Proaspฤt instalat la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloล a transmis un mesaj de avertisment cฤtre politicieni: Parlamentul are mai multฤ legitimitate decât Guvernul, însฤ acesta are instrumentele de a impune schimbฤrile pe care clasa politicฤ nu le vrea.
Premierul Dacian Cioloศ încearcฤ sฤ stabileascฤ principalele direcศii de acศiune, dar ศi modalitฤศile de a le pune în practicฤ. Cioloศ a anunศat dupฤ o întâlnire informalฤ cu miniศtrii cฤ Guvernul lucreazฤ la un Plan de acลฃiuni sectoriale, iar acest document va fi trimis Parlamentului alฤturi de Bugetul de stat pentru 2016. De asemenea, în cadrul ลedinลฃei s-au mai abordat trei teme mari, respectiv dezvoltarea economicฤ, reforma administraลฃiei ลi relaลฃia bivalentฤ România – UE atât în contextul actual, cât ลi în perspectiva preluฤrii preลedinลฃiei Consiliului European în 2019.
Pe zona ecomicฤ, Grupul de lucru interministerial este coordonat de vicepremierul Costin Borc ลi urmeazฤ sฤ integreze reprezentanลฃi ai mediului de afaceri ลi sฤ identifice câteva sectoare strategice a cฤror dezvoltare sฤ fie continuatฤ programatic, indiferent de Guvern. Premierul a anunลฃat, într-un interviu la postul public de radio, cฤ guvernul ลi-a propus sฤ adopte proiectul de buget pe anul 2016 „pe 10-11 decembrie”, precizând cฤ miniลtrii „studiazฤ” dacฤ majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, adoptatฤ în Parlament se înscrie în limita de deficit. În ceea ce priveศte reforma administrativฤ, proiectul va fi elaborat de ministrul Dezvoltฤrii Regionale, Vasile Dâncu.
Avertismentul premierului
Cum se pot realiza aceste planuri în condiศiile în care Guvernul Cioloศ nu are în spate o majoritate parlamentarฤ, consfinศitฤ printr-un protocol, ศi nu are garanศia cฤ proiectele de legi pe care le trimite Legislativului vor fi adoptate? Premierul a declarat, ieri, într-un interviu la postul public de radio, cฤ Parlamentul are o legitimitate mai mare decât Guvernul, însฤ „legitimitatea mai izvorฤลte tocmai din faptul cฤ eu am primit un vot în Parlament pentru a putea sฤ-mi fac treaba”. Cioloศ a rฤspuns, în acest fel, criticilor venite din zona ALDE potrivit cฤrora noul Guvern încearcฤ sฤ reducฤ atribuศiile Parlamentului. „Sper sฤ avem majoritate când solicitฤm un vot pentru anumite legi, însฤ sunt conลtient de faptul cฤ Guvernul are anumite atribuลฃii ลi anumite instrumente directe de acลฃiune pe care va trebui sฤ le folosim ลi sฤ nu le asumฤm noi direct ca ลi Guvern pentru a proceda la anumite schimbฤri pentru care probabil în unele cazuri existฤ o anumitฤ rezistenลฃฤ în clasa politicฤ”, a sunat avertismentul lui Cioloศ. În privinศa actelor normative, dacฤ nu are sprijin în Parlament, Executivul are la dispoziศie posibilitatea ordonanศelor de urgenศฤ. Însฤ, folosirea acestora poate genera controverse, în condiศiile în care Victor Ponta a fost criticat pentru faptul cฤ a apelat, de prea multe ori, la astfel de acte normative. În plus, Ponta beneficia de sprijinul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care nu a contestat ordonanศele guvernului social-democrat, fiind instalat în funcศie cu voturile acestui partid. O altฤ armฤ la dispoziศia Guvernului este angajarea rฤspunderii pe un proiect de lege. În acest caz, Cioloศ poate miza pe ezitฤrile PSD de a depune o moศiune de cenzurฤ.
Miniศtrii au semnat declaraศii de integritate
Miniลtrii Cabinetului Cioloล au semnat pe proprie rฤspundere declaraศii de integritate ce conศin criterii clare propuse de 35 de organizaศii nonguvernamentale, asumându-ลi astfel cฤ nu sunt implicaลฃi în cazuri de corupลฃie, potrivit organizaศiei „România Curatฤ”. Cioloศ a explicat cฤ le-a recomandat miniศtrilor sฤ semneze aceste declaraศii astfel încât semnalul pentru transparenลฃฤ ลi integritate sฤ fie dat chiar de la nivelul Guvernului. Fiecare ministru ศi-a asumat prin semnarea declaraศiei cฤ nu este implicat în comiterea de infracศiuni sau cazuri de corupศie, nu a fost condamnat ศi nici nu este trimis în judecatฤ pentru astfel de fapte, cฤ nu este ศi nu a fost implicat în obศinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate ศi nici în cazuri de conflict de interese. De asemenea, miniลtrii au declarat pe proprie rฤspundere cฤ nu au fost implicaลฃi în migraศii politice, nici în comportamente de încฤlcare a moralei publice în exercitarea unor funcศii publice, cฤ nu au ocupat funcลฃii de conducere în Partidul Comunist Român, cฤ nu au fฤcut parte din Securitate ลi nici nu au colaborat sau colaboreazฤ cu actualele servicii secrete. Potrivit sursei citate, „România Curatฤ” a luat act de aceste declaraศii ศi va sesiza autoritฤศile în drept în cazul în care constatฤ cฤ aceste criterii nu au fost, în fapt, îndeplinite.