15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPresa rusa: Alegeri in Romania pe fondul instabilitatii politice si a luptei...

Presa rusa: Alegeri in Romania pe fondul instabilitatii politice si a luptei pentru putere

Alegerile prezidentiale din Romania, programate pe 22 noiembrie, se vor desfasura pe fondul instabilitatii politice si a luptei acute pentru putere. Cu peste o luna in urma, parlamentul roman a dat un vot de neincredere guvernului, iar un nou executiv nu a fost inca instalat, scrie in editia de vineri cotidianul rus Vremia Novostei, monitorizat de Agerpres.

Dupa greve ale functionarilor, intre care personalul din justitie si politistii, saptamana aceasta au facut greva si angajatii de la metroul din Bucuresti, care cer o majorare cu 20% a salariilor, lucru care nu se potriveste deloc cu obligatiile asumate de Bucuresti fata de FMI privind reducerea cheltuielilor bugetare. In discursurile lor electorale, principalii candidati prefera sa faca uz de forme impersonale ale verbelor – 'trebuie', 'este necesar'. In opinia analistilor, in acest mod, candidatii 'se eschiveaza de raspundere pentru proiecte si decizii concrete', pentru 'a nu le permite concurentilor sa-i critice si a-i face pe cetateni sa le aprecieze intentiile', noteaza Vremia Novostei.

Pentru prima data in istoria postcomunista a Romaniei, alegerile prezidentiale nu se vor desfasura in paralel cu cele parlamentare, deoarece durata mandatului prezidential a fost majorat pana la cinci ani. La initiativa presedintelui Traian Basescu, impreuna cu alegerile parlamentare va fi organizat si un referendum privind reformarea parlamentului bicameral intr-unul unicameral. La postul suprem in stat aspira 12 candidati, insa 'adevaratii lideri' sunt doar trei: actualul presedinte Traian Basescu, presedintele Senatului si lider al PSD, Mircea Geoana, precum si liderul Partidului National-Liberal, Crin Antonescu.

Potrivit sociologilor, cota de popularitate a lui Basescu si Geoana variaza intre 30-33%, pe locul trei situandu-se Crin Antonescu, cu 19%. Un al doilea tur de scrutin este inevitabil, iar experti afirma ca, indiferent cine ar fi adversarul lui Basescu – Geoana sau Antonescu – al doilea tur ar putea fi castigat de oponentul actualului presedinte. Dupa toate probabilitatile, in batalia finala se vor intalni Basescu si Geoana, scrie ziarul mentionat.

Publicistul Viorel Patrichi, citat de cotidianul rus, opineaza ca Geoana, principalul concurent al actualului presedinte, "da de inteles ca se bucura de sprijinul SUA si al Rusiei, insa indiferent cine ar deveni presedinte, politica externa a Romaniei nu va suferi schimbari majore". Cu trei zile inainte de primul tur al alegerilor, ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca SUA nu au preferinte printre candidati si a cerut presei romane sa nu 'fantazeze' pe aceasta tema.

Traian Basescu, scrie Vremia Novostei, se recomanda ca un politician puternic. Fost capitan de cursa lunga, apoi ministru al transporturilor si primar al Capitalei, Basescu a devenit presedinte in urma cu cinci ani. Actualul presedinte a mizat mereu pe lupta anticoruptie si a jonglat iscusit cu sentimentele romanilor in privinta Basarabiei. In timpul campaniei electorale, imaginea lui Basescu a avut puternic de suferit de pe urma unui PR negativ. S-a declansat un scandal legat de fratele sau, care detinea o functie importanta intr-o companie ce se ocupa de comertul cu arme, apoi au iesit la suprafata povesti cu 'protejatele' sale – femeile aflate la conducerea Ministerului Turismului si celui al Tineretului. Lui Basescu i s-a amintit si de privatizarea Flotei romane, pe vremea cand era ministru al transporturilor, dosar pe care Procuratura l-a ingropat in anii presedintiei sale, comenteaza sursa citata.

Lui Mircea Geoana i-a fost atasata porecla de 'Prostanac', cu care il 'gratulase' odata tovarasul sau mai varstnic de partid, fostul presedinte Ion Iliescu, continua Vremia Novostei. Cu toate acestea, subliniaza cotidianul, Geoana a reusit sa reinnoiasca partidul, iar in toiul crizei economice si-a retras la timp echipa din provizoria coalitie aflata la guvernare, pe care o forma cu partidul proprezidential.

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă