20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportNăstase şi Ponta povestesc pe blogurile lor despre vizitele în Norvegia şi...

Năstase şi Ponta povestesc pe blogurile lor despre vizitele în Norvegia şi politicienii acestei ţări

Liderii PSD Victor Ponta şi Adrian Năstase rememorează, în postări pe blogurile personale, vizitele recente în Norvegia şi întâlnirile cu premierul Jens Stoltenberg şi cu alţi membri ai Partidului Laburist Norvegian, arătându-se şocaţi de tragedia care a lovit oameni şi locuri familiare, potrivit Newsin.

Ponta îşi aminteşte că a vizitat Norvegia în luna mai, ocazie cu care a luat cina la reşedinţa actualului premier al Norvegiei şi că locurile şi oamenii pe care i-a întâlnit l-au impresionat .”În luna mai am fost prima dată în viaţa mea la Oslo. E greu să-ţi închipui un loc mai liniştit şi ordonat, oameni calmi şi echilibraţi, lucruri aşezate aşa cum ne-am dori cu toţii să fie şi la noi. Totul verde şi curat, copii sănătoşi şi zâmbăreţi. Au ţinut să-mi arate noua trambulină pentru sărituri cu schiurile. Un fel de Paradis care nu poate fi tulburat nici măcar de nopţile prea lungi şi frigul prea pătrunzător. Nimic care să te pregătească pentru Apocalipsa pe care am văzut-o ieri la televizor”, scrie social-democratul.

El relatează că a fost invitat la cină, alături de alţi cinci lideri politici de stânga, la locuinţa actualului prim-ministru Jens Stoltenberg, şi că au plecat cu toţii pe jos “de la reşedinţa modestă a premierului spre hotel, prin parc, fără ca agenţii sau paza sau trecătorii să le acorde mai mult decât un zâmbet amabil”.

Despre şeful Partidului Laburist Norvegian, Ponta notează ca este “calm, educat, modest şi calculat, o gazdă perfectă”. “Erau prezenţi şi Georgios Papandreou (premierul unei ţări atât de lovite de un alt fel de criză) şi Ed Miliband (cel care zilele acestea a îngenuncheat un adevărat mogul media – Rupert Murdoch) şi Boris Tadic, preşedintele Serbiei. Şi totuşi, la sfârşitul serii, cel spre care se uita toată lumea cu admiraţie (sau chiar un fel de invidie pozitivă, dacă există aşa ceva) era Jens, cel care, repet, ne lăsa să ne imaginam cum ar fi dacă ar fi posibil şi în ţările noastre să trăim la fel”, mai spune Ponta.

“Sper că norvegienii vor trece peste aceste momente atât de grele, comparabile doar cu cele din timpul Războiului din 1940, şi că îşi vor regăsi treptat liniştea şi echilibrul care îi caracteriza. Dar imi este teama că o asemenea rană nu se inchide complet niciodată, trauma va marca cel puţin o generaţie şi că societatea pe care eu am intâlnit-o de curând la Oslo va trece în lista, din ce in ce mai lungă, a paradisurilor pierdute!”, mai scrie preşedintele PSD.

La rândul său, Adrian Năstase scrie că a fost cu atât mai şocat de vestea tragediei cu cât are foarte multe cunoştinţe în Partidul Laburist Norvegian şi a colaborat cu actualul prim-ministru Jens Stoltenberg în 2001, dar şi cu tatăl acestuia la începutul anilor 90, din postura de ministru de externe.

Năstase spune că se va vedea în timp dacă aceste atacuri sunt şi altceva decât nişte accidente teribile. „Să nu ne îmbătăm cu apă rece că în România nu este posibil un astfel de eveniment. Norvegienii nu s-au gândit nici în visele cele mai urâte la aşa ceva, dar iată că s-a întâmplat. Nu este doar un act de teroare, ci un atac direct împotriva democraţiei, împotriva unui popor paşnic şi civilizat, în care drepturile şi libertăţile civile reprezinta o componenta esentiala a functionarii societatii”, apreciază liderul PSD.

Fostul premier îşi aminteşte şi el de vizita recentă din Norvegia, despre Oslo şi Parcul Vigeland, pe care le-a descris pe blog în urmă cu doar câteva săptămâni şi subliniază că este alaturi de poporul norvegian. Liderul PSD încheie afirmând că, indiferent de sursa extremismului care alimentează atrocităţile teroriste, fie ea internă, fie de natură fundamentalistă, astfel de catastrofe demostrază o dată în plus cât de importante sunt structurile şi politicile antiteroriste ale unui stat.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă