14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportOficiali PDL: Guvernul Ponta ar putea extinde la privat suprataxarea salariilor bugetare...

Oficiali PDL: Guvernul Ponta ar putea extinde la privat suprataxarea salariilor bugetare mari

Democrat-liberalii Traian Ungureanu şi Cristian Boureanu au susţinut, luni, că eventuala taxare suplimentară a salariilor mari din sectorul bugetar şi companiile de stat începând cu anul 2013 poate să fie aplicată tuturor bugetarilor, precum şi mediului privat, acuzându-l pe primul-ministru Victor Ponta că ar fi un “cutremur” pentru economia ţării, potrivit Agerpres.

 

“Cred că pentru economia României Victor Ponta este echivalentul unui cutremur. Iar ultima soluţie regretabilă pe care Victor Ponta şi Guvernul USL o pregătesc este un atac direct asupra sectorului privat care are toate şansele să fie taxat sub guvernarea Ponta”, a spus eurodeputatul Traian Ungureanu, într-o conferinţă la sediul PDL.

El a susţinut că declaraţiile premierului Victor Ponta privind eventuala suprataxare a salariilor bugetare mari “au ajuns să pună direct în pericol cotaţia României şi traiul de fiecare zi al românilor”.

“După cum auziţi şi după cum multă lume o să simtă în curând, bâlbâiala fiscală a lui Victor Ponta continuă, cu consecinţe grave asupra situaţiei materiale a românilor. Vorbim aici de facturi, de costuri la bunurile de consum şi cu consecinţe la fel de grave asupra credibilităţii României în mediile economice interne şi internaţionale”, a adăugat Traian Ungureanu.

La rândul său, deputatul PDL Cristian Boureanu a susţinut că suprataxarea salariilor mari nu poate fi aplicată discriminatoriu doar unei categorii de salariaţi din punct de vedere constituţional şi, automat, ar urma să se aplice tuturor salariaţilor, inclusiv din mediul privat.

“Justificarea domnului Ponta că va face acest lucru mai puţin la profesori, (…) mai puţin la magistraţi, de fapt maschează pregătirea unei legi care s-ar putea să afecteze nu numai bugetarii, ci inclusiv mediul privat. (…) Realitatea constituţională ne spune foarte clar că este imposibil să treci un astfel de impozit care să afecteze discreţionar numai o anumită parte a salariaţilor. Şi singura posibilitate ca Victor Ponta să îndeplinească ceea ce a spus, că va da o lege care să nu fie atacată la Curtea Constituţională, este de a duce acest impozit şi către mediul privat, nu mai vorbesc de ceilalţi bugetari”, a explicat Boureanu.

El a cerut forţelor politice ca în campania electorală să încerce un echilibru în declaraţiile legate de mediul economic.

“Aş vrea să cer ca în următoarele zece zile de campanie să se încerce un echilibru în declaraţiile legate de mediul economic. Nu ne permitem ca în această perioadă în care stabilitatea Românei a fost atinsă cu grele sacrificii să destabilizăm, să ducem România într-o zonă a imprevizibilului, să creăm o temere pe toată această perioadă a verii că România nu e sigură pentru investiţii”, a spus Boureanu.

Potrivit acestuia, Guvernul Ponta atacă “direct cota unică” de impozitare, iar declaraţiile unor miniştri privind introducerea de noi taxe creează distorsiuni în mediul economic.

“Am avut de la taxe care vizau impozit pe bere, mici şi fast-food până la chestiuni care vizau inclusiv desfiinţarea CASS. Toate aceste măsuri spuse în campanie electorală de către membrii Guvernului creează distorsiuni în mediul economic, creează tensiuni”, a mai afirmat deputatul PDL Cristian Boureanu.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că are în vedere eventualitatea introducerii unei taxe de solidaritate suplimentare pentru salariile de peste 4.500 de lei din sectorul bugetar şi companiile de stat.

Taxa suplimentară de 16%, care ar urma să fie pregătită pentru anul 2013, s-ar aplica astfel părţii din venit care depăşeşte pragul de 4.500 de lei.

În paralel, impozitul de 16% ar urma să se aplice pe salariul integral, la acest nivel de salarizare.

Premierul Ponta a menţionat că ideea taxei suplimentare vizează şi pensiile mari.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă