21.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSportO mai buna informare a fermierilor privind banii europeni

O mai buna informare a fermierilor privind banii europeni

Alaturi de competitie si de sistemul judiciar, agricultura a fost unul dintre capitolele cele mai dificile in negocierile de aderare. Abia in 2008 agricultura e pe cale sa iasa cu basma curata din noianul de rapoarte si avertismente.

PSD sustine ca Romania a pierdut bani din fondurile structurale (bani pentru statele membre). Ministrul in functie raspunde ca banii n-au ajuns inca si ca cei 600 de milioane de euro vor veni integral pana in 2013, alaturi de fonduri din alte programe. Ultima vizita a expertilor europeni, de acum cateva saptamani, sustine Dacian Ciolos, a dus la concluzia ca lucrurile au evoluat la toate agentiile de plati.
Presedintele Agrostar, Nicolae stefan, spune ca procedurile APIA si ale ADRP (Agentia de Dezvoltare Rurala si Pescuit) sunt greoaie si cu atat mai confuze cu cat oamenii nu le cunosc. In plus, intarzierile la plata cu cate 6 luni sunt regula la APIA.
Dacian Ciolos admite ca taranii nu sunt bine primiti in agentiile statului. Dar atrage atentia ca, dincolo de intarzierile remediate in cele din urma, slabiciunea fermierilor vine si din lipsa lor de unitate. Exista propunerea ca Oficiile de Consultanta din Judete – cele care scriu proiecte pentru bani europeni – sa fie baza unde sa se organizeze Camerele Agricole – organizatii private ale taranilor. Cei care stau acum in anticamere si in spatele ghiseelor ar urma sa devina sefi, lucru greu de acceptat pentru birocratia judeteana consacrata. PSD respinge ideea din start: Valeriu Steriu spune ca asociatiile locale de tarani nu sunt reprezentative. Cu toate acestea, exista un exemplu brevetat. Polonia a pornit in 2004 cu 30% populatie activa in agricultura, dar in trei ani 2 treimi dintre acesti oameni aveau propriile lor afaceri, fara sa-si paraseasca neaparat tinuturile natale. Numai ca la Varsovia, ministerul agriculturii negociaza, alaturi de Camerele Agricole private, cu mai mult de 200 de asociatii ale fermierilor.

PD-L: Sanctiuni pentru functionari
Fermierii trebuie primeasca la timp banii din asa-numitele plati directe (subventiile pe hectar si pe cap de animal – bani comunitari si de la bugetul national). Potrivit Andreei Vass, intarzierea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura a fost cumulata de 18 luni din motive administrative.
Constata ca programul SAPARD a fost suspendat pentru verificari, sumele fiind ulterior deblocate si alocate tot Romaniei.
Propune delegarea raspunderii APIA la nivel judetean si local. In cazul in care functionarii nu-si indeplinesc misiunea la timp, sa fie sanctionati. Cresterea salariilor in functie de performanta.
Mai multa transparenta a agentiilor judetene care tin de Ministerul Agriculturii, la APIA in primul rand. Sisteme informatice unitare. Solutii eficiente de finantare din bani europeni.
Crearea unui sistem unitar de credite pentru productie si pentru investitii. Programul "Fermierul", prin care agricultorii au putut lua credite cu dobanda mai mica, e un model, dar nu este suficient. Ar fi nevoie de Case de Credit Rural.
Sustine infiintarea Camerelor Agricole in sistemul public privat si a asociatiilor pe produs.

PNL: Sprijin pentru asociatii
Insista ca fermierii ar fi mult mai puternici daca s-ar asocia pentru a-si proteja interesele.
Isi asuma adoptarea legii de constituire a Camerelor Agricole Judetene, care sa fie conduse de reprezentantii agricultorilor. Ar fi vorba despre asociatii private de utilitate publica. Ministrul Dacian Ciolos crede ca Agentia Nationala de Consultanta Agricola ar trebui sa treaca in subordinea acestor asociatii la nivel de judet.
Admite ca s-au produs intarzieri semnificative la plata subventiilor de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Constata ca neplata la timp duce la costuri mai mari pentru fermieri. Propune inspectii independente la agentiile APIA.
Respinge acuzatiile potrivit carora Romania a pierdut bani din fonduri europene dupa integrare. Proiectele depuse prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) nu fost respinse, spune Dacian Ciolos, si au acoperit toate sumele disponibile.
Promite programe de sprijin extinse pe mai multi ani, fie ca e vorba de irigatii, de sere si instalatii pentru legumicultori sau pentru material genetic in zootehnie.

PSD-PC: Schimbarea prioritatilor
Anunta pe investitii masive in agricultura si pe regandirea intregului sistem de finantare a agriculturii, adica masuri cu bataie lunga.
Promite reorganizarea agentiilor guvernamentale care se ocupa de fondurile europene. Ilie Sarbu spune ca personalul APIA si al APDRP (agentia care se ocupa de banii pe proiecte) primesc sporuri de 75% de la soferi la directorul general. Fermierul ar trebui sa depuna mai putine documente pentru a obtine bani europeni.
Se angajeaza sa foloseasca "cele 133 de scheme de ajutor aprobate de Comisia Europeana. PSD le va aplica pe toate, nu numai pe unele, asa cum a facut actuala guvernare".
Promite 390 000 de euro intr-o perioada de 5 ani pentru constituirea si administrarea grupurilor de producatori recunoscute oficial. (E vorba de bani europeni care trebuie solicitati si aprobati – n.r.)
Promite acoperirea a 75% din costurile amenajarii unor sisteme de irigatii proprii de catre fermieri.
Considera ca legile privind acordarea de credite fermierilor trebuie schimbate. PSD crede ca statul trebuie sa controleze acest tip de creditare.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă