25.1 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSportS-a dat startul donațiilor pentru cumpărarea „Cumințeniei Pământului”. Ministrul Culturii, primul care...

S-a dat startul donațiilor pentru cumpărarea „Cumințeniei Pământului”. Ministrul Culturii, primul care a donat

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat, luni, deschiderea oficială a subscripţiei naţionale pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, informează Agerpres.

„Ca ministru al Culturii şi cel care a semnat deschiderea conturilor, am participat în mod simbolic, depunând primul o sumă modestă, o sumă simbolică, de 100 de euro”, a declarat Vlad Alexandrescu, luni, în cadrul conferinței de presă.

El a precizat că informaţii despre subscripţia naţională pot fi găsite şi pe pagina cuminteniapamantului.ro.

Citește și:  Cioloş anunţă că dacă nu se strâng cele 6 milioane de euro, statul renunţă la Cuminţenia Pământului

Ministrul a informat că, pentru persoanele juridice, sumele care vor fi donate vor fi considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, nefiind asimilate sponsorizărilor. De asemenea, pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente sau profesii libere impozitate în sistem real aceste sume vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit.  Conturile în lei, euro şi dolari, deja anunţate pe site-ul Ministerului Culturii, au fost deschise la BCR, BRD Societe Generale, UniCredit Bank, Banca Transilvania, CEC Bank şi Raiffeisen Bank. 

Alexandrescu a mai anunţat că la sfârşitul lunii va demara o campanie naţională de imagine pentru a face cunoscută această procedură de donaţie. 

„Deocamdată suntem într-o procedură de selecţie a companiilor care vor lucra pentru noi pro bono, fără niciun avantaj. Este un efort naţional, este un efort de donaţie din partea tuturor donatorilor care vor dori să o facă. Nu poate fi vorba de un beneficiu, de un câştig al niciunuia care doreşte să ne ajute. Oricine doreşte să ne ajute poate să o facă, fără avantaje materiale, pro bono, pentru că este animat de acelaşi ideal pe care îl împărtăşim şi noi, pentru că ne dorim ca această lucrare să rămână în patrimoniul public”, a precizat ministrul. 

Citește și: Campania de comunicare pro bono pentru ”Cuminţenia Pământului

El a menţionat că sunt luate în calcul şi alte mecanisme de a antrena donatorii. „Vom studia, de pildă, posibilitatea de a face teledonuri, de a strânge donaţii prin sms, dar toate acestea sunt la nivel de studiu, pentru că trebuie să ne asigurăm întâi că toate persoanele care donează pot fi identificate şi, pe de altă parte, e foarte important ca nimeni din cei care derulează mecanismele intermediare între cetăţeni şi conturile respective să nu facă beneficii”, a spus ministrul. 

Vlad Alexandrescu şi-a exprimat încrederea că banii vor fi strânşi în termenul stabilit: „Eu cred că suma se va strânge mult mai repede de 30 septembrie. Cred că banii se vor strânge”, a arătat el. 

Casa de licitaţii Artmark a renunţat la mandatul de reprezentare a proprietarilor operei „Cuminţenia Pământului”, actul oficial în acest sens fiind înregistrat la Ministerul Culturii în 10 martie, înaintea „începerii negocierilor cu noua comisie numită de Guvern şi condusă de ministrul Culturii”, a declarat pe 18 martie Alexandru Bâldea, managing partner Artmark.

Citește și: Donaţiile pentru “Cuminţenia Pământului”, deduse din impozitul pe profit

Pe 16 martie, Guvernul a anunţat public intenţia de a achiziţiona sculptura „Cuminţenia Pământului”, una dintre cele mai importante lucrări din opera lui Constantin Brâncuşi, printr-un efort comun susţinut de stat şi de cetăţenii săi. 

Subscripţia publică are ca obiectiv colectarea sumei de 6 milioane de euro, bani care se vor adăuga celor 5 milioane alocate de Guvern pentru achiziţia sculpturii. 

Cele mai citite

Decrete semnate de Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 14 iunie 2024, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe (PL-x 295/21.05.2024); Decret...

Analiză privind voturile nule la alegerile din 9 iunie

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile din 9 iunie 2024. Numărul acestora a fost unul dintre cele mai mari raportate la numărul de...

Mesaje false în numele ANAF. DOCUMENTE

O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice, le este solicitată „lista entităților externe...
Ultima oră
Pe aceeași temă