11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportNoi TENSIUNI ÎN USL. Un senator liberal vrea să depună o MOŢIUNE...

Noi TENSIUNI ÎN USL. Un senator liberal vrea să depună o MOŢIUNE împotriva Rovanei Plumb

Senatorul PNL Bihor Cristian Bodea “se gândeşte” la depunerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Mediului, Rovana Plumb, nemulţumit de atitudinea acesteia privind două proiecte de legi iniţiate de el şi de colegul său Valeriu Boeriu. Cei doi spun că “Guvernul nu ţine cont de parlamentari”, potrivit Mediafax.

Cei doi senatori liberali de Bihor, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, care au iniţiat, la începutul acestui an, două proiecte de lege – unul pentru reglementarea exploatării gazelor de şist printr-o lege distinctă de cea actuală, a petrolului şi minelor, iar altul pentru înlocuirea timbrului de mediu cu o taxă de poluare de un ban pe litrul de combustibil, au explicat, joi, într-o conferinţă de presă, la Oradea, că “acum este o «democraţie guvernamentală» aşa cum pe vremea PDL a fost o «democraţie» prezidenţială, în care Guvernul nu ţine cont de parlamentari şi crede că datoria parlamentarilor este să voteze tot ce vrea”.

Atât Cristian Bodea, cât şi Valeriu Boeriu au criticat poziţia ministrului Mediului, Rovana Plumb, faţă de cele două proiecte de lege iniţiate de ei, în condiţiile în care, pe de o parte, reacţia lui Plumb faţă de problema gazelor de şist este opusă celei a USL înainte de alegeri, iar, pe de altă parte, Guvernul nu a exprimat un punct de vedere în legătură cu iniţiativele lor.

“Ce s-a schimbat de la moţiunea de cenzură (împotriva Guvernului Ungureanu, din mai 2012 – n.r.) şi până acum? Pentru că dacă nu s-a schimbat nimic, nimeni nu mă poate lămuri că înainte gazele de şist erau ceva rău, iar acum sunt ceva bun”, a spus senatorul Valeriu Boeriu.

El a adăugat că este nemulţumit de faptul că ministrul Mediului, Rovana Plumb, a promovat în Guvern un proiect de hotărâre care a fost adoptat, pentru începerea explorării-exploatării gazelor de şist în zona Costineşti-Vama Veche, deşi acest lucru contravine voinţei locuitorilor din zonă.

“Doamna ministru Plumb a declarat că nu va trece peste voinţa oamenilor, dar îi amintesc că, pe 9 decembrie, a fost un referendum valid la Costineşti. O mie de oameni au spus nu gazelor de şist şi doar 70 au fost de acord cu exploatarea lor. (…) Tot de undeva de la mare, chiar de la Costineşti cred, doamna Plumba a spus referitor la proiectul nostru de înlocuire a timbrului de mediu cu o taxă de poluare de un ban pe litrul de combustibil, aşa cum e şi în Germania, că nu vrea încă un bir asupra românilor. Am fost înduioşat, chiar dacă dânsa vrea să ia oamenilor 3.000 de euro la înmatricularea maşinilor în loc să ia un ban pe litrul de combustibil. Dânsa ştia însă foarte bine că nu era vorba de o nouă taxă, ci de înlocuirea uneia cu o alta, mult mai corectă şi care respectă principiul că trebuie să plăteşti dacă poluezi, nu dacă îţi cumperi pur şi simplu maşină”, a afirmat Boeriu.

Întrebat dacă, având în vedere această situaţie, ar putea vota împotriva propunerilor Guvernului sau ale unor miniştri, prin moţiuni de cenzură sau moţiuni simple, senatorul Cristian Bodea a afirmat că se “gândeşte” la o moţiune simplă.

“O moţiune de cenzură depune opoziţia, dar la o moţiune simplă m-am gândit”, a spus Bodea, fără a da alte detalii.

Senatorul Boeriu a răspuns, însă, că a “prins curaj” în această săptămână, când parlamentarii liberali au votat diferit de cei ai PSD, la fel ca reprezentanţii PDL şi UDMR, la dezbaterea unor modificări ale legii cadastrului.

“Am prins curaj în această săptămână, când am votat diferit de PSD, la fel ca PDL şi UDMR”, a spus el.

Boeriu a adăugat că în această situaţie s-ar putea crea “o premieră”, astfel încât parlamentari ai puterii să ceară demisia unui ministru.

“Iniţiativa noastră privind înlocuirea timbrului de mediu cu o taxă de poluare de un ban pe litrul de combustibil nu are deocamdată niciun punct de vedere de la Guvern. Dacă va primi aviz negativ, nu-i nimic, trecem peste el şi o susţinem şi aşa. Dar dacă vine un aviz negativ e semn, totuşi, că se pune o frână. Şi atunci există posibilitatea unei premiere pentru România, ca unul sau doi parlamentari de la putere să iniţieze o moţiune simplă prin care să ceară demisia unui ministru. Noi sperăm ca măcar grupul PNL care a semnat iniţiativa să voteze cu noi şi să obţinem şi voturile altor parlamentari, să dăm Guvernului o lecţie că nu sunt atotputernici”, a spus senatorul Valeriu Boeriu.

Întrebat, de asemenea, dacă astfel de demersuri nu împing PNL spre opoziţie, el a spus că nu are această percepţie.

“Nu. Noi doar spunem ce gândim, pentru că nu vrem să lăudăm orice idee a miniştrilor USL doar pentru că sunt ai noştri”, a răspuns Boeriu.

Bodea a adăugat: “Noi nu vrem să facem o politică în care una spunem când suntem în opoziţie şi alta când suntem la putere”.

El a afirmat că nu crede că “Guvernul este un Olimp, iar Victor Ponta un Dumnezeu”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă