22 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSportPSD-iştii vor ca ţigările să se vândă din nou la bucată

PSD-iştii vor ca ţigările să se vândă din nou la bucată

Social-democraţii vor să reînvie comerţul cu ţigări la bucată. Parlamentarii PSD au depus o iniţiativă legislativă care prevede ca în baruri de exemplu să poată fi desfăcute pachetele de ţigări precum sticlele de gin sau vodcă.

PSD-iştii propun modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, astfel încât vânzarea ţigărilor la bucată să nu mai fie interzisă. Ei propun ca în restaurante, baruri, discoteci, unde fumatul este permis, patronii să desfacă pachetele de ţigari şi să poată vinde câte una, doua, trei unui client.

Iniţiatorii legii, printre care senatorul Viorel Arcaş, Doina Silistru sau Trifon Belacurencu susţin că măsura vine în ajutorul vânzătorilor, care, din dorinţa de a nu-şi pierde clienţii încalcă oricum legea şi vând ţigări la bucată.

Ca şi pâinea, ţigările reprezintă produsul care aduce clientul. Practica de a vinde ţigări la bucată a existat dintotdeauna. Din dorinţa de supravieţuire a afacerii şi, implicit, a angajaţilor, comercianţii încearcă toate variantele de a atrage clienţii, în vederea creşterii vânzărilor. Iar ţigările reprezintă o nişă la care apelează. Adesea, încalcă legea, vânzând ţigări la bucată pentru că puterea de cumpărare nu le permite clienţilor achiziţionarea unui pachet”, spune senatorul Viorel Arcaş, în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Mai mult, spun iniţiatorii, agenţii economici de alimentaţie publică sunt discriminaţi. “Prin autorizările de care dispun, ei pot desface sticelele pentru prepararea unor băuturi sau pentru servirea la măsură, pot desface punga de cafea în vederea preparării cafelei, dar pachetul de ţigări, nu”, mai spun iniţiatorii.

Vânzarea ţigărilor la bucată a fost interzisă tot de către PSD, în 2002, cu scopul de reduce şi preveni consumul de tutun.

Propunerea a fost depusă la Senat, miercuri, şi aşteaptă să intre în dezbaterea comisiilor şi a plenului.

Cele mai citite

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă