Candidatii PDL la Parlamentul European, in frunte cu Monica Macovei, si-au facut intrarea la Congresul PPE de la Varsovia. Criza economica a fost principala tema a popularilor europeni, cel mai mare grup din Legislativul comunitar.
Una dintre cele mai importante mize ale alegerilor europarlamentare este noua configuratie a fotoliilor de comisari europeni. si cum grupul popular este cel mai numeros din Parlamentul European si are mari sanse sa ramana astfel si dupa scrutinul de pe 7 iunie, jocurile de putere din interiorul grupului influenteaza negocierea posturilor de comisari. Prezent la reuniune, presedintele PDL, Emil Boc (foto), spune ca "tarile care vor avea contributia cea mai importanta la aceasta victorie vor avea si comisarii", functiile urmand sa fie impartite insa dupa constituirea noului Parlament si desemnarea viitorului presedinte al Comisiei. La tribuna Congresului PPE, discursurile politicienilor au gravitat in jurul subiectului legat de criza economica. Una dintre rezolutiile adoptate se refera la rolul regiunilor si al oraselor in lupta impotriva efectelor crizei.
Documentul reafirma importanta rolului pe care il joaca IMM-urile, dar si autoritatile locale si regionale alese in combaterea efectelor crizei. Antrenandu-se pentru discursurile din campanie, premierul Boc le-a vorbit partenerilor de la PPE despre masurile pe care Guvernul le-a luat, incepand cu "salvarea principalului aliat in lupta cu criza, sectorul privat", prin mentinerea nivelului cotei unice de 16%. Boc a tinut sa precizeze ca PDL si-a asumat guvernarea intr-un moment istoric: "Guvernul nu a beneficiat de nici o perioada de gratie sau de vreo luna de miere".
Liderul PDL, Emil Boc, a descins la Varsovia cu o numeroasa delegatie de europarlamentari si candidati la PE, in frunte cu fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, coplesindu-i numeric pe colegii de culoar doctrinar, UDMR si PNTCD. Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler este de parere ca o alta rezolutie adoptata, aceea privind relansarea economica prin crestere si stabilitate sociala, adoptata de PPE, "sintetizeaza masurile concrete necesare pentru reconsolidarea economiei sociale de piata si salvgardarea bunastarii cetatenilor europeni".
Congres intr-un moment nepotrivit
Congresul PPE a avut loc intr-un moment nepotrivit, chiar inainte de alegerile europarlamentare, considera politologul Cristian Parvulescu. "Nu este un congres in care sa se stabileasca ierarhii politice, in contextul in care criza economica a complicat dezbaterea doctrinara in Europa. Rolurile politice se stabilesc dupa rezultatele de la alegeri. Aceasta da consistenta politicii", a spus Parvulescu. El a atras atentia ca pentru popularii din Germania si Austria modelul social-european este din nou considerat reprezentativ.
"Se vorbeste de economia sociala de piata, de rolul statului in economie, lucru care este greu de acceptat de conservatori, dedicati libertatii economice fara nici un fel de bariere din partea statului", a spus Parvulescu. O alta dificultate este aceea a fuziunii Partidului Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi, cu Alianta Nationala, formatiune descinsa din extrema-dreapta. "Acest fapt creeaza probleme de coerenta ideologica. Tocmai de aceea interesul popularilor este sa se prezinte ca o voce unitara in contextul crizei", a spus Cristian Parvulescu.