9.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăSportNaționala de fotbal nevăzători a României s-a calificat la Campionatul European

Naționala de fotbal nevăzători a României s-a calificat la Campionatul European

Tricolorii au obținut calificarea la Campionatul European din acest an fără a fi învinși, după ce s-au impus, anterior, și în partidele cu Belarus, 3-0, și Georgia, 2-1.

Golul naționalei noastre contra elenilor a fost înscris de Florin Kovacs, în repriza secundă, după ce oaspeții au condus la pauză. În urma acestui rezultat, la turneul final găzduit de Italia, în septembrie, s-a calificat și Grecia. În cazul în care Grecia și Georgia ar fi terminat cu o linie de clasament perfect egală, între cele două s-ar fi efectuat lovituri de departajare, pentru calificarea la turneul final. Același Florin Kovacs a mai înscris un gol valabil, la 0-1, dar arbitrii nu l-au validat.

 

Personalități prezente la meci

Partida s-a disputat sub privirile Alteței Sale Regale Principele Radu, care a acordat Înaltul Patronaj Comitetului Național Paralimpic din România, și a președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. La final, primele trei echipe clasate la turneul de calificare au fost premiate.
Echipa României a avut următoarea componență: 12. Marius Corolea (1. Vlad Tofan) – 3. Alexandru Cucu, 5. Cosmin Calota, 7. Mihai Nistor-cpt., 9. Florin Kovacs. Antrenor: Sorin Lepădatu.S-au disputat: România – Belarus 3-0, Georgia – Grecia 1-1 (27 martie); România – Georgia 2-1, Grecia – Belarus 2-0 (28 martie); Georgia – Belarus 2-0, România – Grecia 1-1.

Clasament: 1. România 7p (6-2), 2. Grecia 5p (4-2), 3. -Georgia 4p (4-3), 4. Belarus 0p (0-7).

 

Despre regulament

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute timp efectiv. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială, cu dispozitiv sonor înăuntru.

Competiţia, organizată de Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Federaţia Română de Fotbal, cu sprijinul Comitetului Naţional Paralimpic, are loc sub egida Federaţiei Internaţionale a Sportului pentru Nevăzători (International Blind Sport Association – IBSA).

Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România în anul 2013. În sus-ţinerea organizării acestei selecţionate naţionale, asociaţia a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Naţional Paralimpic Român şi a Federaţiei Române de Fotbal, structuri ce au finanţat primele acţiuni interne şi internaţionale.

De altfel, Federația Română de Fotbal recunoaște și sprijină reprezentantiva tricolorilor nevăzători, în anul 2018 inaugurând, la Buftea, primul teren de fotbal pentru nevăzători din ţară. „România liberă“ salută această performanță deosebită a sportului românesc și va susține eforturile echipei naționale de nevăzători a României. Este a doua calificare consecutivă a tricolorilor la Campionatul European, după ce în 2017, la Berlin, România termina pe locul 9.

Cele mai citite

Bilanț covid 29 noiembrie. Situația paturilor la ATI

Bilanț covid 29 noiembrie. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că la nivel naţional, luni, sunt disponibile 254 de paturi la terapie intensivă pentru...

Previziuni economice 2022. Ce se întâmplă cu ratele românilor?

2022 va fi un an plin de provocări, cu multiple incertitudini atât de natură economică, socială, politică și, bineînțeles, sanitare. Evoluția pandemiei COVID a...

Rusia vrea relații reciproc avantajoase cu România

Rusia vrea relații reciproc avantajoase cu România și este interesată să menţină relaţii pragmatice de bună vecinătate, spune ambasadorul Rusiei la București, într-un mesaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă