14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportNăstase: Băsescu este cel care a semnat memorandumul cu Petromul, Boc minte

Năstase: Băsescu este cel care a semnat memorandumul cu Petromul, Boc minte

Fostul premier Adrian Năstase a comentat luni seară acuzaţiile lansate de actualul prim-ministru, Emil Boc, potrivit cărora procesul de privatizare al Petrom ar fi cauza pentru costul actual al carburanţilor şi a susţinut în replică faptul că Traian Băsescu a semnat memorandumul de privatizare , informează NewsIn.

“Emil Boc minte la fel cum minte şi Traian Băsescu. Traian Băsescu este cel care s-a angajat prin memorandumul cu Banca Mondială să privatizeze nu numai Petrom-ul, dar şi sistemul bancar şi sarea şi o mulţime de lucruri. Azi pe blogul meu am să pun încă o dată, a cincia oară, acest memorandum semnat de Traian Băsescu poate îl citeşte şi Emil Boc să înţeleagă cine a angajat România în aceste procese”, a afirmat Năstase la Realitatea TV.

Premierul Emil Boc a declarat luni, la TVR, că, în urma verificărilor dispuse Consiliului Concurenţei şi ANAF privind preţul carburanţilor, va decide “contramăsurile” pe care le va lua statul, precizând că Executivul ar putea impozita profiturile “nejustificate” ale producătorilor.

Premierul a explicat că, deşi România deţine rezerve de petrol, preţul carburanţilor de astăzi este efectul “politicii iresponsabile” a Guvernului Năstase, care a vândut Petrom sub preţul pieţei. “Plătim preţul politicii iresponsabile a Guvernului Năstase, de privatizare a Petrom, cu resurse, fără să poţi interveni la nivelul redevenţelor, care practic au pus România pe butuci din perspectiva utilizării acestor resurse naturale extrem de importante. Acum plătim preţul acelei politici iresponsabile de privatizare, care n-a ţinut cont de interesul naţional”, a spus Boc.

El a arătat că Petrom a fost vândutăcu 600 de milioane de euro, pe când, la acea vreme, preţul pe piaţa internaţională pentru companii similare era de 18 miliarde de euro. “Dacă aţi vedea ce obligaţii şi-a luat statul român ajungi la o concluzie care nu are nimic cu interesul naţional. (…) Statul român ar trebui să investească aproape câţi bani a luat de la Petrom pentru a-şi onora obligaţiile din contract. Sunt lucruri care sunt contrare interesului naţional”, a spus premierul, completând însă că, din punct de vedere juridic, contractul este “beton”.

Năstase a mai respins şi săptămâna trecută acuzaţiile că marile privatizări au fost girate de PSD, spunând că de fapt au fost girate de Traian Băsescu, în calitate de ministru, cordonator al programului PSAL, cu Banca Mondială, în 1998-2000. “În ceea ce priveşte privatizarea PETROM, acest mare şarlatan care este Băsescu, se preface că nu-şi mai aduce aminte de faptul că angajamentul de privatizare, cu peste 50%, a Petrom, la fel ca şi a sistemului bancar românesc, a distribuţiilor de gaze şi de energie, a fost semnat de el însuşi în calitate de ministru, cordonator al programului PSAL, cu Banca Mondială, în 1998-2000 (Vezi HG 202/1998, HG 362/1998, HG 363/1998, HG 374/1999, HG 456/2000). Angajament care a devenit şi o condiţionalitate în relaţia cu UE. Tot repeta povestea asta, şi el şi unele din slugile lui de la PDL. Mi-aş dori să-i dau fiecăruia dintre ei cu câte un exemplar, din Memorandumul care cuprinde acest angajament, peste ochi”, scria fostul premier într-o postare pe blog.

Cele mai citite

Accesorii pentru vestiare metalice de care pur și simplu o să te îndrăgostești

Accesorizarea conformă a vestiarului metalic poate salva bugetul și spațiul de depozitare. Vrei să afli cum? Sunt multe aspecte de luat în calcul în momentul...

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă