Moțiunea de cenzură, prin care PSD vrea să-și înlăture propriul Guverm, a fost citită duminică în Parlament. Până acum, ea a fost semnată de 222 de parlamentari, iar pentru a trece, este nevoie de 233 de semnături. Moțiunea va fi citită miercuri, la ora 11.00.
PNL, USR, PMP și UDMR nu au semnat moțiunea, iar președintele PMP, Traian Băsescu, a acuzat PSD că ar fi cumpărat parlamentari, pentru votul de miercuri.
UPDATE 23,15: Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, susține că raportul PSD referitor la activitatea Guvernului Grindeanu a fost elaborat de Darius Vâlcov și reprezintă o fabulație.
UPDATE 20,00: Un document intern al PSD arată liniile pe care comunicatorii partidului trebuie să le respecte în luările de poziție publice, iar printre ideile principale care trebuie prezentate sunt încercarea statului paralel de a prelua partidul, înlăturarea lui Liviu Dragnea şi un PSD care este sub asediu.
UPDATE 18.15: Fostul președinte al PSD și actual secretar general al Guvernului, Victor Ponta, a susținut că a convins peste 14 parlamentari PSD să nu voteze moțiunea de cenzură.
UPDATE 18.00 Ministrul demisionar al Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat, la Antena 3, că a fost contactat de un apropiat al lui Victor Ponta, care i-a cerut sa nu voteze motiunea de cenzura impotriva premierului Sorin Grindeanu. Dobre a precizat, apoi, că o va vota.
17.30: Sevil Shhaideh a făcut plângere penală, pentru că Sorin Grindeanu i-a luat dreptul de semnătură.
Și președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a făcut plângere penală contra deputatului Octavian Goga, care a trecut de la PMP la PSD, acuzându-l că a beneficiat de ”foloase necuvenite”.
17.20: Parlamentarii coaliției și mai mulți membri cu funcții de conducere ai PSD și ALDE se întâlnesc, duminică seară, ca să discute despre strategia pe care o vor adopta miercuri, la votarea moțiunii de cenzură, au declarat, pentru Hotnews.ro, surse politice.
17.00 Liviu Dragnea: ”Majoritatea celor care nu au semnat au vorbit cu mine, sunt plecați din țară și ajung în noaptea asta. Stabilisem că luni o citim și joi o dezbatem. Moțiunea de cenzură trece sau pică, dar se votează. Cei care au semnat vor și vota. Dacă cei care vor să discutăm vor să respecte ordinea constituțională și deciziile partidului, deschiderea mea este totală” .
16.53: Liviu Dragnea a anunțat că moțiunea de cenzură va fi dezbătută miercuri, la ora 11.00.
16.40: A început ședința Parlamentului, senatorul Mihai Fifor citește moțiunea de cenzură. În sală sunt prezenți 216 parlamentari.
Textul moțiunii, aici: DOCUMENT. Textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu: Aceasta nu este o moțiune de cenzură împotriva unui guvern PSD+ALDE. Este un act de responsabilitate politică
Şedinţa este condusă de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. La prezidiu se află şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
16.30: Moțiunea PSD+ALDE a fost semnată de 223 de parlamentari; este nevoie de 233 de semnături pentru ca moțiunea să treacă, potrivit Realitatea Tv.
Circa 20 de persoane care se declara de la "miscarea Rezist" se afla in Parlament la plen. Deputatul USR Iulian Bulai le-a facilitat accesul ca vizitatori. Acestia au urcat la balcon impreuna cu parlamentarii USR, scrie Hotnews.
Traian Băsescu a declarat, la România TV, că PSD cumpără parlamentari, iar că lui Octavian Goga i s-ar fi promis funcții pentru soție.
16.05: Niculae Bădălău a declarat că moțiunea va fi trimisă Guvernului cu poșta specială, duminică, după ce va fi depusă la Parlament.
Întrebat dacă moțiunea va fi citită duminică în Parlament în condițiile în care s-a vehiculat faptul că ea nu poate fi înregistrată la Guvern pe motiv că Registratura Executivului este închisă duminica, Bădălău a explicat: "Din punct de vedere constituțional, Parlamentul nu este subordonat Guvernului. (…) Noi nu facem decât să informăm cu textul moțiunii Guvernul. (…) Noi aveam obligația să trimitem textul moțiunii Guvernului. (…) Există o poștă specială prin care o să se transmită. Acum, dacă cei de la guvern nu vin o săptămână la serviciu — cei trei probabil că se îmbolnăvesc mâine, nu sunt decât trei — asta nu înseamnă că România stă și Legislativul nu funcționează".
15.45: Premierul Sorin Grindeanu a atacat-o pe Sevil Shhaideh, spunând că nu a făcut nimic în cinci luni și a anunțat că a blocat distribuirea fondurilor din Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) 2 către primării.
Citește mai multe aici: Premierul Sorin Grindeanu a lăsat-o fără drept de semnătură lui Sevil Shhaideh și a demis toți secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării
Și președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a precizat că social-democraţii vor racola parlamentari de la toate partidele, inclusiv de la USR, pe care îi vor face membri de partid, în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu. Întrebat ce se va întâmpla cu parlamentarii PSD care nu vor vota moţiunea de cenzură, Bădălău a evitat să spună dacă aceştia vor fi sau nu excluşi din partid.
15.00 Victor Ponta a ajuns la Parlament: ”Sunt deputat PSD. Am venit să-mi spun părerea, la fel ca și colegii mei”.
"În numele meu şi pe numele s-au făcut multe moţiuni de cenzură. Sunt obişnuit cu aşa ceva. Nu vreţi să vorbim de lucruri serioase, nu despre moţiunea de cenzură, de texte. Cred că moţiunea e o mare greşeală. Mă duc să vorbesc înăuntru cu colegii mei”, a mai spus Ponta.
Demisie în PMP: Deputatul de Covasna Octavian Goga a plecat din formațiunea condusă de Traian Băsescu și va activa în cadrul grupului parlamentar al PSD.
Pe de altă parte, europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat, într-o conferință de presă susținută alături de primarul din Iași, Mihai Chirica, că în acest moment sunt peste 15 parlamentari PSD care nu vor vota moţiunea, dar că pe lângă aceştia sunt şi mulţi indecişi: "Există ameninţări şi presiuni. Lucruri de genul acesta au loc permanent. Toţi deputaţii şi senatorii PSD sunt luaţi unul câte unul şi ameninţaţi, constrânşi, li se oferă tot felul de favoruri, cum i s-au oferit şi lui Grindeanu, numai să plece din funcţia de premier. Le-aş face un mare rău dacă le dau numele, interesul comunităţii este să nu treacă moţiunea”, a spus Cătălin Ivan.
Senatorii PNL, USR, UDMR si PMP nu vor participa, duminică, la ședința Biroului Permanent și au acuzat că PSD și ALDE încalcă procedurile parlamentare, conform News.ro.
Vicepresedintele Senatului, Mihai Gotiu (USR ), a venit la Parlament, dar a refuzat sa intre in sala unde are loc sedinta Biroului Permanent, in pofida insistentelor repetate din partea colegului sau social-democrat Nicolae Badalau.
"Va lasam sa va rezolvati problemele", i-a spus Gotiu lui Badalau. "E Biroul Permanent al Senatului, nu-s problemele noastre", i-a replicat senatorul PSD.
"I-am urat (lui Badalau – n.r. ) o duminica frumoasa in continuare. Acesti domni si doamne din PSD si din ALDE au uitat ca au castigat niste alegeri si au obligatia sa isi asume acest lucru in mod responsabil. Din pacate, prin ceea ce fac arata ca nu pot sa isi asume acest lucru si pun tara in blocaj la inceputul verii mi se pare inadmisibil", a declarat, ulterior, Mihai Gotiu presei.
"Nu vrem sa giram o lupta dintre doua factiuni din PSD. Despre aceasta este vorba", a spus la randul sau si liderul de grup al senatorilor USR, Cristian Ghica.
14.15: Numele moțiunii de cenzură citită de PSD în Parlament va fi ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.
14.00: Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chițoiu, Niculae Bădălău și ministrul demisionar al Transporturilor, Răzvan Cuc, discută, în biroul șefului Camerei Deputaților, ultimele detalii privind moțiunea de cenzură, conform Mediafax.
Birourile Permanente Reunite urmează să se întâlnească de la ora 16.00, iar de la 16.30 va avea loc plenul reunit în cadrul căruia se va citi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.
13.55: Daniel Constantin a declarat, la Digi 24, că moțiunea contra Guvernului Grindeanu nu va trece, pentru că mulți parlamentari nu sunt de acord cu modul în care fac politică Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
„Am primit multe telefoane de la oameni care nu mai vor să facă o astfel de politică, să se uite în urb la ce spune liderul de partid”, a declarat Daniel Constantin.
13.50: Deputatul social-democrat Florin Iordache, fost ministrul al Justiției, obligat să demisioneze în urma protestelor de stradă generate de OUG 13, a declarat, la Realitatea Tv, că moțiunea de cenzură va trece și va fi semnată și de organizațiile care au anunțat public că îl vor susține pe Sorin Grindeanu.
”Viciul de procedură va fi de depășit. După ce textul moțiunii va fi depus la biroul permanent, va fi preluat de Ministrul pentru Relația cu Parlamentul. Toate proiectele de lege sunt aduse la cunoștintă prin relația cu ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul. De ce am făcut asta duminica? Nu suntem disperaţi… Suntem disperați că România nu are un Guvern și un premier legitim”, a declarat Iordache.
Și președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, la Antena 3, că doar ”trei-patru parlamentari îl susțin pe Grindeanu”.
13.10: UPDATE. Premierul Sorin Grindeanu, întâlnire cu Daniel Constantin, la sediul Guvernului
Fostul copreşedinte ALDE a discutat cu Grindeanu și Victor Ponta, la Palatul Victoria, conform unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Pe de altă parte, senatorul social-democrat Șerban Nicolae, înlăturat recent de la șefia Comisiei Juridice, a făcut apel la colegii lui, pe Facebook, să renunțe la ”excesele de orgoliu” și să nu se comporte ”ca şi cum aţi descoperit brusc duşmani de moarte printre colegi”. Victor Ponta a preluat postarea lui Nicolae, comentând: ” şi eu cred că mai există o solutie raţională – înainte ca PSD să declanşeze războiul nuclear contra PSD”.
Și Organizația de Femei a PSD a anunțat, duminică, într-un comunicat de presă, că Sorin Grindeanu şi Victor Ponta ”nu reprezintă PSD”.
”Asistăm la o încercare de uzurpare a puterii guvernamentale, printr-o acţiune împotriva principiilor democratice şi constituţionale. Organizaţia Femeilor Social Democrate susţine decizia CExN privind retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, precum şi deciziile de excludere din PSD a tuturor celor care se asociază unui demers ilegitim de uzurpare a puterii guvernamentale, de către Sorin Grindeanu”, se arată în comunicat.
12.50: Cel puțin 41 de parlamentari ai coaliției PSD – ALDE vor vota împotriva moțiunii de cenzură, susțin surse politice, citate de Realitatea TV.
De asemenea, aleșii PSD și ALDE nu ar cunoaște conținutul moțiunii de cenzură și nu i s-a dat un titlu, până acum, au mai declarat sursele politice din PSD, pentru Realitatea Tv. Singurii care știu textul moțiunii ar fi șeful PSD, Liviu Dragnea, și Darius Vâlcov.
Jurnaliștii nu au acces în interiorul Parlamentului, până la ora 13.00.
09.00 Firea, replică pentru Ponta: Să nu facă declarații politice, să nu fie acuzat de abuz în serviciu
În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru.
În ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleși care fac parte din coaliția de guvernare. În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați.
Referitor la calendarul zilei de duminică, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16,00, ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură.
Liderul PMP, Traian Băsescu, a susținut, sâmbătă, că ''sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere și influență a clanurilor din PSD'', adăugând că, la o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii nu vor participa duminică la ședința Birourilor permanente reunite și nici la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea de cenzură inițiată de PSD. De asemenea, parlamentarii UDMR nu vor participa la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea, a anunțat liderul Uniunii, Kelemen Hunor. O poziție similară are și Uniunea Salvați România.
Conform art.113, alin. 3 din Constituție, moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.