12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportRisipă de bani publici la Ministerul Culturii și două primării

Risipă de bani publici la Ministerul Culturii și două primării

Mai multe rapoarte date publicității ieri de Curtea de Conturi arată modul defectuos prin care mai multe instituții importante ale statului român au cheltuit milioa­ne de euro din fonduri publice.

Inspectorii Curții au descoperit că  la Ministerul Culturii nu au fost înre­gistrate în evidenţa contabilă şi nu au fost recunoscute, la momentul efectuării lor, cheltuielile cu serviciile prestate de terţi, în sumă totală de 674.000 lei. Mai mult, a fost supraevaluată valoarea de intrare a unor bunuri provenite din sponsorizări, cu suma de 71.000 lei, ca urmare a calculării şi înregistrării, în mod eronat, a taxei pe valoarea adăugată.

În fine, Ministerul Culturii a plătit, în avans, 10.000.000 lei unui artist plastic, pentru realizarea unei lucrări intitulate Monumentul Marii Uniri de la 1918, ce urma să fie montată în Arad. Sculptura nu a mai fost realizată. 

Raportul Curţii de Conturi pe 2013 arată că Primăria Timişoara a făcut plăți salariale ilegale de peste 24 de milioane de lei, iar conducerea instituţiei a majorat veniturile primarului şi viceprimarilor, prin acordarea de sporuri. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu (PNL), a declarat Mediafax că a contestat deja acest raport și că ”tot ce s-a făcut s-a făcut cu aviz juridic”.

Primăria Tecuci a plătit ilegal aproape 115.000 lei ­pentru tablouri, automate de cafea sau perdele, conform aceluiași raport al instituției de control. Curtea de Conturi a mai semnalat şi că Primăria Tecuci a aplicat o chirie de 80 de lei anual pentru un hectar, în loc de 450 de lei anual, pentru şapte contracte de închiriere a unei păşuni, estimând o abatere de 60.000 lei. În total, pagubele constatate au ajuns la aproximativ 258.000 de lei.    

Cele mai citite

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă