12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportProstie? Parlamentarii au greşit din nou statutul aleşilor

Prostie? Parlamentarii au greşit din nou statutul aleşilor

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins o nouă încercare a parlamentarilor de a scăpa cu o sancţiune minoră în cazul unui conflict de interese.

Judecătorii au considerat că o prevedere din actul care reglementează drepturile Parlamentului, respins o dată în februarie tot pe motive neconstituţionale, încalcă legea fundamentală. CCR se referă la articolul conform căruia un deputat sau senator aflat în conflict de interese ar urma să fie pedepsit doar pentru o lună.

Statutul parlamentarilor a mai fost respins o dată în februarie, tot din cauza reglementărilor privind conflictul de interese. Iniţial, pe 27 februarie, Curtea Constitu­ţională a decis că este neconsti­tuţional faptul că termenul de 45 de zile acordat parlamentarilor pentru a contesta în instanţă deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în condiţiile în care cel prevăzut pentru toate celelalte categorii de demnitari şi funcţionari publici este de 15 zile. Un alt articol important declarat neconstituţional de CCR era cel care viza conflictul de interese. Majoritatea parlamentară dorea, în noul statut, doar o sancţiune disciplinară de suspendare pe o perioadă de şase luni de la lucrări a parlamentarului pentru care ANI întocmea raport de conflict de interese.

Prin respingerea iniţială a statutului, parlamentarii ar fi trebuit să plece din post în momentul în care raportul ANI de conflict de interese este transmis Parlamentului, deputatul sau senatorul fiind demis imediat. Dar aleşii poporului au mai încercat o dată să scape de această prevedere radicală. Parlamentarii au primit spre refacere statutul, însă aceştia nu numai că nu au respectat prima decizie a CCR, ba chiar au redus durata de pedeapsă pentru conflict de interese de la şase la o lună. PDL a depus, în 21 martie, o nouă sesizare prin care solicita un nou control de constituţionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputaţilor şi senatorilor. „Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional“, se menţiona în noua sesizare depusă de PDL.

Democrat-liberalii mai arătau că unele dispoziţii din ultima formă a Statutului parlamentarilor au fost introduse după ce Curtea a stabilit că acestea sunt neconstituţionale, referirea fiind făcută cu privire la menţionarea abrogării oricăror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege. PDL susţinea totodată că implicaţiile aplicării unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute în acest moment pentru că organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat iniţial, ci ulterior, potrivit Mediafax. În acest sens, PDL aprecia că introducerea prevederii în cauză depăşeşte limitele cererii de reexaminare.

Zgonea: „Ne aşteptam la respingere“

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut, ieri, că declararea Statutului parlamentarilor ca neconstituţional, din nou, de către CCR era de aşteptat, Parlamentul urmând să respecte de această dată limitele de legiferare. „V-am spus de la început… E noutate asta? Păi, nu v-am spus eu că Statutul e neconstituţional? Atunci când încalci regulile jocului, bineînţeles că şi Curtea Constituţională te sancţionează“, a precizat Valeriu Zgonea, citat de Mediafax. El a precizat că de data aceasta va conduce personal şedinţa de plen în care se va dezbate Statutul parlamentarilor, pentru a nu se mai repeta „erorile“ făcute de parlamentari.

 

Cele mai citite

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă