13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportPrigoană: Niciun român nu merită o pensie mai mare de 1.500 lei

Prigoană: Niciun român nu merită o pensie mai mare de 1.500 lei

Deputatul Siviu Prigoană este de părere că pensia trebuie corelată cu contribuţia socială, iar cei cu pensii mari sunt doar beneficiarii unor legi nedrepte. Din punctul său de vedere, o echilibrare bugetară ar putea fi realizată prin anularea subvenţiilor pentru facultăţile de stat.

Omul de afaceri consideră, totodată, că o pensie de 1.500 de lei este “mai mult decât suficientă pentru orice român ca să trăiască”, iar plafonarea pensiilor ar aduce la buget sumele necesare pentru a depăşi impasul bugetar actual.

“Indiferent că pensionarul a fost director la Petrom ori sondor, nu merită o pensie mai mare de 1.500 de lei, pentru că nivelul contribuţiei sociale nu justifica acest lucru. Astfel fondul de pensii nu este de randament menit să facă profit ci, pur şi simplu, unul de solidaritate. Am militat pentru limitarea alocaţiei pentru mame la maxim 1.000 de euro, fac la fel pentru pensii. Păi cum să ia nevastă-mea, care are salariu de 10.000 de euro, alocaţie de 8.500 de euro. Ce naiba, suntem nebuni? La fel e şi la pensii”, a declarat omul de afaceri, citat de Money.ro.

Prigoană consideră că un beneficiu de pensie trebuie corelat cu nivelul contribuţiilor sociale din perioadă muncii active.

“Nu există justificare pentru o pensie de 1.500 – 2.000 de lei doar prin prisma contribuţiei”, spune deputatul. Acesta oferă exemplul Statelor Unite unde, dacă nu există o contribuţie la un fond de pensii private, primeşti de la stat doar o pensie garantată de 600 de dolari ”indiferent că eşti sudor ori profesor universitar”, a explicat Prigoană.

În ceea ce priveşte măsurile de austeritate anunţate de preşedintele Băsescu, Prigoană susţine că acesta a vrut să spună că fondul de salarii şi de pensii din sectorul bugetar au fost depăşite cu 25% respectiv 15%, nicidecum că se va proceda la tăierea plăţilor bugetare în aceste procente.

Parlamentarul consideră că o soluţie pentru a realiza execuţia bugetară din acest an este suspendarea subvenţiilor de stat pentru învăţământul universitar.

“Bugetul Învăţământului este de 6% din PIB din care 4% se duc pentru facultăţile de stat. Din moment ce ele oricum percep taxe de studiu, n-ar mai trebui să primească alocaţie bugetară. În nicio ţară nu se întâmplă aşa ceva. Există doar un sistem de burse şi atât. O asemenea iniţiativă legislativă s-ar aproba în două luni şi ar genera o economie de 4% din PIB (circa 4,5 miliarde de euro – n.r.)”, declară Prigoană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă