19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAurescu aduce pe masa UE propunerea de creare a unei curţi internaționale...

Aurescu aduce pe masa UE propunerea de creare a unei curţi internaționale contra terorismului

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, la Conferinţa ministerială UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică, propunerea sa vizând crearea unei Curți internaţionale destinate combaterii terorismului, informând participanții despre reuniunea la nivel de experți juridici ce va avea loc la București, relatează Mediafax.

Ministrul de Externe a participat, luni, la Barcelona, la lucrările Conferinţei ministeriale a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică. La eveniment au fost prezenţi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Aderare, Johannes Hahn, miniştrii de externe sau adjuncţii lor din state membre ale UE, alături de omologii lor din Algeria, Egipt, Iordania, Israel, Liban, Maroc, Palestina şi Tunisia.

Citeşte şi: Interviu cu ministrul Bogdan Aurescu: Se lucrează la un parteneriat strategic România-China

Desfăşurarea Conferinţei ministeriale a UE de la Barcelona se înscrie în contextul actualului proces de reformă a Politicii Europene de Vecinătate şi marchează lansarea consultării cu ţările partenere din sud în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV) asupra direcţiilor dezvoltării viitoare a acestui instrument de acţiune al UE, potrivit unui comunicat al MAE.

“În intervenţia sa în cadrul lucrărilor, ministrul român de externe a subliniat necesitatea menţinerii unui cadru unitar de acţiune al PEV şi a unei abordări echilibrate a UE pe cele două Vecinătăţi, sudică şi estică, în paralel cu promovarea, în continuare, a principiilor diferenţierii şi responsabilizării în raporturile UE cu statele partenere, concepte care induc un pragmatism sporit în cooperarea cu partenerii şi care reflectă, în acelaşi timp, voinţa politică şi gradul de angajament al acestora pe calea reformelor şi a apropierii de UE”, menţionează sursa citată.

De asemenea, Bogdan Aurescu s-a pronunţat în favoarea consolidării profilului politic şi strategic al Politicii Europene de Vecinătate (PEV) în cadrul politicii externe a UE, având în vedere contribuţia acesteia la promovarea ariei de pace, securitate şi stabilitate la frontierele externe ale Uniunii. “A pus accentul, în contextul crizelor acute care afectează vecinătățile UE, pe necesitatea ca UE și vecinii săi să lucreze pentru asigurarea păcii, securității, stabilităţii și dezvoltării”, precizează MAE.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu, o nouă încercare de convingere a Olandei să accepte România în Schengen

Bogdan Aurescu a prezentat pe larg propunerea României, avansată deja la Bruxelles și statelor membre, de creare în cadrul PEV a unor “Security Trusts” – platforme de dialog permanent dedicate statelor partenere, cu implicarea vecinilor acestora, dar și a altor actori interesați în stabilitatea regiunilor în cauză. “Scopul acestor platforme de dialog va fi acela de a îmbunătăți climatul regional de securitate, concentrându-se atât pe vecinătatea imediată a UE, cât și pe vecinii vecinilor, cu potențiala implicare a unor actori globali. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că rezultatul construirii acestor Security Trusts ar fi crearea unei centuri de încredere și securitate în jurul partenerilor incluși în Politica Europeană de Vecinătate, contiguă geografic în Est și Sud. Domeniile de dialog ar trebui să fie acceptate de actorii regionali, să fie în beneficiul acestora și să se refere la aspecte de securitate, dar și la alte sectoare, mai ales economie. Ministrul a evocat posibilitatea creării a cel puțin 3 astfel de Security Trusts: pentru regiunea Mării Negre, pentru regiunea Golfului/Orientului Mijlociu și pentru Africa Sub-sahariană”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Ce a discutat Aurescu cu omologul ungar

Bogdan Aurescu a pledat în favoarea îmbunătăţirii conlucrării UE – statele PEV pe dimensiunea contracarării ameninţărilor la adresa păcii, securităţii şi stabilităţii regionale, inclusiv prin promovarea unei complementarităţi sporite a instrumentarului PEV cu cel al Politicii Externe şi de Securitate Comună / Politicii Comune de Securitate şi Apărare în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de criză, respectiv cu instrumentarul specific corespunzător altor domenii ale acţiunii externe a UE.

“În acest context, ministrul român de externe a reiterat propunerea sa vizând crearea unei Curți internaţionale destinate combaterii terorismului, inițiativă primită cu interes de participanții la reuniune. În cadrul reuniunii, ministrul spaniol de externe a salutat inițiativa românească, Bogdan Aurescu informând participanții despre reuniunea la nivel de experți juridici care va avea loc la București, în această săptămână, la inițiativa ministrului român, pentru a discuta despre dezvoltarea conceptului”, se menţionează în comunicatul MAE.

Cele mai citite

Conferința „ Cultura Calului și Renașterea Hipismului în România după 1989” va încheia reuniunea hipică de excepție de duminică de la Hipodromul Ploiești

A patra reuniune hipică din acest an, de la Hipodromul din Ploiești, va fi una de excepție, în program fiind cinci curse de trap....

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă