5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSportModelul Iliescu, plagiat de urmașii săi. Liderii PSD se gândesc la contramanifestații

Modelul Iliescu, plagiat de urmașii săi. Liderii PSD se gândesc la contramanifestații

Social democraţii evocă posibilitatea unor contramanifestații după ce modificarea Codului Penal a provocat proteste de stradă. Modelul este comportamentul din anii ’90 ai preşedintelui de onoare al formaţiunii, Ion Iliescu.
 
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, i-a întrebat pe susținătorii partidului, pe o rețea de socializare, dacă social-democrații trebuie să organizeze un miting „cu adevărat uriaș”, pentru „salvarea” României. Ulterior, acesta a pretins că „presiunea e uriașă din toată țara”, prin mesaje la sediu, pentru a organiza un astfel de miting. Afirmațiile au fost făcute în condițiile în care conducerea PSD se reunește astăzi la București, fiind prima ședință după modificarea Codului Penal prin ordonanță de urgență.
Amenințarea lui Codrin Ștefănescu cu o contramanifestație nu este o noutate în arsenalul FSN-PSD. În 28 ianuarie 1990, PNL și PNȚCD au organizat o manifestație în care cereau FSN, care devenise organ de stat, să își respecte promisiunea de a nu participa la alegeri. FSN a organizat o contramanifestație, care a avut ca efect asediul sediilor partidelor de opoziție. Susținătorii FSN au venit înarmați cu bâte.
Nu este prima dată când PSD folosește, în ultimele zile, lozincile lui Ion Iliescu din anii 1990 pentru a închide gura opozanților. Președintele PSD, Liviu Dragnea a vorbit despre prezența președintelui Ioahnnis la miting ca despre o „mineriadă” și despre ”începutul unei lovituri de stat”. Tocmai cu astfel de argumente și-a atacat Ion Iliescu adversarii, catalogați despre „golani” în 1990, afirmând că ei sunt „adăpați” pentru a participa la manifestații. De fapt, Iliescu a evitat să discute pe fond revendicările manifestanților, care cereau ca foștii nomenclaturiști să se retragă din viața publică. Fostul președinte a preferat atacurile la persoană și manipulările, brevetând un model care este urmat și astăzi de discipolii săi.  „Mai îngrijorător este însă faptul că se încearcă, pe această cale, substituirea nedemocratică a votului popular exprimat cu voința și interesele unor grupuri minoritare, utilizându-se ca instrument presiunea străzii”, afirma Iliescu pe 6 mai 1990, deși alegerile nici nu avuseseră loc.
Presa l-a urmat pe Iliescu
Cu limbajul de azi al lui Liviu Dragnea a justificat Ion Iliescu intervenția violentă a minerilor din iunie 1990 – împiedicarea unei presupuse lovituri de stat. „Ne-am aflat în fața unei lovituri de stat, dată din partea elementelor de dreapta, extreme, cu nuanțe legionare, fasciste”, afirma Iliescu, fără a prezenta vreo dovadă.
Pe linia trasată de Ion Iliescu mergea și presa pro-FSN a vremii, alimentând teza unei lovituri de stat, deși oamenii își exprimau doar un punct de vedere. „Ei bine, dictatura străzii încearcă să se substituie în ritm de chitare unor organisme fragile ale democrației care abia se înfiripă, organisme inexperimentate, măcinate deja de pasiuni interesante, capabile (de ce nu?) și de reculuri”, scria în 23 mai 1990, Cristian Antonescu în „Adevărul”.
Nu lipsea nici portetizarea în culori negre a manifestanților. „Confuzia politică, degringolada, drogurile şi viaţa de moravuri uşoare, deturnarea unei părţi a tineretului de la adevărata lui menire tinerească, specularea unor sloganuri şi a unor surogate de promisiuni – iată cu ce ne-au «pricopsit» PNȚCD și PNL”, scria Geo Ciolcan, în ziarul „Azi”, pe 24 mai 1990.
În aceste condiții, nu este de mirare că în iunie 1990 atât televiziunea publică dar și ziarele pro-FSN au acordat spații largi mărturiilor unor mineri, potrivit cărora ar fi găsit valută dar și arme la sediile opoziției. ”Am găsit la PNŢ droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tipărit bani la PNL”, afirma un miner, potrivit TVR.
 
 
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Judecătorii CCR au dispus că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin un mandat complet înainte de intrarea în vigoare a...

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, marți, cu unanimitate de voturi, că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă