16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportParlamentarii își pregătesc pensii speciale

Parlamentarii își pregătesc pensii speciale

Senatorii și deputații ar urma să beneficieze de pensii între 2.000 și 4.000 de lei, în funcție de numărul de mandate. Aceste sume se vor adăuga pensiei obișnuite.

Privilegiile pentru parlamentari sunt prevăzute într-un proiect de lege care reglementează reintroducerea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de bugetari. Proiectul a fost avizat de Comisia juridică și urmează să fie discutat de Comisia de muncă și de plenul Camerei Deputaților.

Printre categoriile de pensii speciale ce pot fi reintroduse, după ce fuseseră anulate în 2010 de către Guvernul Boc, se numără și cele ale senatorilor și deputaților. Proiectul este inițiat de 11 parlamentari – zece de la PSD și unul de la PDL. Unul dintre ei, Anghel Stanciu (PSD), a adăugat un amendament privind modalitatea concretă de calcul al pensiilor parlamentarilor. Astfel, senatorii și deputații care au avut un singur mandat vor beneficia de o pensie egală cu 40% din indemnizația de 5.000 de lei, adică 2.000 de lei. Parlamentarii care au avut două mandate vor ­primi ca pensie 60% din indemnizație, adică 3.000 de lei. În fine, cei care au trei sau mai multe mandate vor avea 80% din indemnizație, adică 4.000 de lei. Toate aceste sume se vor adăuga pensiilor obișnuite, de care senatorii și deputații beneficiază pentru ­perioada în care au contribuit la sistemul public.

Cine mai beneficiază de lege

Potrivit legii, drepturile băneşti se cuvin de la data de 1 septembrie 2010. Proiectul mai spune că plata acestor drepturi băneşti se efectuează începând cu luna următoare celei în ­care această lege intră în vigoare. De ­asemenea, plata drepturilor restante se va face eşalonat, pe o perioadă de trei ani.

Propunerea legislativă a fost inițiată pentru a reglementa pensiile acordate beneficiarilor proveniţi din rândul aparatului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, din rândul personalului diplomatic şi consular, din rândul funcţionarilor publici parlamentari, din rândul deputaţilor şi senatorilor, din rândul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi din cadrul Curţii de Conturi. În 2010, Guvernul Boc a eliminat pensiile speciale, stabilind pentru toate categoriile de bugetari un mod de calcul unitar, bazat pe contribuția la bugetul de pensii. Pensiile categoriilor menționate au scăzut cu procente cuprinse între 20 și 80%.

Propunerea a fost avizată favorabil de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Potrivit unor surse parlamentare, la nivelul majorității PSD s-a stabilit adoptarea proiectului de lege după plecarea delegației FMI din România. Din acest motiv, proiectul de lege, aflat pe ordinea de zi a Comisiei de muncă, urmează să fie discutat săptămâna viitoare, în vederea întocmirii raportului.

Guvernul se spală pe mâini

Ca de obicei când apare un subiect controversat, oficialii guvernamentali se feresc de răspundere.”Punctul de vedere al ministerului, respectiv al Guvernului, este de a nu susţine introducerea pensiilor speciale pentru tot ceea ce înseamnă parlamentari. Noi considerăm că este absolut necesar să existe un sistem unitar de pensii, care să nu acorde pentru anumite categorii sau pentru o anumită categorie privilegii”, a afirmat, ieri, ministrul Muncii, Rovana Plumb. Cu toate acestea, ea a adăugat că nu le poate da indicații parlamentarilor PSD cum să voteze, pentru că Legislativul este suveran.

Președintele Comisiei de muncă, Florin Iordache (PSD), susține că parlamentarii așteaptă, până săptămâna viitoare, precizări de la Guvern. “Pentru unele categorii avizul este favorabil, pentru altele nu. Așteptăm un punct de vedere unitar al Guvernului. Așteptăm și un calcul privind sumele care vor fi necesare pentru acoperirea cheltuielilor”, afirmă Florin Iordache. Cristina Pocora (PNL), vicepreședinte al Comisiei de muncă, afirmă că nu este de acord cu proiectul de lege. “Voi vota împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari. Nu sunt de acord cu modul în care ­s-au amestecat lucrurile în această lege. Dacă eliminăm pensiile speciale pentru parlamentari, putem discuta ce facem cu restul categoriilor. Pentru alte categorii, în afara senatorilor și deputaților, putem discuta creșterea pensiilor, fără să capete un caracter special”, afirmă Pocora.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă