15.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSportNoi proiecte de lege pentru reformarea serviciilor secrete

Noi proiecte de lege pentru reformarea serviciilor secrete

» Parlamentarii vor sa adopte cat mai rapid noile legi ale sigurantei. Criza de la DGIPI, in urma scandalului legat de cercetarea penala a fostilor sefi de la "Doi si’un sfert", i-a determinat pe alesi sa treaca la reformarea serviciilor. Insa puterea vrea sa adopte noi proiecte de lege, ignorand actele normative elaborate de fosta guvernare PNL.

Comisiile de aparare din Camera Deputatilor si Senat, dar si comisiile SRI si SIE au decis, ieri, sa infiinteze o comisie speciala care sa se ocupe de dezbaterea legilor sigurantei nationale. "Conducerile celor patru comisii s-au intalnit intr-o sedinta informala, la initiativa comisiilor SRI si SIE, pentru a dezbate situatia pachetului de legi ale sigurantei nationale. Se impune si vom propune Birourilor Permanente reunite infiintarea unei comisii speciale, care sa aiba in componenta sa birourile celor patru comisii pentru a trece acest pachet, exact cum sunt examinate si amendate de comisiile speciale pentru Coduri", a declarat secretarul Comisiei pentru controlul SRI, Attila Verestoy. Acesta a precizat ca acest pachet de legi trebuie analizat "in liniste", fara ca parlamentarii sa fie presati de timp. Verestoy a tinut sa sublinieze acest lucru, in conditiile in care atat directorul SRI, George Maior, cat si seful statului au facut apel catre Parlament pentru adoptarea cu celeritate a pachetului de legi privind siguranta nationala.

 

"Ar trebui sa existe o viziune coerenta si fara contradictii in interiorul coalitiei, daca ceva nu se adopta la timp, secretul sta in conflictul coalitiei, si nu la opozitie, al carei vot nu este destul de puternic", a spus Verestoy. Senatorul UMDR a precizat, referindu-se la situatia de la DGIPI,  ca, in opinia sa, dar si a colegilor din opozitie, "marea problema e ca unele servicii nu sunt supuse nici unui control", acestea trebuind "sa revina in matca lor si sa se ocupe de problemele interne". Liderul UDMR a spus ca aceste legi nu pot fi adoptate decat pe baza unei intelegeri politice a partidelor din coalitie. El i-a sfatuit pe politicienii de la putere sa adopte o lege speciala privind siguranta nationala in care sa se precizeze rolul Parlamentului in raport cu serviciile. "Ar fi de preferat ca Parlamentul sa aiba controlul acestor servicii, iar CSAT sa le coordoneze, si nu asa cum este acum, cand serviciile sunt sub controlul CSAT", a sustinut Verestoy.

 

Totodata, acesta a mai spus ca serviciile secrete nu ar trebui sa intreprinda activitati economice, insa "colegii mei nu sunt prea rigizi". De asemenea, vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru (PNL), a declarat ca initiativa pentru elaborarea acestui pachet de legi a venit din partea presedintelui Comisiei de control a SRI, Cezar Preda (PDL). Acesta a afirmat ca PNL a recomandat comisiilor de specialitate sa analizeze pachetul de legi propus de liberali in perioada guvernarii Tariceanu. "Acest pachet de legi ar putea fi dezbatut si modificat de majoritatea parlamentara", a afirmat Scutaru. Acesta a adaugat ca actuala putere vrea sa intocmeasca un nou set de legi. In 2006, Guvernul trimitea in Parlament un set de proiecte de legi privind siguranta nationala elaborat de consilierul pe probleme de siguranta nationala Marius Oprea.

 

Era vorba despre legi referitoare la statutul ofiterului de Securitate, un proiect referitor la SRI, altul la SIE. Potrivit acestor proiecte, serviciile secrete erau trecute sub controlul Parlamentului, ceea ce diminua rolul CSAT. Ele au ramas insa in sertarele parlamentarilor, liberalii neavand sustinerea politica pentru a le trece prin cele doua Camere.
Intentia parlamentarilor de a incepe dezbaterea legilor sigurantei nationale vine dupa o solicitare, cu putin timp in urma, din partea sefului statului pentru ca parlamentarii sa elimine toata "incarcatura politica" existenta la nivelul serviciilor. "Vrem un serviciu neutru politic, trebuie sa tratam legislatia serviciului neutru politic plecand strict de la nevoile de siguranta nationala", a spus Basescu, cu ocazia sedintei de bilant a SRI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă