9.1 C
București
joi, 23 martie 2023
AcasăSportȘefa DNA, despre înregistrările în care le-ar fi dat ordine procurorilor: Nu...

Șefa DNA, despre înregistrările în care le-ar fi dat ordine procurorilor: Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt anumite afirmaţii pe care nu le-am făcut. Nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, susține, într-un interviu pentru Ziare.com, că nu i-a impus niciunui procuror să facă testul poligraf, în cadrul anchetei privind presupusele înregistrări de la o ședință.

Totodată, ea a vorbit și despre înregistrări, precizând că nu sunt autentice, ci că în spațiul audio-vizual au fost prezentate pasaje pelucrate.

„Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discuţie pe care am avut-o în cadrul unei şedinţe de lucru desfăşurate în interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmaţii pe care nu le-am făcut", a spus șefa DNA, subliniind că ședința a fost na de lucru, operativă, în care s-a discutat situaţia dosarelor aflate pe rolul unei secţii a DNA.

Totodată, Laura Codruța Kovesi a mai precizat că la ședință nu s-au discutat chestiuni publice, iar materialul difuzat în spaţiul public nu respectă cronologia şedinţei.


Citește și:  Laura Codruța Kovesi confirmă că DNA a clasat în 2010 un dosar despre Tel Drum. Despre Liviu Dragnea: „Nu alegem ținte, nu anchetam o persoană pentru că are cinci vile”

Simplul fapt că o persoană deține o anumită funcție sau are o avere nu înseamnă că trebuie să deschidem o investigație, susține procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.


„Ceea ce a apărut în spaţiul public nici măcar nu respectă cronologia şedinţei. Au fost amestecate fraze şi propoziţii dintr-o parte a şedinţei, cu fraze şi propoziţii din altă parte. Şi există expresii şi fraze pe care nu le-am folosit", a mai spus șefa DNA, precizând că anumite cuvinte din înregistrare nu îi aparțin, astfel că a solicitat expertizarea înregistrării, care va fi probă la dosar.

În ceea ce privește informațiil din spațiul public potrivit cărora procurorilor l s-ar fi cerut să facă un test poligraf, în cadrul anchetei, șefa DNA a precizat că nimeni nu a fost obligat.

„Nu este adevărat, nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf. Tactica de anchetă o stabileşte procurorul de caz împreună cu ceilalţi anchetatori care lucrează în cauză. În acest dosar au fost făcute audieri ale unor martori. Nu doresc să comentez situaţii particulare, dar, în general, când un procuror consideră că pentru a elimina anumite piste sau pentru a verifica anumite elemente în anchetă e necesar un astfel de test, la finalul audierii persoanei o întreabă dacă doreşte să se supună unui astfel de test. După ce persoana îşi dă consimţământul, la câteva zile se trece la efectuarea testului. Înainte ca el să înceapă, persoana e întrebată din nou dacă doreşte sau nu să facă acest test. Sunt situaţii în care persoanele care îşi dau consimţământul iniţial, când li se propune testul, ulterior refuză să îl mai facă. Pot să vă spun doar că martorii care au fost audiaţi şi-au dat consimtamatul pentru acest test, au fost martori care au efectuat acest test şi martori care au refuzat să facă acest test. Alte comentarii nu pot să fac”, a mai spus procurorul-șef al DNA.


Citește și:  Apropiații lui Dragnea, audiați la DNA, în urma anchetei RISE Project. Șefa MAI, Carmen Dan, vrea să-i pedepsească pe autorii investigației: Voi întreprinde demersurile legale pentru ca cei care au făcut asemenea afirmații să le probeze

Afaceristul Marian Fișcuci, cel care conduce compania Tel Drum, Florinel Marianș fostul cumnat al președintelui PSD, și fostul deputat Adrian Simionescu au fost audiați, vineri, la DNA.


Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revoce doi procurori din funcție, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf.

La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , „Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.

În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".

Cele mai citite

SUA nu vor să normalizeze relațiile cu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad

Statele Unite(SUA) au reiterat marţi refuzul oricărei normalizări în relațiile cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, într-un moment în care mai multe ţări arabe,...

Premierul grec Mitsotakis a transmis că alegerile generale vor avea loc în mai

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat marţi seară, trei săptămâni după o catastrofă feroviară care a condus la numeroase manifestaţii împotriva guvernului său, că...

Chiriţoiu: Avizăm HG de plafonare a preţurilor RCA

Consiliul Concurenţei avizează proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea preţurilor, singura recomandare fiind să existe o limitare şi la costul reparaţiilor, a declarat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă