pentru mize politice”, a afirmat Birchall, la Parlament.

Birchall a mai spus că justiția este extrem de importantă în România și trebuie să se asigure atât instrumentele necesare, cât și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor.

“Eu cred că este un lucru normal într-o societate și îmi exprim speranța că discuțiile care vor continua atât pe legile justiției și în Parlament și într-o discuție mai largă la nivelul societății vor conduce în a avea această balanță în respectarea drepturilor și libertățile fundamentale ale oamenilor și, pe de altă parte, a acorda acele instrumente necesare pentru a continua lupta împotriva corupției, împotriva criminalității organizate, a terorismului, a traficului de persoane etc.”, a adăugat Birchall.

Ea a subliniat că justiția se face exclusiv în sala de judecată.

“Din punctul meu de vedere, justiția se face exclusiv în sala de judecată pe baza probatoriului existent la un dosar, fie că vorbim de un dosar într-o cauză penală, civilă sau administrativă. Justiția se face exclusiv în sala de judecată și haideți cu toții să ne așezăm la aceeași masă, să contribuim constructiv, cu bună credință, cu expertiză fiecare dintre noi (…) astfel încât justiția din România să nu devină acel câmp de bătălie cu mize mici politice, dar care pot să facă mult rău societății. Acesta este punctul meu de vedere în calitate de om de drept și care respectă această profesie”, a mai spus Ana Birchall.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a respins marți OUG 13/2016 și a aprobat OUG 14/2016.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă