25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportPensiile ofiţerilor persecutaţi, mărite pe seama securiştilor

Pensiile ofiţerilor persecutaţi, mărite pe seama securiştilor

Un deputat PNL de Cluj va iniţia un proiect de lege care ar putea da o turnură interesantă scandalului generat de pensiile foştilor securişti şi torţionari.

Un deputat PNL de Cluj, Adrian Oros, vrea să taie pensiile securiştilor, iar cu banii astfel economisiţi să mărească drepturile de care beneficiază ofiţerii care au fost daţi afară din armată de către comunişti.

“Voi prezenta un proiect de lege în acest sens la şedinţa grupului parlamentar al PNL de marţi, iar apoi voi înregistra proiectul de lege”, a spus Adrian Oros. Concret, el doreşte să includă în categoria foştilor ofiţeri ai armatei române care beneficiază de drepturi speciale pentru că au fost daţi afară şi apoi persecutaţi de către comunişti şi persoane care au fost date afară după data de 30 decembrie 1947, dată când Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, a fost obligat să abdice.

„În prezent, de aceste drepturi speciale beneficiază doar ofiţerii armatei regale române. Este foarte bine că au primit aceste drepturi, pentru că vorbim de oameni care au suferit din cauza instaurării regimului comunist. Însă dorim să îi includem în această categorie şi pe cei care au fost daţi afară din armată şi după abdicarea regelui, pentru că epurarea armatei a continuat şi după abdicarea regelui”, spune Adrian Oros.

El spune că valurile succesive de epurări i-au lovit pe ofiţerii care aveau „origine socială nesănătoasă”, pe cei care au absolvit şcoli militare în Germania, în perioada în care România condusă de Ion Antonescu era aliata Germaniei lui Hitler, dar şi pe cei care au fost în prizonierat în ţări capitaliste.

„Mai trăiesc doar câteva zeci de oameni. În Cluj, mai există un singur ofiţer care a fost dat afară din armată din motive politice după 30 decembrie 1947 şi consider că are dreptul la această reparaţie”, spune Adrian Oros. El adaugă faptul că bugetul de stat nu va fi afectat prin extinderea numărului de foşti ofiţeri care vor beneficia de aceste drepturi, pentru că banii necesari ar urma să fie obţinuţi prin tăierea pensiilor foştilor securişti.

O iniţiativă în acest sens a fost deja promovată de către fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea. „Iniţiativa domnului Oprea este excelentă şi trebuie aplicată, pentru că nu este normal ca un fost ofiţer de Securitate să aibă o pensie de câteva ori mai mare decât cea a persoanelor care au fost persecutate de el”, mai spune deputatul Adrian Oros.

Portret de ofiţer

Singurul ofiţer din judeţul Cluj care ar urma să beneficieze de prevederile noii legi este Oprea Constanchină. El susţine că a fost dat afară din armată în anul 1958, când avea gradul de locotenent-major, pentru că ar fi făcut parte, în perioada 1949–1951, din grupul subversiv „Partizanii Banatului”. „Noi doream să organizăm sabotaje, iar eu, în calitate de elev al Şcolii de Ofiţeri, apoi ca ofiţer, trebuia să fac rost de armament sau de muniţie. Din păcate, nu am reuşit acest lucru, însă am fost dat afară din armată, pe când serveam la Avrig, judeţul Sibiu”, spune fostul ofiţer. El afirmă că, după ce a fost dat afară din armată, a fost hărţuit de fosta Securitate şi a fost nevoit să presteze munci necalificate pentru a putea supravieţui.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă