12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportProiectul Igaş, doar „cosmetizat"

Proiectul Igaş, doar „cosmetizat”

 

Deşi s-au dezis, la sfârşitul săptămânii, de proiectul lui Traian Igaş, liderii PDL îl consideră acum suficient de bun pentru a fi doar modificat pe ici, pe colo. Nu este încă foarte clar dacă se păstrează sau nu actualul sistem electoral. Şi nici câţi parlamentari vom alege în 2012.

 

Liderii formaţiunilor la putere nu pierd oca­zia să vorbească de consens în coa­li­ţie, dar se întrec în declaraţii contradictorii. Şi nu e vorba doar că Gheorghe Flutur de la PDL îl contrazice pe Fekete Andras Levente de la UDMR, ci şi că spusele lui Gheorghe Flutur de la PDL vin în contradicţie cu declaraţiile Elenei Udrea de la PDL. Iar toţi spun acum cu totul altceva decât spuneau la mijlocul lunii noiembrie. De ce această stare de confuzie? De ce se schimbă aproape de la o zi la alta intenţiile formaţiunilor din coaliţie?

Pentru că fiecare încearcă să modifice cadrul electoral (de la data alegerilor şi modul de desenare a colegiilor la pragul electoral, norma de reprezentare şi modul de distribuire a mandatelor) astfel încât să câştige cât mai mult în 2012. Aşa se face, de pildă, că democrat-liberalii au renunţat să mai meargă pe ideea convenită la 14 noiembrie (300 de deputaţi şi 89 de senatori; câte doi senatori per judeţ, câte unul pentru fiecare sector, plus diasporă) după ce şi-au făcut calculele mai bine şi au văzut că, pe această formulă, UDMR ar fi câştigată. Potrivit Mediafax, din calculele pedeliştilor ar fi rezultat că UDMR avea să aibă cu doi senatori mai mult decât în prezent. Prin urmare, ca multe alte teme lansate cu surle şi trâmbiţe de coaliţia la putere (vezi revizuirea Constituţiei sau reorganizarea administrativ-teritorială) şi intenţia de a schimba, în bine, sistemul electoral pare să fi fost deja abandonată.

Uite asumarea, nu e asumarea

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, cel mai probabil săptămâna viitoare, pentru două proiecte: comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte. Anunţul a fost făcut, după şedinţa coaliţiei, de liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente. „În coaliţie s-a hotărât sprijinirea unui proiect de lege referitor la organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare simultan, la sfârşitul anului 2012. Până la sfârşitul săptămânii, vom stabili în coaliţie şi forma în care vom promova acest proiect extrem de important”, a declarat, apoi, prim-vicepreşedintele PDL Gheor­ghe Flutur, infirmând astfel că s-ar fi decis deja o nouă angajare a răspunderii.

Tot Fekete Andras Levente a precizat că, în mare, este vorba de controversatul proiect de lege propus de MAI. Adică, proiectul care menţine actualul mod de distribuire a mandatelor şi atrage creşterea numărului de parlamentari, prin raportarea la un număr de alegători mai mare decât cel din 2008. Tot senatorul UDMR a mai spus că Uniunea îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia ar trebui modificat sistemul electoral în sensul introducerii unui alt mod de distribuire a mandatelor. Ghici care au fost declaraţiile democrat-liberalilor! „Coaliţia doreşte să se refere doar la comasarea alegerilor şi nu la altceva”, a spus Gheorghe Flutur, în timp ce ministrul Traian Igaş a arătat că numărul de parlamentari va face obiectul unui alt proiect legislativ.

La rândul ei, ministrul Elena Udrea a declarat că decizia de comasare trebuie să fie însoţită de „celelalte modificări în legislaţia electorală”. Inclusiv, reducerea numărului de aleşi şi parlament unicameral.

Iar pentru ca nebunia să fie completă, Flutur ne-a anunţat că PDL vrea să modifice Constituţia „în prima parte a anului viitor”. Aceasta în condiţiile în care democrat-liberalii au admis, în ultima vreme, că nu există majoritatea necesară pentru revizuirea Constituţiei.

Pretextul economiilor

Ori de câte ori au vorbit despre necesitatea comasării alegerilor, democrat-liberalii au invocat eco­nomiile la buget care s-ar fă­cea prin împingerea localelor din iunie spre sfârşitul anului 2012.

Totuşi, economiile la buget ar putea să nu fie atât de mari pe cât reiese din calculele PDL. De pildă, din cauza comasării, vor trebui daţi alţi bani pe un nou program informatic pentru alegeri, după cum a spus, ieri, secretarul general al Autorităţii Electorale Permanente, Tiberiu Kovacs.

În plus, democrat-liberalii nu au oferit încă nişte contraargumente convingătoare la cererea opoziţiei ca alegerile să fie comasate în iunie, în loc de noiembrie.  Text Box:  

Cele mai citite

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă