Ministerul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, după dezbaterea publică privind modificarea Codurilor penale, că va organiza o licitaţie publică pentru a verifica toate problemele cu care se confruntă sistemul judiciar din România. Proiectul de lege a fost discutat, luni, de ministrul Toader cu specialişti din domeniu şi cu reprezentanţii asociațiilor din sistemul judiciar pe tema proiectului de lege.
"Nu este practic un audit, este mai mult decât un audit, este o evaluare a stării justiţiei din momentul prezent pentru a vedea exact unde ne aflăm, pentru a vedea exact ce trebuie să facem, ce trebuie să îmbunătăţim, ce trebuie să eliminăm pentru ca să consolidăm ceea ce se numeşte statul de drept. Serviciul de auditare, tot timpul am spus, va fi extern, dar nu am spus cât de extern. Adică dacă va fi extern Ministerului Justiţiei sau dacă va fi o entitate specializată în audit. (…)
La Ministerul Justiţiei au mai fost două astfel de auditări. Vom stabili acum, definitivăm obiectivele şi fundamentarea acestui demers şi îl scoatem ca un serviciu pe care îl scoatem la licitaţie publică, o firma specializată care poate fi din ţară sau din străinătate. Nu uitati că celelete două au fost din străinătate. (…) Dacă faci o radiografie corectă a stării justiţiei din România pe palierul legislaţie, pe palierul modalităţii de interpretare, aplicare pe palier instituţional, adică a existenţei unor instanţe, parchete, ocupării posturilor, sectorial, secvenţial poţi trage concluzii de natură să îmbunătăţească sistemul de justiţie în general”, a declarat, luni, Tudorel Toader, după dezbaterea privind punerea în acord a codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale.
UPDATE 12.00: "Proiectul de lege pe care-l voi trimite la Guvern şi Parlament are că obiectiv declarat modificarea codului şi a codului de procedura penală pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Cu ocazia consultării prealabile, am primit propuneri valoroase dar care ies din limita obiectului de reglemenatare. Le-am reţinut şi le vom valorifica când vom evalua cele patru coduri: Codul penal, Codul de procedura penală, Codul Civil, Codul de procedura civilă.(…) CCR va pronunţă probabil şi alte decizii de neconstituţionalitate. Asta înseamnă că va fi o activitate continuă. Avem decizii care vor genera modificări la Codul muncii, Codul silvic, pe care va trebui să le punem de acord cu deciziile CCR. În perspectiva unei evaluări a celor patru coduri pentru toamna, rog să ne transmiteţi propuneri de reevaluare a acestora. Trebuiesc corelate între ele. Vom reţine în proiectul în dezbatere propunerile formulate", a anunţat, luni, Tudorel Toader în cadrul dezbaterii.
UPDATE: "Vom vedea dacă modificăm ceva din proiectul afișat pe site-ul Ministerului Justiţiei. Astăzi, cel târziu mâine, îl trimitem la Guvern și apoi în Parlament, în măsura în care, în urma dezbaterilor, se impune a fi aduse unele modificări", a declarat Tudorel Toader la intrarea în Ministerul Justiției, scrie Agerpres.
La data de 19 aprilie, Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de modificare a codurilor penale, prima dezbatere publică având loc la data de 26 aprilie, însă, în lipsa jurnaliștilor. Atunci, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a arătat neumulţumit de numărul mic de participanţi.
"Mai mare interesul din partea presei decât din partea celor care trebuiau să vină. Au fost şapte participanţi. Eu am venit la 8:25 aici, nu era nimeni, la ora 9 am intrat în dezbateri", afirma ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader, a declarat, marţi, că săptămâna aceasta va supune aprobării Executivului proiectul de lege privind modificarea celor patru coduri, penal şi de precedură penală, dar şi civil şi de procedură civilă, iar, în scurt timp, şi cele trei proiecte care privesc Justiţia.
”Luni, pe data de 15 e planificată şi anunţată pe site cea de-a doua dezbatere cu specialiştii profesionişti ai dreptului pe Codul Penal, Codul de procedură penală, punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, transpunerea directivei privind confiscarea extinsă, transpunerea directivei referitoare la protecţia victimelor infracţiunii. Aşadar, cea de-a doua dezbatere, după care prezint proiectul de lege în Guvern şi îl trimitem la Parlament spre dezbatere”, a declarat Tudorel Toader.