21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportPrimarul PNL Emilian Frâncu, VERIFICAT de DNA

Primarul PNL Emilian Frâncu, VERIFICAT de DNA

Primarul din Râmnicu-Vâlcea, Emilian Frâncu, din partea PNL, este verificat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit primelor informaţii, procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul Primăriei din Râmnicu-Vâlcea, iar acum fac verificări acasă la primar. Emilian Frâncu este suspectat de luare de mită, potrivit

Potrivit anchetatorilor, procurorii anticorupţie fac percheziţii la locuinţa primarului din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, precum şi la sediul Primăriei.

Conform unor surse judiciare, primarul este suspectat de luare de mită, în cazul unei pasarele construite la intrare în oraşul Râmnicu Vâlcea.

În prezent, procurorii se afla la Primăria Râmnicu Vâlcea, unde verifică biroul primarului Emilian Frâncu. Edilul urmează să fie adus la sediul DNA Piteşti.

Emilian Frâncu este al doilea primar al municipiului Râmnicu Vâlcea acuzat de luare de mită, după ce Mircia Gutău a fost condamnat tot pentru această infracţiune.

Gutău a fost condamnat, printr-o sentinţă definitivă şi executorie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 27 ianuarie 2010, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită. Acesta a fost acuzat că a pretins, împreună cu fostul viceprimar Nicolae Dicu, 50.000 de euro unui om de afaceri pentru un certificat de urbanism.

Emilian Frâncu, declaraţia de avere

Potrivit declaraţiei de avere depuse la preluarea mandatului, Emilian Frâncu are 3,8 hectare de de teren agricol şi 0,8 hectare de pădure moştenite în judeţul Alba şi 600 de metri pătraţi în Râmnicu Vâlcea, deţinuţi împreună cu soţia. De asemenea, are două apartamente şi o casă în Râmnicu Vâlcea.

Un apartament de patru camere este moştenit în 1998, iar un altul, de cinci camere şi 110 metri pătraţi, este achiziţionat 2003. Casa are 230 de metri pătraţi şi a fost finalizată în 2011, fiind deţinută împreună cu soţia. Emilian Frâncu are şi un autoturism Ford Focus Break din 2006, cumpărat în leasing. El mai declară obiecte de artă şi de cult în valoare de 20.000 de lei, dobândite în perioada 1960-2008, o colecţie filatelică şi de carte rară evaluată la 36.000 de lei şi bijuterii în valoare de 16.000 de lei.

Frâncu mai declara că a înstrăinat, în 2011, 499330 de titluri de reconversie ANRP la valoarea totală nominală 289162. De asemenea, la momentul comletării declaraţiei el menţiona şi un împrumut în valoare de 43.000 de lei către Băjău Marin, dar şi datorii de 49.680 de lei, 42.5000 de euro la Banca Transilvania şi de 320.000 de lei la Libra Bank.

Emilian Frâncu este filatelist

În declaraţia de interese, Emilian Frâncu menţionează faptul că este asociat fondator la Fundaţia Vâlcea 1, membru fondator al Fundaţiei “Colegiul Naţional Afaceri Interne”, care este de utilitate publică şi preşedintele Asociaţiei Filateliştilor Vâlcea. Înainte de a fi ales primar, Emilian Frâncu a fost senator PNL. Conform CV-ului depus ca senator, Emilian Frâncu, are 57 de ani, şi a absolvit pe rând: 1966 – Universitatea Populară, Râmnicu Vâlcea: Curs stenografie (1 an); 1971 – Şcoala populară de Arte Plastice (4 ani); 1975 – Colegiul Naţional Alexandru Lahovari (Nicolae Bălcescu) din Râmnicu Vâlcea – şef de promoţie; 1981 – Institutul Politehnic Bucureşti – Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii; 1983 – Curs de specializare (3 luni) la CEPECA – Academia Ştefan Gheorghiu: “Metode şi tehnici de organizare şi conducere a activităţii de invenţii şi inovaţii”; 1987 – Curs de perfecţionare (3 luni) la MTTc – CIPLTc Bucureşti: “Asigurarea şi controlul calităţii”; 1988 – Curs de specializare (3 luni) la MTTc: “Centrale telefonice digitale”; 2001 – Universitatea Ecologică Bucureşti – Facultatea de Drept; 2005 – Curs de specializare la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională (4 luni): Bazele managementului organizaţional; 2006 – masterat în Managementul afacerilor, Universitatea Constantin Brâncoveanu, Rm. Vâlcea; 2006 – masterat în Dreptul instituţiilor publice, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. De asemenea, în 2010, Frâncu a obţinut doctoratul în Istorie la Universitatea “Valahia” din Târgovişte şi în Drept la Academia de Poliţie din Bucureşti.

În ceea ce priveşte activitatea profesională, între 1981 – 1995 Frâncu a fost inginer, apoi şef CTC la Direcţia de Poştă şi Telecomunicaţii Vâlcea, iar între 1995 şi 2004 a fost director general la Regal SRL (RTV Vâlcea 1-4). În 2004 a fost ales deputat, iar din 2008 este senator. În perioada 1992 – 1993, Frâncu a fost membru al Alianţei Civice, iar între 1993 şi 1998 a fost preşedinte al Alianţei Civice Vâlcea. Ulterior, din 1998 până în 2001 a fost vicepreşedinte PNL Vâlcea, în urma fuziunii dintre cele două formaţiuni. Din 2001 şi până în 2009 a fost preşedinte al PNL Vâlcea şi membru în Delegaţia Permanentă şi CRN din PNL. Din 2007 a fost membru în Biroul Politic Central al PNL. El are la acest capitol şi o observaţie: “În 1987 am fost primit în PCR, la DPTc Vâlcea, fără a avea vreo funcţie de conducere”.

Emilian Frâncu, preşedinte al PNL Vâlcea

În aprilie 2009, Frâncu a preluat interimar conducerea PNL Râmnicu Vâlcea, după ce biroul municipal de conducere a demisionat în bloc, din cauza rezultatului slab obţinut la alegerile parţiale pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, organizate după arestarea fostului primar Mircia Gutău. În august 2010, au fost organizate alegeri la PNL Râmnicu Vâlcea, iar Emilian Frâncu a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al filialei, pe care o deţine şi în prezent.

Frâncu are ca hobby-uri călătoriile, parapsihologia, şahul şi filatelia. În acelaşi CV, Emilian Frăncu face următoare precizări legate de familia sa: “Străbunic – Teofil Frâncu, tribun în armata lui Avram Iancu, înmormântat la Ţebea; unchi – Amos Frâncu, preşedinte al partidului “Frăţiile de cruce”, avocat în procesul memorandiştilor, organizator al Gărzilor Naţionale Române din Transilvania care au asigurat tranziţia militară în Transilvania înainte de Marea Unire, înmormântat ca erou naţional pe afet de tun; tată – Cornel Frâncu (n: 1908), semnatar din partea copiilor transilvăneni a Actului Marii Uniri, subprefect de Prahova şi Caliacra, prefect de Alba în 1945, licenţiat în Litere şi Drept, doctor în Drept Internaţional; domiciliu forţat în Râmnic după 1950; mama – Valentina (Deliu) Frâncu (n: 1928), profesoară de limba română”. Sâmbătă vor fi organizate alegeri în PNL Râmnicu Vâlcea, iar singurul care şi-a depus candidatura până acum este Emilian Frâncu. Frâncu a fost ales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea în iunie 2012. Emilian Frâncu este al doilea primar al municipiului Râmnicu Vâlcea acuzat de luare de mită, după ce Mircia Gutău a fost condamnat tot pentru această infracţiune. Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv. Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia. Mircia Gutău a fost eliberat condiţionat din închisoare în septembrie 2011, în urma unei decizii a Tribunalului Mehedinţi.

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă